14. Geleneksel Yörük Şenliklerine Dair İzlenimlerim

Doğu Makedonya Türkleri Derneği tarafından düzenlenen ancak pandemiden dolayı iki yıl ara verilen geleneksek Yörük şenlikleri kaldığı yerden devam ediyor. Ben 14 yıldır sürekli katılamadım. Fakat uzakta da olsam takip etmeye çalıştım. Bu yıl ise katılma fırsatım oldu. Bu nedenle Yörük şenlikleri ile ilgili kanaatimce gözlemlediğim olumlu ve olumsuz yönlerini dile getireceğim.

– İlk önce olumlu yönlerine bakalım;

Daha önceki yıllar “Geleneksel Yörük Festivali” deniliyordu. Görüyorum ki “Geleneksel Yörük Şenlikleri” olarak değiştirilmiş. İyi de olmuş.

Pandemiden dolayı ara verilip devam ettiriliyor olması iyi olmuş.

Topolnitsa köyünden Buçim köyüne alınması iyi olmuş.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan yardımcısı Enver Hüseyin’in sizleri Allah’ın selamı ile selamlıyorum deyip “Selamünaleyküm” diyerek hitap etmesi bir hayli hoşuma gitti.

Bundan sonra her yıl farklı köyde yapılacak olması güzel bir fikir. Enver Hüseyin’in o şekilde söylediğini duydum.

Farklı kurum ve kuruluşlardan, aynı şekilde katılamayıp tebrik mesajı gönderip destek veren şahıs ve şahsiyeler de var olması bir hayli güzel bir gelişme.

–  Olumsuz yönlerine bakalım;

14. Geleneksel Yörük Şenlikleri sosyal medya afişini yetersiz buldum.

Duyuru sosyal medya ile sınırlı kalıp afiş olarak az dağıtılmış.

Sosyal medyada kullanılan duyuru metinlerinde dilbilgisi hatası çok fazla yapılmış.

Festival yerine şenlikleri denilmiş ama format aynı kalmış. Yağlı güreş, halat çekme, folklor gösterileri, protokol konuşmaları ve Türkiye’den davet edilen bir sanatçı. Yıllardır bu şekilde devam ediyor. İçeriğin güncellenmesi gerekiyor.

TDP’in bir organizasyonu olmaktan çıkmalı. Çünkü üç Türk partili bir ülkede bir partinin himayesinde gerçekleşiyor olması o partiye muhalif olanların katılmasını zorlaştırıyor. Kaldı ki öyle olmuş.

Bu yılki etkinlikte medya ayağı çok zayıftı. Haber yapan bir medya gözüme geçmedi.

Protokol konuşmaları çok uzun sürdü. Bir nevi protokol konuşmalarında kendi reklamlarını yapıyorlar gibi hava hissettim.

Folklor ekipleri çok azdı. Sadece dört ekip vardı. Daha da kötüsü Yörük şenlikleri deniyor ama Yörükleri temsil eden bir folklor ekibi yoktu. Daha önceki yıllarda vardı. Bunun yanında folklor ekibi sadece bir tane oyun sergiler. İki üç tane müzik değiştirerek sergilenmesi bence hiç mantıklı değil. Bir de Buçim folklor ekibinin Arapça müzik eşliğinde folklor gösterisi yapması hiç ama hiç hoş değildi. Bir tane Türk müziği bulunabilirdi.

Sahne çok amatörce duruyordu. O kadar katılımcı tek bir araya sıkışıp kaldı. Alan çok dardı. Sahne gösterilerini birçok katılımcı izleyemedi.

– Önerilerim:

Şenliğin içeriği güncellenip yeni format eklenmeli. Örneğin gelen misafirlere yöresel yemekler ikram edilebilir. Bunun için öncesinden her köyden yemekler yaptırılıp getirilebilir.

Kuzey Makedonya Yörüklüğü’nü tanıtacak faaliyetler yapılmalı. Stantlar açılabilir. Her köyden bir temsilci orada durup kendi yöresini tanıtabilir.

14 yıldır yapılan bu etkinlik o bölgeye ne tür katkılar sağladı diye sorgulanmalı. Yörükleri bir nebze de olsun anavatanımız Türkiye’de tanınmış oldu. Fakat onu yeterli bulmuyorum. Çünkü her gelen bizler Yörükleri belgesel çekip gidiyor. Ama ne bir yatırım var ne de insanlarımıza iş imkânı sunan var. Yörükler reklam olmaktan çıkarılmalı. Yörük şenlikleri buna katkı sağlıyor mu sorgulanmalı.

Bir dahakine tek gün değil iki üç gün olacak şekilde yapılması daha mantıklı olur. Bir gün açılış ve protokol konuşmaları. Bir gün sportif faaliyetler. Bir gün de folklor gösterileri gibi.

Bir dahaki etkinlikte köy köy tertip edilecekse öncesinden güreş yeri, sahne gibi yerler çok iyi yapılmalı.

Yukarıda belirttiğim üzere bir parti organizasyonundan çıkmalı. Tüm soydaşlarımızı kapsayacak bir etkinlik olması lazım. Üç partiden de katılımcıların olacağım bir etkinlikten bahsediyorum. Bilmiyorum diğer parti temsilcileri bu yılki etkinliğe davet edildi mi? Bir parti tek başına organizasyon yapamaz mı? Evet yapabilir ama bu bir siyasi değil kültürel etkinlik olduğu için herkesi kucaklayıp kapsayıcı olması lazım.

Bir dernek tarafından etkinlik yapılıyor fakat MATÜSİTEB’ten hiçbir katılımcı göremedim.

Program kapanışı için Türk halk müziği eşliğinde konser verilmesi bence daha iyi olur.

Son olarak olumlu ve olumsuz yönleriyle bu tür etkinliğin kaldığı yerden devam ettiriliyor olması güzel bir gelişme.

Maddi ve manevi emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Read Previous

Yunanistan: Rusya’nın tepkisi ülkemizin Rus diplomatlara karşı aldığı tedbirlerle orantılı değil

Read Next

Bağış kurbanlar Türkiye’yi 80 kadar ülkeye yakınlaştıracak