Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’nde Bulgaristan 49. sırada

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2019 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporuna göre, Bulgaristan’da cinsiyet eşitsizliği 2006’dan bu yana keskin biçimde yükseldi.

Her yıl İsviçre’nin lüks tatil beldesi Davos’ta dünyanın dört bir yanından siyasi ve kurumsal liderleri bir araya toplayan örgüt, ekonomik fırsatları, eğitim, sağlık ve erkek ve kadınların siyasi etkilerini dikkate alarak eşitsizliği ölçüyor.

Bulgaristan, dünya sıralamasında 153 ülke arasında 49. sırada, 2006 yılında ise 37. sırada yer aldı. Ülkenin şu an daha iyi hale getirdiği tek kriter kadınların ekonomik katılımıdır. Ancak ülkemizin eğitimsel kazanımlar, sağlık ve hayatta kalma ve özellikle politik güçlendirme açısından kadınların durumu daha düşüktür.

Bulgaristan, kadınlar için ekonomik fırsatlar açısından 52, eğitim kazanımlar açısından 85, sağlık ve hayatta kalma açısından 41, siyasi açıdan güçlendirme açısından 60. sırada yer aldı.
Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkeleri arasında Letonya birinci sırada yer aldı. Letonya’yı Arnavutluk ve Moldova izledi. Bulgaristan, 26 ülkeden Polonya ile Romanya’nın arasındaki 10. sırada yer aldı. Bölgede en son sırada Tacikistan bulunuyor.
Bununla birlikte Bulgaristan, kadınların profesyonel ve teknik görevli olarak çalışması, üniversite eğitimine erişimi ve yaşam beklentisi olmak üzere üç açıdan ilk sırada yer aldı.
Küresel sıralamada en son sırada Pakistan, Irak ve Yemen, ilk sıralarda ise İzlanda, Norveç, Finlandiya, İsveç ve Nikaragua bulunuyor.

Ekonomik eşitlik için iki buçuk yüzyıl

Örgütün genel değerlendirmesine göre, kadınların cinsiyet eşitsizliği mevcut yavaş tempoda azalmaya devam ederse, erkeklerle aynı ekonomik fırsatları yakalamaları iki buçuk yüzyıldan uzun sürecek.

Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu ve Genel Müdürü Klaus Schwab “Bu yılki raporda, acil eyleme giderek artan bir ihtiyaç olduğu belirtiliyor” diye belirtti. Schwab, genel ekonomik büyüme ve kalkınmanın kadınların katılımı olmadan sağlanamayacağına dikkat çekti.

Schwab, “21. yüzyılın ikinci on yılının şafağında, daha adil ve daha açık ekonomiler inşa etmek dünya, ulusal ve ticaret liderlerin koyduğu hedef olmalı” diye ekledi.

Cinsiyet eşitsizlik oranı toplamda bu yıl yüzde 1 puan gerileyerek, kadınların ekonomik alanda temsilinden ağır basan siyasal temsilindeki gelişmelerle birlikte yüzde 31’e kadar geriledi.

Kadınlar, yalnızca 12 yıl sonra erkeklerle aynı eğitim fırsatlarından yararlanma yolundadırlar, ancak mevcut değişimin hızı korunursa, siyasi açıdan eşitlik sağlanması 95 yıl, ekonomik perspektifler açısından eşitlik sağlanması için ise 257 yıl sürecek.

 

 

Kırcaalihaber

Read Previous

Lübnan Cumhurbaşkanı’ndan Yunanistan açıklaması

Read Next

Haradinaj’dan hükümet açıklaması

One Comment

  • Your explanation is organized very easy to understand!!! I understood at once. Could you please post about majorsite ?? Please!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *