Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Kosova’nın üyelik talebini onayladığı oylamada çekimser kalan ülkelere karşı tutumlarını değiştireceklerini söyledi.
Dacic, başkent Belgrad’da katıldığı bir televizyon programında, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Kosova’nın üyelik talebini kabul ettiği oylamayla ilgili değerlendirmede bulundu.
Kosova’nın bir “devlet olmadığını, bu durumda da Avrupa Konseyi üyesi olamayacağını” savunan Dacic, Kosova’yı tanıyan ancak oylamada karşı oy kullanan “yakın dost” Macaristan’a teşekkür etti.
Dacic, çekimser oy kullanan Ukrayna’nın tutumu karşısında ise şaşkınlık yaşadığını belirterek, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü her zaman, baskılara rağmen destekliyor ve buna karşı yapılanları da şiddetle kınıyoruz. Onlar ise söz konusu bizim toprak bütünlüğümüz olunca çekimser kalıyor.” dedi.
Ivica Dacic, “Bunların hepsi, gelecek dönemdeki tutumumuzu etkileyecektir. Karadağ mesela çekimser kalabilir, sorunlarımıza karşı biraz olsun saygı gösterebilirdi. Karadağ, Kosova’nın başvurusunu destekledi. Onların da bizim oyumuza ihtiyacı olacak ama artık bizden olumlu yaklaşım beklemesinler.” diye konuştu.
Dacic, Bosna Hersek’in de çekimser oy kullandığını ifade ederek, “Bosna Hersek’in toprak bütünlüğünü savunmadığım tek bir açıklamam yok. Ama bundan sonra sorulduğunda ben de çekimser kalacağım. Neden bizim için çekimser oy kullanan Bosna Hersek’in toprak bütünlüğünü savunalım ki?” değerlendirmesinde bulundu.
Çekimser oy kullanan Yunanistan ve Slovakya’yı da eleştiren Dacic, “Yunanistan, dana önce Kosova’yı tanımadığını söyledi. Burada söz konusu olan toprak bütünlüğü.” dedi.
Kosova’nın Avrupa Konseyi üyelik başvurusu
Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı dün, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Kosova’nın konseye üyelik talebini onaylayarak, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisine (AKPM) ilettiğini duyurmuştu.
İspanya, Sırbistan, Romanya, Gürcistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Macaristan ve Azerbaycan, Kosova’nın Avrupa Konseyi üyeliği başvurusuna karşı oy kullanmıştı.
Yunanistan, Slovakya, Moldova, Ukrayna ve Bosna Hersek oylamada çekimser kalırken, Almanya, Andorra, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İzlanda, İrlanda, İtalya, İsveç, İsviçre, Karadağ, Kuzey Makedonya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Monako, Norveç, Polonya, Portekiz, San Marino, Slovenya ve Türkiye başvuruyu desteklemişti.
Ermenistan ise oylamaya katılmamıştı.
Sırbistan-Kosova ilişkileri
Kosova, 117 ülke tarafından bağımsız devlet olarak tanınmasına rağmen kuzeyinde devam eden etnik gerginlikler ve Birleşmiş Milletlere üye olamaması nedeniyle “Avrupa’nın donmuş ihtilaf bölgeleri”nden biri olarak nitelendiriliyor.
Sırbistan, 2008’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görüyor.
Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, Avrupa Birliği (AB) arabuluculuğunda 2011’de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.
AA