2022, Balkanlar’da seçim yılı olacak

Balkan ülkeleri Arnavutluk, Sırbistan, Slovenya ve Bosna Hersek’te bu yıl seçim yılı olacak.

Arnavutluk’ta Cumhurbaşkanı İlir Meta’nın görev süresi 24 Temmuz 2022’de sona erecek. Anayasaya göre seçimin cumhurbaşkanının görev süresinin sona ermesinden en erken 60, en geç 30 gün önce yapılması gerekiyor.

Seçim, komünist rejimin çöktüğü 1991 yılından bu yana yapılacak 9’ucu cumhurbaşkanlığı seçimi olacak.

Seçimin mayıs ayında olması bekleniyor.

Öte yandan, Arnavutluk’taki belediye başkanlıkları için ara seçim de 6 Mart’ta yapılacak. Ara yerel seçimde, belediye başkanları bulunmayan Vora, Debre, İşkodra, Loşna, Rrogozhin ve Dıraç şehirlerinde sandıklar kurulacak.

Bir başka bölge ülkesi Slovenya’da ise 24 Nisan’da parlamento seçimi yapılacak.

90 üyesi bulunan meclisteki yeni parlamenterlerin belirleneceği seçim, ülkede keskin siyasi bölünmelerin yaşandığı bir dönemde mevcut başbakan Janez Jansa’nın popülaritesi için de bir test olacak.

2022 yılına 16 Ocak’taki anayasa değişikliği referandumu ile başlayan Sırbistan’da ise 3 Nisan’da hem cumhurbaşkanlığı hem de parlamento seçimleri yapılacak. Ülkenin başkenti Belgrad’da da aynı gün belediye meclis üyeliği seçimi olacak.

Bölge ülkelerinden Bosna Hersek’te ise Devlet Başkanlığı Konseyi üyeliği seçimi ile parlamento seçimi 2 Ekim’de yapılacak.

Parlamento seçiminde Temsilciler Meclisi için hem Bosna Hersek Federasyonu hem de Sırp Cumhuriyeti entitelerinde seçimler gerçekleştirilirken, seçimlerde entite ve kanton meclisleri için de oy kullanılacak.

Bir başka bölge ülkesi Karadağ’da ise henüz 2022 için planlanan bir seçim olmasa da mevcut siyasi krize bağlı olarak burada da seçim ihtimali bulunuyor.

Kaynak: Balkan News

Read Previous

Bulgaristan ile Sırbistan arasındaki sınır bölgelerine 38 milyon avronun üzerinde yatırım yapılacak

Read Next

Türkiye ve Makedonya gümrük muhafaza ekipleri başarılı bir uyuşturucu operasyonuna imza attı