2017 Yerel Seçim Özel: “Çayır Belediyesi”

15 Ekim 2017 tarihinde Makedonya’da 6. kez yerel seçimler düzenlenecek. 1 milyon 814 bin 644 kayıtlı seçmen, 80 belediye ve Üsküp Büyükşehir Belediyesi dahil olmak üzere 3 bin 480 oy kullanma yerinde yerel yönetimler için kendilerine en uygun adayları seçecek. TİMEBALKAN ekibi olarak Müslüman ve Türk nufüsün yoğun olarak yaşadığı bazı belediyelerdeki son durumu sizin için derledik. 2013 yerel seçim sonuçları, bu seçimdeki adayları ve vaatlerini analiz edeceğimiz “2017 yerel seçimler özel” haberlerimize Çayır Belediyesi ile son veriyoruz.

TİMEBALKAN SEÇİM ÖZEL

Çayır Belediyesi, Makedonya Cumhuriyeti’nin başkenti Üsküp şehrini oluşturan on belediyeden biridir. Çayır, modern şehir merkezinin karşısında, Vardar Nehri’nin kuzey (sol) kıyısında bulunmaktadır. Güneybatıda Merkez  Belediyesi, batıda Karpoş Belediyesi, kuzeyde Butel Belediyesi ve doğuda Gazi Baba Belediyesi ile sınırları vardır. 2002 yılındaki son nüfus sayımına göre, Çayır’ın 64.773 nüfusu var. Belediyedeki etnik gruplar şunları içerir: Arnavutlar – 36.921 (% 57.0), Makedonlar – 15.628 (% 24.1), Türkler – 4,500 (% 6,9), Roman – 3.083 (% 4.8), Boşnaklar – 2.950 (% 4.6), diğerleri – 1,691 (% 2,6). Çayır Belediyesi, km2 başına 18 bin kişi ile dünyada en yoğun nüfuslu belediyelerin başında geliyor. 2013 yerel seçimlerinde sadece 55 bin 566 kayıtlı seçmenin olması, sayımların güncellenmesi zorunluluğunu gözler önüne seriyor.

Siyasi partiler 15 Ekim yerel seçimleri için önemli oranda Türk nufüsün da yaşadığı Çayır Belediyesi başkanlığı için adaylarını açıkladı. Demokratik Bütünleşme Birliği’nden (BDİ) Çayır üç dönemdir belediye başkanlığı görevinde bulunan İzet Meciti’nin yerine, Visar Ganiu adaylığını açıkladı. BESA Hareketi’nin Çayır Belediye Başkan adayı Zekiriya İbrahimi, Arnavut İttifakı adayı Faruk Avdiu, PDSH adayı İdriz Orana ve VMRO-DPMNE adayı Nermin Telovska oldu. SDSM, BDİ ile yapyıkları anlaşma gereği Çayır’da Visar Ganiu’yu destekliyor. 2013 Yerel seçimlerinde TDP, Çayır Belediyesi meclis üyeliği liste taşıyıcısı Prof. Dr. Süleyman Baki önderliğinde Çayır’da 1.987 rekor oy alarak 2 meclis üyesi çıkarmayı başardı. Daha sonra Çayır Belediyesi Başkan Vekili olan Süleyman Baki’nin insiyatifiyle 10 Ekim 2013 yılında Türkçe Çayır Belediyesi’nde resmi dil oldu.

BDİ – SDSM Çayır Belediye Başkan adayı Visar Ganiu

BDİ – SDSM Çayır Belediye Başkan adayı olan Visar Ganiu, beden eğitimi öğretmeni. Seçim kampanyası süresince partisinin 3 dönemdir elinde tuttuğu ve vaatlerini yerine getirmediği eleştirilerini kendisini “yeni bir figür” olarak tanıtarak geçmeyi hedefledi. BDİ adayı Visar Ganiu seçim kampanyası kapsamında, belediyenin yönetimi konusunda vatandaşlara “Sözleşme” teklifinde bulunan bir program sundu. Ganiu programında seçimleri kazanması halinde asfalt çalışmaları, altyapı, otoparklar, gibi kendi partisinin yönetimi döneminde gerçekleştirilmeyen temel ihtiyaçları vaad etti. Seçim kampanyası süresince kendisine yapılan PR çalışması ile kamuoyunda, sporcu, çevreci, siyasette yeni bir yüz imajı çizilmeye çalışılan Ganiu’nun en büyük dezavantajı, partisinin 12 yıldır Çayır Belediyesi’nde temel ihtiyaçları dahil karşılamamış olması.

BESA Hareketi Çayır Belediye Başkan adayı Zekiriya İbrahimi

BESA Hareketi’nin Çayır Belediyesi başkan adayı ise, partinin genel başkan yardımcısı Zekiriya İbrahimi oldu. Akademik bir kişiliğe sahip olması ve vatandaşlar tarafından sevilmesi ile bir adım öne çıkan Zekiriya İbrahimi, şu ana kadar Çayır Belediyesi’ni yönetenlerin belediyeyi getirdikleri duruma vurgu yapıyor. Seçim kampanyası boyunca, BDİ yönetimi döneminde belediyede, izinsiz inşaatlar, belirsiz ihaleler sonucu borçlar, eğitimin siyasileştirilmesi, birçok mahallede asfalt sıkıntısı gibi temel ihtiyaçların sıkıntısından bahseden İbrahimi, kendi döneminde geç kalınmış projelerin gerçekleşmesi için emek sarf edeceklerini belirtti. Çayır’daki özürlü vatandaşlar için de çalışmaları olacağını bildiren İbrahimi, Şkupi futbol kulübü için de çalışmaları olduğunu söyledi. BESA Hareketi’nin önemli yöneticilerinden biri ve halk tarafından sempati duyulan biri olması Zekeriya İbrahimi’yi Çayır Belediyesi’nde bir adım öne çıkarıyor.

Arnavut İttifakı adayı Faruk Avdiu

Arnavut İttifakı’nın Çayır Belediyesi başkan adayı ise genç eğitimci Faruk Avdiu. Avdiu başkan seçilmesi halinde, görevi süresince yüksek inşaatları durduracağını ve belediyeyi yeşilleştireceğini söyledi. Ayrıca okul bahçelerinin temizliği ve eğitimin siyasetten arındırılması konularına odaklanacağını belirtti.

Türk Meclis üye adayları

Türk partileri Çayır Belediye başkan adayı çıkarmazken Türk Demokratik Partisi, meclis üyeliği için kendi listesiyle yarışa giriyor. TDP’nin Çayır Belediyesi meclis üyeliği liste taşıyıcısı Adem Bayram olacak. Türk Hareket Partisi’nden, (THP) Taner Hacı Mustafa Çayır’da SDSM meclis üyesi listelerinde yarışacak. 2013 Yerel seçimlerinde TDP 1.987 gibi rekor bir oylar 2 meclis üyesi çıkarmayı başardı.

Çayır Belediyesi’nde 2013 yerel seçimlerinde 55 bin 566 kayıtlı seçmenden 31 bin 363’ü, 62 oy kullanma yerinde sandık başına gitti. Bunlardan 39 bin 280’i geçerli oy iken 1.083 geçersiz oy çıktı.  2013 Yerel seçimleri Birinci Turda: BDİ İzet Meciti 15 bin 173 oy (%50.38), PDSH Muhammed Taçi 5 bin 842 oy (%19.40), VMRO-DPMNE Mariya Angelova 5 bin 440 oy (%18,06), SDSM 2 bin 122 oy (% 7.5) aldı.

2013 Yerel seçimleri İkinci Turda BDİ’den İzet Meciti, 15 bin 679 oy ile belediye başkanlığını kazandı.

 

Read Previous

Arnavutluk’ta yakalanan Türk vatandaşları Türkiye’ye iade edilecek

Read Next

Seçim kampanyasının son gününde partiler nerde olacak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *