2017 Yerel Seçimler Özel: “Üsküp Şehir Belediyesi”

15 Ekim 2017 tarihinde Makedonya’da 6. kez yerel seçimler düzenlenecek. 1 milyon 814 bin 644 kayıtlı seçmenin 80 belediye ve Üsküp Büyükşehir Belediyesi dahil olmak üzere 3 bin 480 oy kullanma yerinde yerel yönetimler için kendilerine en uygun adayları seçecek. TİMEBALKAN ekibi olarak Müslüman ve Türk nufüsün yoğun olarak yaşadığı bazı belediyelerdeki son durumu sizin için derledik. 2013 yerel seçim sonuçları, bu seçimdeki adayları ve vaatlerini analiz edeceğimiz “2017 yerel seçimler özel” haberlerimize Üsküp Şehir Belediyesi ile devam ediyoruz.

TİMEBALKAN SEÇİM ÖZEL

Üsküp Şehir Belediyesi  Makedonya’nın kuzeyinde bulunan özel idari bölgedir. Ülkenin başkenti Üsküp’ün yer aldığı idari alanıdır. Bölge kapsamında (1)Merkez, (2)Gazi Baba, (3)Aerodrom, (4)Çayır, (5)Kisela Voda, (6)Butel, (7)Şuto Orizari, (8)Karpoş, (9)Gorçe Petrov, (10)Saray, belediyeleri bulunmaktadır. Makedonya’nın istatistiksel bölge dağılımında Üsküp Bölgesi’nde yer alır. 571,46 km2 yüzölçümüne sahip olan Üsküp Şehir Belediyesi’nde 2002 sayımlarına göre 668 bin 518 kişi yaşıyor. 2013 Yerel seçimlerinde Üsküp Şehir Belediyesi’nde 444 bin 259 kayıtlı seçmenin olması güncel bir nufüs sayımı yapılmasını zorunluluğunu kanıtlıyor.

Üsküp Şehir Belediyesi Başkanlığı için 8 aday

15 Ekim 2017 tarihinde düzenlenecek yerel seçimler için Üsküp Şehir Belediyesi seçim komisyonuna başkanlık için 8, belediye meclis üyeliği için 9 liste ulaştı. Üsküp Şehir Belediyesi Başkanlığı için, Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) öncülüğündeki koalisyondan Petre Şilegov, VMRO DPMNE öncülüğündeki koalisyondan Kotse Trayanovski, BESA Hareketi’nden Nafiye Selmani, Arnavut Demokratik Partisi (PDSH)’dan Bekim Fazliu, Sol Partisi’nden Mariya Yones, TMRO’dan Vanço Şehtanski, ve Arnavut İttifakı’ndan Naim Bayrami ve Makedonya Ulusal Hareketi’nden (NDM) Gorgi Todorov adaylıklarını açıkladı. 2013 yerel seçimlerinde Üsküp’te 30 bin oy alan Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ), seçim öncesinde SDSM ile yaptığı anlaşmayla Üsküp Şehir Belediyesi’nde, SDSM adayı Petre Şilegov’u destekleyeceğini açıkladı.

VMRO DPMNE’nin adayı: Kotse Trayanovski

1956 yılında Üsküp’te doğan Kotse Trayanovski, Üsküp Makine Fakültesi’nden mezun oldu. Uzun yıllar bilişim şirketlerinde çalıştı. Siyasete 1998 yılında VMRO DPMNE’den milletvekili seçilerek katıldı. Trayanovski, VMRO DPMNE partisi adayı olarak 2005 yılında Gazi Baba Belediyesi, 2009 ve 2013 yerel seçimlerinde ise Üsküp Şehir Belediye Başkanlığını kazandı. 2017 yerel seçimlerine “Yeni Çağ” sloganıyla VMRO DPMNE öncülüğündeki koalisyonun adayı olan Üsküp Şehir Belediyesi adayı Kotse Trayanovski, “Yeşil Şehir Üsküp” başlıklı programında seçimleri kazanması halinde yapılacak projelere yer verdi. Bu projelerin arasında, yeşil kadastro alanlarının yapılması, yasal zorunluluğu olan ve geçerliliği 6 yıl olan ve medyaya çevrenin tüm alanlarında bilgi aktaracak “LEAP 3”ün hazırlanması, botanik bahçesi, çiçek parkı, vardar nehri kıyısının düzenlenmesi, kentin kanal ve su ağının düzenlenmesi, şehir parkının yeniden düzeltilmesi, yeni bisiklet yollarının şehre kazandırılması ve kamuoyunda “Univerzalna Sala” olarak bilinen kongre merkezini “Aleksandar Makedonski” ismiyle restore etme projeleri yer alıyor. İki dönemdir Üsküp Şehir Belediyesi başkanlığı yapması, “Üsküp 2014” olarak bilinen şehrin birçok anıt ve heykel ile hınca hınç dolması Trayanovski’nin eksi hanesine yazılanlar.

