2017 Yerel Seçim Özel: “Kalkandelen Belediyesi”

15 Ekim 2017 tarihinde Makedonya’da 6. kez yerel seçimler düzenlenecek. 1 milyon 814 bin 644 kayıtlı seçmenin 80 belediye ve Kalkandelen Şehir Belediyesi dahil olmak üzere 3 bin 480 oy kullanma yerinde yerel yönetimler için kendilerine en uygun adayları seçecek. TİMEBALKAN ekibi olarak Müslüman ve Türk nufüsün yoğun olarak yaşadığı bazı belediyelerdeki son durumu sizin için derledik. 2013 yerel seçim sonuçları, bu seçimdeki adayları ve vaatlerini analiz edeceğimiz “2017 yerel seçimler özel” haberlerimize Kalkandelen Belediyesi ile devam ediyoruz.

TİMEBALKAN SEÇİM ÖZEL

Kalkandelen Belediyesi, Makedonya’nın kuzeybatısında bulunan bir belediyedir. Belediye, Makedonya’nın idari dağılımında Polog Bölgesi’nde yer alır. Kuzeydoğusunda Tearçe Belediyesi, doğusunda Yegunovçe ve Jelino Belediyesi, güneyinde Vraneştiça ve Bogovinye, Kuzeybatısında ise Kosova devleti yer alır. 2002 sayımlarına göre Kalkandelen Belediyesi’nin toplam nüfusu 86.680 kişidir. Bu nüfusun etnik dağılımı şu şekildedir: Arnavutlar 60.886; Makedonlar 20.053; Türkler 1.882; Romanlar 2.357 ve diğerleri. 2013 yerel seçimlerinde sadece kayıtlı seçmen sayısının 77 bin 570 olması, nufüs sayımlarının güncellenmesi gerektiği gerçeğini kanıtlıyor.

Kalkandelen Belediye Başkanlığı için 4 aday

15 Ekim 2017 tarihinde düzenlenecek yerel seçimlerde Kalkandelen Belediyesi başkanlığı için belediye seçim komisyonuna 4 aday ulaştı. Kalkandelen Belediyesi başkanlığı için 2013 yerel seçimlerini kazanan Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ) Başkan Yardımcısı Teuta Arifi adaylığını tekrar ilan etti. BESA Hareketi’nin Başkanı Bilal Kasami, milletvekilliğinden istifa ederek Kalkandelen Belediyesi başkanlığı için adaylığını koydu. Kalkandelen Belediyesi için bir diğer aday da Arnavut Demokratik Partisi’nden (PDSH) Bardül Dauti olurken, Arnavut İttifakı’ndan Adnan Neziri de adaylığını ilan etti. SDSM Kalkandelen’de BDİ’nin adayı Teuta Arifi’yi destekleyeceğini açıkladı.

BDİ ve SDSM’nin Kalkandelen Belediye Başkan adayı Teuta Arifi

2013 – 2017 döneminde Kalkandelen Belediyesi Başkanlığı görevini yürüten ve yeniden aday olan Demokratik Bütünleşme Birliği Başkan Yardımcısı (BDİ) Teuta Arifi seçim programında, tekrar seçilmesi halinde yerel yönetimde yenilikler, belediyede cinsel eşitlik, yerel ekonomik kalkınma projeleri, sürdürülebilir gelişim, altyapı çözümleri, otopark ve ulaşım sıkıntılarının giderilmesi, şeffaflık, ısınma sisteminde doğalgaza geçilmesi, atık su arırtması, su temini, sürdürülebilir kırsal kalkınma ve dağ turizmi, eğitim, kültür, gençlik, temiz çevre ve sosyal koruma vaatlerinde bulundu. BDİ adayı Teuata Arifi’nin en büyük handikapı geçen seçimlerde su sorununun çözümü, altyapı sıkıntısının çözümü gibi verdiği vaatleri yerine getirmemesi. Arifi’nin karşısındaki diğer bir sorun ise geçtiğimiz aylarda ülke gündemini de çokça meşgul eden şehrin girişindeki çöp yığınları olacak.

BESA Hareketi Kalkandelen Belediye Başkan adayı Bilal Kasami

BESA Hareketi Başkanı Bilal Kasami milletvekilliği görevinden istifa ederek Kalkandelen Belediyesi başkanlığına aday oldu. Kalkandelen’i modern bir Avrupa şehri yapacağını iddia eden BESA Hareketi adayı Bilal Kasami’nin, açıkladığı seçim programındaki projeleri arasında, kent meydanının düzenlenmesi, altyapı sıkıntılarının çözülmesi, su problemlerinin çözülerek suyun Kalkandelen’deki her eve ulaştırılması, otopark sıkıntısının çözülmesi, belediyenin gelir – giderleri konusunda şeffaf olunması gibi vaatler var. Bilal Kasami’nin yeni bir siyasi oluşum olan BESA Hareketi’nin başkanı olması ve sonuçlar belli olmadan daha seçimlere giderken milletvekilliğinden istifa etmesi kendisinin lehine olan durumlar.

Arnavut Demokratik Partisi (PDSH) Kalkandelen Belediye Başkan adayı Bardül Dauti

Arnavut Demokratik Partisi (PDSH) Başkanı Menduh Thaçi’nin Kalkandelenli olması şehri, partinin önemli kalelerinden biri haline getiriyor. 2013’ten önce PDSH yönetiminde olan Kalkandelen Belediyesi 2013 yerel seçimlerinde 3 bin oy farkla BDİ’ye geçti. PDSH’nin Kalkandelen Belediyesi başkan adayı Bardyl Dauti, mevcut belediye başkanının sözlerini yerine getirmediğini söylerken, diğer adayların vaatlerine benzer projeleri kamuoyuyla paylaştı.

Türk meclis üyeleri

Türk partileri Kalkandelen Belediye başkan adayı çıkarmazken Türk Demokratik Partisi, meclis üyeliği için kendi listesiyle yarışa giriyor. TDP’nin Kalkandelen Belediyesi meclis üyeliği liste taşıyıcısı Gülşen Nuhi olacak. Türk Hareket Partisi (THP) ve Türk Milli Birlik Hareketi’nin (TMBH) Kalkandelen’de meclis üyesi adayı bulunmuyor. 2013 Yerel seçimlerinde TDP 1.411 oy alarak 1 meclis üyesi çıkarmayı başardı.

2013 Yerel Seçimleri

Kalkandelen’de 2013 yerel seçimlerinde 77 bin 570 kayıtlı seçmenden 47 bin 249’u 92 oy kullanma yerinde sandık başına gitti. Bunlardan 46 bin 249’u geçerli oy iken 1.159 geçersiz oy çıktı. 2013 Yerel seçimleri Birinci Turda: BDİ – Teuta Arifi 18 bin 429 oy (%39.98), PDSH – Sadi Beceti 15 bin 116 oy (%32.80), VMRO-DPMNE – 7 bin 243 oy(%15,71), SDSM – 3 bin 052 oy (%6.62) aldı.

 

 

Read Previous

KDTP, Merkezi seçim kampanyasını düzenledi

Read Next

Kardelen Dergisi’nin 57. sayısı yayınlandı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *