2017 Yerel Seçim Özel: “Gostivar Belediyesi”

15 Ekim 2017 tarihinde Makedonya’da 6. kez yerel seçimler düzenlenecek. 1 milyon 814 bin 644 kayıtlı seçmen, 80 belediye ve Üsküp Büyükşehir Belediyesi dahil olmak üzere 3 bin 480 oy kullanma yerinde yerel yönetimler için kendilerine en uygun adayları seçecek. TİMEBALKAN ekibi olarak Müslüman ve Türk nufüsün yoğun olarak yaşadığı bazı belediyelerdeki son durumu sizin için derledik. 2013 yerel seçim sonuçları, bu seçimdeki adayları ve vaatlerini analiz edeceğimiz “2017 yerel seçimler özel” haberlerimize Gostivar Belediyesi’nden başlıyoruz.

TİMEBALKAN SEÇİM ÖZEL

Gostivar Belediyesi Makedonya’nın kuzeybatısında bulunan bir belediyedir. Belediye, Makedonya’nın idari dağılımında Polog Bölgesi’nde yer alır. Kuzeyinde Vrapçişte Belediyesi, doğusunda Makedonski Brod Belediyesi, güneyinde Oslomey, Zayas, güney ve güneybatısında Mavrova ve Rostuşa Belediyesi, batısında ise Arnavutluk devleti yer alır. 2002 sayımlarına göre Gostivar Belediyesi’nin toplam nüfusu 81.042 kişidir. 2013 Yerel seçimlerinde Gostivar Belediyesi’nde kayıtlı seçmen sayısının 75 bin 139 kişi olması 2002 yılında gerçekleştirilen nufüs sayımının günellenmesinin elzem olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.

15 Ekim yerel seçimler için yoğun bir Türk nufüsün yaşadığı Gostivar’da siyasi partiler adaylarını açıkladı. Üç yıldır üst üste yerel seçimlerden galip çıkan Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ)’nin Gostivar Belediyesi adayı mevcut belediye başkanı Nevzat Beyta oldu. 11 Aralık erken genel seçimlerde ciddi bir oy oranı alarak Arnavut kanadında ana muhalefete yükselen BESA’nın Gostivar Belediye Başkan Adayı ise Asaf Ademi. Ziyadin Sela’nın partisi Arnavut İttifakı da Sağlık Bakanı Arben Taravari’yi aday göstererek Gostivar’daki yarışta iddalı olduğunu gösterdi. Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) iktidar ortağı BDİ ile yaptığı seçim öncesi anlaşmaya göre Gostivar’da BDİ’nin adayı Nevzat Beyta’yı destekleme kararı aldı İç Makedon Devrimci Örgütü – Makedon Milli Birliği Demokratik Partisi (VMRO DPMNE) öncülüğündeki “Daha İyi Makedonya” koalisyonu Gostivar Belediyesi Başkan adayı ise Dafina Stoyanoska.

BDİ Belediye Başkan Adayı Nevzat Beyta

BDİ Gostivar Belediye Başkanı adayı Nevzat Beyta, yeni dönemde yapılması beklenen projelerin vatandaşların görüşlerini almadan resmileşmeyeceğini ifade ederek 3 dönem seçimi kazanmasındaki en büyük etkenin vatandaşlarla kurduğu ilişki olduğunu ortaya çıkarıyor. Seçim programı tanıtımında konuşan ve 2013’te seçim programıyla vaat ettiklerini vatandaşların da desteğiyle yerine getirdiklerini ifade eden Nevzat Beyta, “Yaptığımız projelerle dünün Gostivar’ını geride bıraktık ve bugünün Gostivar’ını inşa ettik ve yarının Gostivar’ına aday olma gururunu yaşıyorum” dedi. BDİ Gositivar Belediye Başkanı Nevzat Beyta’nın yarının Gostivarı olarak nitelendirdiği 2017 – 2021 dönemi için ise en büyük ve önemli projesi olarak Gostivar kent meydanının düzenlenmesini sundu. 2016 Erken genel seçimlerden sonra partisinin VMRO DPMNE ile koalisyon kurmasına engel olması kendisine artı puan kazandırıren 3 dönemdir şehirde çözemediği işsizlik, altyapı, kaldırım, trafik gibi sorunlar ise vatandaşları düşündüren etkenler.