SDSM ve BDİ’nin adayı Petre Şilegov

Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM)’nin 22 siyasi partiden oluşan“Makedonya’da herkes için Yaşam” koalisyonu ve aralarında yaptıkları anlaşma gereği Demokratik Bütünleşme Birliği’nin (BDİ) de destekleyeceği Üsküp Şehir Belediye başkan adayı Petre Şilegov. 1969’da Üsküp’te doğan Petre Şilegov Üsküp Kiril ve Metodi Üniversitesi Hukuk fakültesi mezunu.  Seçim kampanyası süresince Üsküp’ün Avrupa’daki en kirli şehirler arasında yer aldığını tekrarlayan Şilegov, önceliklerinin şehrin çevre düzenlemesinin hızla yapılması olacağını söyledi. Şilegov’un projeleri arasında, şehrin ısıtma sisteminin tamamen doğalgaza geçilmesi, şehrin belirli noktalarında kültürel binaların yapılması, kütüphaneler, çocuk eğlence merkezleri, “Universalna sala” olarak bilinen kongre merkezini ise eski haline döndüderek “Kültür Sineması” (Kino “Kultura”) dönüştürme, Treska gölünü eski haline getirerek etrafını tekrar canlandırma yer alıyor. SDSM ve Koalisyonu adayı Petre Şilegov aynı zamanda Üsküp’te yaşayan gençler için eğitim ve kültür konseyi oluşturmayı planlıyor.

BESA Hareketi’nin Üsküp adayı Nafie Selmani

Demokratik Bütünleşme Birliği’nin (BDİ), SDSM adayını destekleyeceğini açıklamasının ardından gözler BESA Hareketi’ne çevrildi. İlk kez 11 Aralık 2016 erken seçimlerine katılan ve en çok oy alan dördüncü parti olan BESA Hareketi’nin Üsküp Şehir Belediyesi adayı Nafie Selmani oldu. 1976 yılında Üsküp’te dünyaya gelen Nafie Selmani,  orta okulunu Zef Lush Marku’da,  1998 yılında da “Aziz Kiril ve Metodiy” Üniversitesi’nin Filoloji Fakültesi, Arnavutça dil ve edebiyat bölümünden mezun oldu. BESA Hareketi’nin siyasi arenada yeni olması ve başkent Üsküp’te kadın aday çıkarmasıyla seçmene önemli bir mesaj verdi. 2013 yerel seçimleri oranlarına bakıldığında BESA’nın adayının ikinci tura çıkması zor görünüyor.

Üsküp Şehir Belediye başkanlığı için aday olan bir Türk bulunmuyor. Türk Demokratik Partisi’nden (TDP) gençlik kolları başkanı Sait Aleivi, koalisyon ortağı VMRO DPMNE’nin meclis üyeliği listesinde 10. sıradan seçimlere katılacak. Türk Hareket Partisi’nden (THP)  ise Arzu Kamber, koalisyon ortağı SDSM’nin meclis üyeliği listesinde 18. sırada yer alacak.

2013 Yerel seçimlerinde Üsküp Şehir Belediyesi’nde 444 bin 259 kayıtlı seçmenden 284 bin 119 seçmen 536 oy kullanma yerinde sandık başına gitti. Bunlardan 270 bin 808 oy geçerli iken 13 bin 311 oy da geçersiz sayıldı. 2013 yerel seçimlerinde VMRO DPMNE koalisyonu adayı Kotse Trayanovski, 136 bin 057 oy (%47), SDSM koalisyonu adayı Yani Makraduli 79 bin 751 oy (%29), BDİ adayı Artan Grubi 30 bin 760 oy ve PDSH adayı Bekim Fazliu 15 bin 437 oy (%5) aldı.

Üsküp Şehir Belediyesi 2013 Yerel seçimlerinde meclis üyeliği listesinde ise, VMRO DPMNE 121 bin 881 oy, SDSM 80 bin 112 oy, BDİ 32 bin 835 oy ve PDSH 16 bin 459 oy aldı.

 

 

 

 

Read Previous

Wi-Fi’dan 100 kat hızlı Li-Fi internet geliyor

Read Next

11 Balkan ülkesi İzmir’de Buluştu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *