2025 yılı itibariyle Bulgaristan’da demiryolu yolcu taşımacılığı pazarı açılıyor

Roselina Petkova’nın sunuculuğunu yaptığı Bloomberg TV Bulgaristan’da yayınlanan Biznes Start programına konuk olan Demiryolu Taşımacılığı İşletmeleri Derneği Başkanı Simeon Ananiev, “2025 yılından itibaren Bulgaristan’da demiryolu yolcu taşımacılığı pazarı açılıyor ve bu durum dışarıdan oyuncuları da beraberinde getirecek. Avrupa Birliği’ndeki (AB) gereksinimleri karşılayan ve tüm Avrupa ülkelerinde kayıtlı olan tüm nakliye şirketleri Bulgaristan’da kayıt talebinde bulunup katılabilir. PIMK’nın zaten lisansı var, iki Bulgar firmasının daha lisans sahibi olması bekleniyor” dedi.

Ananiev, “Şu anda 16 nakliye şirketimiz var. Yolcu taşımacılığında ise Bulgaristan Devlet Demiryolları (BDZ) dışında başka taşıyıcı bulunmuyor ve pazar ticari prensiplere uygun olarak açık. Yani koşulları karşılayan herhangi bir şirket ticari prensiplere göre yolcu taşımaya başlayabilir, ancak BDZ için olduğu kadar yolcu taşıyıcıları için de sübvansiyonlu taşımacılıkla ilgili bir incelik var. Taşımacılık için devlet tarafından milyonlarca para veriliyor” diye kaydetti.

Dernek Başkanı, “BDZ, şu anda sağladığı hizmetin kalitesine bağlı değil, ancak tren/kilometre başına bir sübvansiyon almaktadır” diye açıklık getirdi. Ananiev, “Bir lokomotife tek bir vagon bağlasa bile kat ettiği her kilometre için karşılık gelen katkıyı alıyor. Ama bu 2024’te bitecek. 2025’ten itibaren yolcu taşıma lisansı alan tüm şirketler, sübvansiyona başvurabilecek ve ilk Bulgar özel şirketi lisans aldı” dedi.

Dernek Başkanı, “İnsanların özel taşıyıcılar hakkında konuşması hoşuma gitmiyor. Gıda üretiminde özel tahıl üreticileri değil, yerli üreticiler hakkında konuşuyorlar. Gelecekte özel taşıyıcılardan değil yerli taşıyıcılardan bahsedilmesi yönünde çalışacağım, çünkü bu “özel taşıyıcılar” bana biraz başka bir zamanın kalıntısı gibi geliyor. O zamanlar, kamu ve özel sektör arasında ayrım yapıldığı ve özel sektör kötü uygulamalarla eşanlamlı olarak tanımlandığı zamanlardı” diye ekledi.

Ananiev, “Gelecekte yolcu taşımacılığı pazarı bölümlere ayrılacak. Bölgelere göre bölümlendirilecek. Bana göre bu, Ulaştırma Bakanlığı’nın aldığı iyi bir karar ve hem ticari taşımacılık hem de sübvansiyon alarak taşımacılık için bir fırsat kombinasyonu olacak” dedi.

Dernek Başkanı, “Örneğin, Burgaz’a tren seferi başlatan PIMK, rahatlıkla Plovdiv (Filibe) bölgesinde yolcu taşımacılığı  gerçekleştirmek için sübvansiyon başvurusunda bulunabilir” diye vurguladı.








Kaynak: Kırcaalihaber

Read Previous

Sırbistan ile Güney Kıbrıs arasında 3 mutabakat zaptı imzalandı

Read Next

Arkas Spor, Bulgaristan’da avantajı kaptı