BESA Hareketi Gostivar Belediye Başkan Adayı Asaf Ademi

BESA Hareketi’nin Gostivar Belediye Başkan adayı Asaf Ademi. Daha önce Makedonya’nın Danimarka Büyükelçiliği görevinde bulunan ve adaylıktan önce uluslararası bir yazılım şirketinde çalışan Asaf Ademi, seçim kampanyası sürecinde yaptığı açıklamalarda gençlerin Gostivar’dan göç etmemesi için çalışacağını vurgularken, “Kendi şehrimi düzeltmek için yarışacağım, Gostivar’da doğdum, burada yaşadım ve çok sayıda gencin burasını terk etmesine rağmen hayatımı burada devam ettirmek istiyorum. Ben burada kalma ve sizinle birlikte bu şehri düzeltmek istiyorum” şeklinde konuştu. BESA Hareketi’nin ve Gostivar Belediyesi adayı Asaf Ademi’nin ilk kez yerel seçimleri katılması, hem partinin katıldığı ilk seçimlerde ciddi bir oy oranı alması hem de aday Asaf Ademi’nin çalışkan ve karşı adaylardan çok kendi işine konstantre olup siyasi arenada yeni bir yüz olarak sahne alması vatandaşları etkileyen unsurlar arasında.

Arnavut İttifakı Gostivar Belediye Başkan adayı Arben Taravari

Arnavut İttifakı’nın Gostivar Belediye Başkan adayı Sağlık Bakanı Arben Taravari oldu. Gostivar Belediyesi için kabinedeki tek bakanını aday gösteren ve seçim çalışmalarına Gostivar’dan başlayan Arnavut İttifakı bu hamlelerle Gostivar’a verdiği önemi daha en baştan vatandaşa hissettirdi. Seçim öncesinde açıklamalarda bulunan ve yeni bir parti olduklarını söyleyen Sağlık Bakanı Taravari, “Yaptığımız bazı anketlerde, diğer partilerle işbirliği yapmasak da Nevzat Beyta’nın üstündeki tek aday ben olarak gözüküyorum. Adaylık kararımın iyi olduğunu düşünüyorum” dedi. Gostivar Belediye Başkan adayı ve Sağlık Bakanı Taravari’nin bakanlık yaptığı kısa dönemde gerçekleştirdiği reformlar ve yeni düzenlemeler ile birlikte pozitiv enerjisi vatandaşları düşündüren etkenlerin başında geliyor.

Önemli oranda Türk nufüsün yaşadığı Gostivar’da, Türk Demokratik Partisi (TDP) ve Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) meclis üyeliği için seçimlere kendi listeleriyle giriyor. TDP’nin Gostivar Belediyesi’ndeki liste taşıyıcısı Özkan Bayram olurken,  TMBH’nin Gostivar Belediyesi’nde listebaşı Ertan Yakup olarak belirlendi. Türk Hareket Partisi ise Gostivar’da SDSM öncülüğündeki “Makedonya’da Yaşam” koalisyonuyla katılacak. 2013 Yerel seçimlerinde TDP 2 bin 765 oy ile 31 meclis üyeli listeden 2 meclis üyesi çıkarmayı başarmıştı. TMBH ise 802 oy alarak meclis üyesi çıkarma başarısını gösteremedi. TDP Gostivar Şubesi yaptığı açıklamada, 1. Turda Gostivar belediye başkan adaylarından hiçbirini desteklemeyceklerini, ikinci turda yapılacak anlaşmalara göre iki adaydan birini destekleyebileceklerini açıkladı.

TDP Gostivar Belediyesi Melis Üyesi adayı Özkan Bayram

Gostivar’da 2013 yerel seçimlerinde 75 bin 139 kayıtlı seçmenden 38 bin 320’si 89 oy kullanma yerinde sandık başına gitti. Bunlardan 37 bin 558’i geçerli oy iken 762 geçersiz oy çıktı. 2013 Yerel seçimleri Birinci Turda: BDİ Nevzat Beyta 13 bin 379 oy (%35.21), RDK Rufi Osmani 14 bin 290 (%36,28)

VMRO DPMNE Saşo Akimoski 5 bin 80 (%14,19), PDSH Miat Sadiku 2 bin 806 oy  (%7,28) aldı. İkinci tura giden BDİ adayı Nevzat Beyta 19 bin 348 oy alarak (%50, 49) Gostivar Belediye Başkanlığı’na seçildi. Rakibi RDK’dan Rufi Osmani ise, 18 bin 210 (% 47) oy aldı.

Meclis üyeliği listelerinde ise TDP – 2 bin 765 (%7,27) oy alarak 2 meclis üyesi çıkardı. Diğer partilerin oyları ise şöyle: TMBH – 802 (%2,11), BDİ – 11 bin 208 oy (%29,48), RDK 10 bin 775 oy (%28,34), VMRO DPMNE Koalisyonu 5 bin 911 oy (%14,55), SDSM Koalisyonu 3 bin 543 oy (%9,32)

 

 

 

Read Previous

Makedonya’da Veteriner Bilimleri ve Tekniklerinde Gelişmeler Kongresi

Read Next

Üsküp YEE Türkçe kursiyerlerine sertifikalarını takdim etti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *