Zekeriya Hocalar ve Sanat Yaşamı

Dünya Tiyatrolar Günü’nü  geride bıraktık. Tiyatroya bir kez adım atan veya  tiyatro  sahnesinde hazırlanan bir oyunu  izleme  fırsatını yakalayanlar  inanın ki tiyatro gününü yılda bir kez değilde her gün , sahnenin   sihirli   güzelliğini  duygularında  yaşatarak ,tiyatro sanatıyla  atbaşı  giderler.  Bu yüzden de  Yılda bir kez kutlanan “Dünya Tiyatrolar Günü” , sadece  tiyatroculara, sahneye olan saygıdan kutlanır. Zira , tiyatro  sahnesindeki  oyuncular  için  hergün – Tiyatro Günü Bayramı- olarak yaşamlarına girmiştir.

Üsküp   Türk Tiyatrosu’nun  sahne başarılarıyla küçük yaşımdan bu yana atbaşı giden biri olarak, bu yaşıma geldim  ancak tiyatro   sahnesinde  atılan adımları izlemekle  yetinmeyi de uygun bulduğumdan ziyade tiyatro sanat  eleştirmeni  ve tiyatro  oyuncularının başarılarını tanıtmakla da kendimi  tiyatro   yaşamının bir parçası olarak tanıtmayı başardım herhalde..Neden, çünkü çocukluğumu, gençliğimi – Üsküp Türk Tiyatrosunda –  görme fırsatı yakaladım ve  güzelim  sahne  başarılarını inanın ki bugüne dek sayısız  oyun izlediğim halde  henüz göremedim. Diyorum çünkü, bugün memleketimden uzak olsam da  tiyatro oyunlarını yapabildiğim kadar izleyebiliyorum. Ancak Üsküp Tiyatrolarında ( Burada  Makedon Tiyatrosu, Dram Tiyatrosunu  da katarak) oralarda alabildiğim keyfi  ne yazık ki bugüne  kadar alamadım maalesef. Değerli  oyuncuların  sahnede   performanslarını   izleme fırsatını yakaladımsa yine de – Üsküp Tiyatroları-  oyuncularının  sahne performanslarını  burada göremedim ya  da ben öyle düşünüyorum.

Nedense Üsküp Tiyatrolarında gördüklerimi  buralarda göremediğimden olacak ya da hep  gençliğimi hatırlatan Tiyatro sanatını aramak içinde olduğumdandır belki.

Derken  – Dünya Tiyatrolar Günü- hakkında, sosyal  medyada  tiyatro  sanatıyla  ilgili  yazılar ararken , Zekeriya  HOCALAR ‘ın   İZMİR’ deki  tiyatro faaliyetleri  gözüme ilişti. Sevindim. Zekeriya HOCALAR , Üsküp Türk Tiyatrosunda  bir dönem oyuncu olarak sahne çalışmalaryla izleyicilerin ilgisini toplamayı başarmıştı .. Evet  hocalar , İzmir Karşıyaka’da, Çocuk  Tiyatosu ‘nu kurmuşlar. Biraz daha  araştırdıktan sonra  ilginç   sanat  yaşamıyla  karşılaştım.

Evet Zekeriya  HOCALAR  1972 yılında  Prizren’de sanat hayatına müzikle başlıyor.Müzik  çalışmalarıyla Yugoslavya döneminde ülkenin birçok müzik festivallerine katılarak önemli dereceler ve birincilik  ödülleriyle  Prizren’e dönüyor.

1977 yılında    Prizren Kültür Evi Türk Dramında tiyatroda ilk  sahne  adımlarını atıyor. Dört yıllık amatör  oyunculuk  faaliyetlerinden  sonra  1981 yılında  Üsküp Halklar Tiyatrosu Türk Dramı’nın- oyunculuk  sınavını kazanarak profesyönelliğe  ilk  adımını atmış oluyor. – Üsküp Türk Tiyatrosu- sahnesinde  kendine has performansıyla  seyircilerin  ilgisini toplamaya başarmıştır. Öyleki, sözünü ettiğim Tiyatro sahnesinde,  İvo Andriç’in   eseri  ve  Duşko Naumovski’nin  yönettiği    “IRGAT SİMAN”   oyununda ilk rolünü canlandırma fırsatını yakalamıştır. 1982 yılında, Makedonya’nın  değerli  Türk yazarı  İRFAN  BELLÜR’ün yazdığı ve Naum Panovski’nin sahne yönetmenliğini yaptığı “MEMET” oyununda   Irgat Ali’yi canlandırıyor. 1982 yılında “ZORAKİ  HEKİM” ve  1985 yılında “RAŞELA” oyunlarında  canlandırdığı oyunuyla izleyicilerin dikkatını çekmeyi başarmıştır…  Burada andığım oyunların tümünü de izlediğimden dolayı, şunu belirtmek isterdim ki,  Zekeriya Hocalar tiyatroculuğun gerçekten de önemli ümitlerinden biri olduğunu kanıtlayabilmişti. Oyunculuktan ziyade  HOCALAR   birkaç müzik sever arkadaşıyla – AS-   müzik grupunu da kurmayı başarıyor. Sözünü ettiğim müzik  grupu üyeleri  kendi  besteleriyle  müzik  dünyasına  o dönem  için  yeni  soluk  getirmeyi  başarıyorlar… Böylece Zekeriya   HOCALAR  Üsküp Türk Tiyatrosu sahnesindeki oyunculuk  performansıyla  izleyicinin ilgisini çektiği   kadarıyla  arkadaşlarıyla beraber     kurdukları  AS  grubuyla da müzik  dünyasına  ses  getirmeyi   başarmıştır…   Sanat  dünyasına  adım atanlar   hep  arayış içinde olduklarından  dolayı   yaptıklarıyla  memnun  kalmadıklarından    sürekli  yeni  sahne  faaliyetlerine  girerler.   Böyle bir arayış içinde olan   HOCALAR   1991 yılında Türkiye  Cumhuriyetine  yerleşiyor. 1996 yılına kadar İstanbul’da   sanat  faaliyetlerine  adım atan  HOCALAR  1996 yılında  İstanbul’da   “GÖKKUŞAĞI ÇOCUK TİYATROSU VE  BALKAN  SANAT  TİYATROSU’nu”  kurmayı  başarıyor. Böylesi sahne faaliyetleri dahilinde HOCALAR  aynı yıl – İZMİR   KARŞIYAKA  BELEDİYE TİYATROSU’NDA – sahne  yönetmeni  görevine  başlıyor.

Günümüze  kadar  Zekeriya  HOCALAR  farklı  sahnelerde  7o’in üzerinde  oyun yönettiğini de kendi anlatıyor. Burada birkaçını anmayı  uygun  buluyorum:- “Küçük Büyük Sevgiler”, ”Şekerli Öykü”, ”Karım ve Kızım”, ”Hasanaginitsa”, ”Uzun  Beyaz  Bulut Gelibolu”.  HOCALAR   bazı TV  Dizilerinde de rol alıyor: “Unutma  Beni”, ”Hekimoğlu” ,”Kırmızı  Işık” , “Arka Sokaklar”  yazımda sadece  birkaçını anmayı uygun  buldum  zira HOCALAR’ın dizilerde  canlandırdığı   çok sayıda  rolleri vardır.

Sanat çalışmaları için, oyuncu, yönetmen, müzisyen  HOCALAR  çok  sayıda ödüle  de layik görülmüştür.  Burada, aldığı ödüllerden sadece  birkaçını   anmayı  uygun buluyorum.  Böylece,1998 yılı  “İzmir Valiliği”,- İstanbul Teraki Vakfı  “-Tiyatro Onur Ödülü”  “,2001 Yerel Tiyatro Hareketleri” –“Üstün Hizmet ödülü”,2008 “Kosova Türk Sanatçıları Derneği,  ”-YILIN  SANATÇISI-  21. Uluslararası Süleyman Brina-  Balkanlar Türk Kültürü  Hizmet Ödülü  -2017 Prizren Tiyatro Gazetesi  3. Anadolu Ödülü 40. Sanat yılı ödülünü  kazanan  Zekeriya  Hocalar Tiyatro sahne çalışmalarını genelde öğrencilerle yapmaktadır.  Böylece  Çocuklara tiyatro sevgisini aşılamakta başarıdan başarıya giden  sanatçı    ZEKERİYALAR : ”-Gençlere  tiyatroyu sevdirmek, tiyatro  sanatını  öğrencilerle  öğrencilere  anlatmak bir  tiyatrocu için   önemli  ve  değerli  bir sahne   çalışmasıdır  bence . Sahne  faaliyetleri  için ZEKERİYA  şöyle diyor:    “Prizren’deki  yetenek  potansiyeli  tartışılmaz ancak böyle bir heves  beni tiyatro  sahnesinde  daha güçlü adımlar atmamı sağladığı da bir  gerçektir.

PRİZREN’in    Bistriça   nehrinden   güvenini  alan, MARAŞ  suyundan gücünü  kendine   belleyen , PRİZREN’in  dostluğuyla  yoğrulan, oranın  Kültür  Evinde  ilk  sanat  adımlarını atan ve  daha sonraları -1981 yılında Üsküp Türk Tiyatrosunda  profesyönel  sahne çalışmalarıyla  sahnenin ayrılmaz biri   olan   ve günümüzde   -İzmir Karşıyaka Tiyatro Sahnelerinde – öğrencilere  Tiyatro sanatını sevdirmek için faaliyetlerde  bulunan  ZEKERİYA HOCALAR   umarım  yakında  ilk  tiyatro adımlarını  attığı  Makedonya ve  Kosova Tiyatroları, özellikle  de  Üsküp Türk  Tiyatrosu  tarafınca  onurlandırılıp sahnelerinde hazırladığı  oyunlardan   herhangibirini   ora  seyircisiyle buluşması  için davet  edilecektir… Evet, böylesi  değerlerimizi  unutmayalım  onlara kucak açıp daha da güçlendirmek  hemşehri  görevimizdir bir bakıma. Bir gerçek varsa o da beraber  olmak  güçlü olmak demektir.   Değerlerimiz nerde olursa olsun   onlar  bizim özellerimiz, tarihimiz, bizim  gerçeklerimizdir. Bundan dolayıdır ki, memleketimizin değerleri  günümüzde  Türkiye  Cumhuriyetinde  gerçekten   kolay olmayan  kendi  öz   çabalarıyla  ard arda başarılar   kaydederken , tiyatro   sahnelerinin  beğenilen yıldızlarıdır.  Yaşam  bunu en  iyi biçimde gösteriyor. Bu yüzden de, öz  değerlerimize  nerde  olursa  olsun  sahip  çıkmalıyız. Böylece Üsküp  Türk Tiyatrosu’na  diyeceğim  şudur  ki:  Oyunculukta  yarınlarımız daha güçlü daha başarılı olması için,   bu  sahnede oyunculukta  ilk  adımlarını atan  sanatçılarımızı unutmayalım.  “Hep beraber  her  alanda  daha  güçlü  ve daha zenginiz”.

Read Previous

Bulgaristan Cumhurbaşkanı, YMK Başkanı Georgiev’den güvenoyunu geri çekti

Read Next

Hulusi Akar, Kosova’daki Türk taburunu ziyaret etti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *