Yusuf Hasani’den “Tek Seçim Birimi” açıklaması

Türk Demokratik Partisi (TDP) milletvekili Yusuf Hasani gündemde olan “Tek Seçim Birimi” yasa teklifi ile iligili basın toplantısı düzenledi.

Kısa bir süre önce, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti meclisinde, 18 milletvekilinden oluşan bir grup milletvekili ile ‘’SEÇİM YASASINA’’ yönelik ‘’TEK SEÇİM BİRİMİ’’ adı altında bir yasa teklifi sunduklarını hatırlatan Hasani, “Buna ek olarak meclisimizde düzenlemiş olduğumuz TARTIŞMA PANELİNE katılan Başbakan Zoran Zaev de ‘’Sosyal Demokratlar Birliği Başkanı ‘’ olarak bu panele katıldığını ve parti olarak da bu yasa teklifine açıkça DESTEK VERECEKLERİNİ beyan etmişti. Gönül isterdi ki bu inisiyatife diğer azınlık milletvekilleri de katılsın ancak onlar mevcut gelişmeleri izlemekle yetinerek sözkonusu yasanın meclis oturumunda oylamaya geldiğinde muhtemelen destek vermek için son anda devreye gireceklerini planlamaktadırlar.” şeklinde konuştu.

Kuzey Makedonya’nın, 29 yıl içinde değişik seçim modellerini denediğini ifade eden Hasani, “Sözkonusu SEÇİM YASASI gündeme geldiğinde ise hemen hemen her defasında, bizler TDP olarak dönemin milletvekilleri sayesinde, ülkemizde yaşayan ve toplam nüfusun %20 sinin altında olan TÜRKLER, ROMANLAR, ULAHLAR, BOŞNAKLAR ve diğer halkların meclisteki TEMSİLİYET ORANINI DÜZELTMEK açısından müdahale etmiş olduk, bu doğrultuda bu HALKLARIN MİLLETVEKİLİ ADAYLARININ ve SİYASİ PARTİLERİNİN, SEÇİM ÖNCESİ KOALİSYONLARA GİRMEDEN kendi başlarına SEÇİM SÜRECİNE katılmalarını sağlamak açısından devamlı SEÇİM MODELİNE yönelik YASA TEKLİFİ sunduk.” açıklamalarında bulundu.

Mevcut seçim yasasına kıyasen yeni yasa teklifinin tek bir yenilik içerdiğini kaydeden Hasani, “Mevcut yasaya göre 6 Seçim Biriminden oluşan ülkemiz, bu yasa kabul edilip yürürlüğe geçtiği takdirde, tüm ülke TEK SEÇİM BİRİMİ olarak sayılacak, milletvekili sayısının belirlenmesinde kullanılan D’Hont Modeli ise aynen eskisi gibi yürürlükte kalacaktır. Bu yasa sayesinde oluşan değişiklik ise ülkemizin neresinde bir Türk yaşıyorsa ve oy kullandıysa TEK SANDIKTA değerlendirilecek ve bu doğrultuda alınan OY SAYISINA GÖRE TÜRKLERİN milletvekili sayısı belli olacaktır.” ifadelerini kullandı.

BDİ ve VMRO DPMNE tarafından sunulan değiştirgelere de değinen Hasani, “Ancak son anda, bu yasaya yönelik değişik partilerin yaklaşık 5000-6000 değiştirge sunması, kesinlikle bu yasanın BLOKE EDİLMESİ yönünde atılmış bir adım olmakla birlikte, verilmesi istenen mesaj ise bu ülkede 4 büyük partinin aralarında anlaşma sağlamasıyla birlikte KONSENZUS adı altında bir anlaşma olamadan değişiklik yapılamayacağıdır. Bununla birlikte YASA DEĞİŞİKLİĞİNE seçimlere az bir zaman kaldığını ve bu zaman dilminde bu değişikliğin imkansız olduğunu öne sürmektedirler.” değerlendirmesinde bulundu.

Hasani’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Ortaya atılan KONSENZUS İDDİASI ve ZAMANIN DAR OLMASI meseleleri YERSİZ iddialar olmakla birlikte kanımızca burada büyük bir haksızlığın yapıldığıdır. Bu haksızlık MİLLETVEKİLİ SAYISI DAHA YÜKSEK DÜZEYDE olan siyasi partilerden kaynaklanmaktadır.

Ancak bir şeyi unutmuş oluyorlar çünkü KONSENZUS aslında İKTİDAR PARTİLERİ ve ANA MUHALEFET PARTİSİ arasında varılan BİR ANLAŞMA olamaz, çünkü bu partilerin dışında meclisimizde bir sürü daha küçük parti milletvekili ve sşyasi parti temsilcileri mevcuttur ve bu milletvekiller toplamı ÜLKE GENELİ NÜFUSUNUN ve ya SEÇMENİNİN DÖRTTE BİRİNE hitap eden bir sayıya sahiptirler. (300,000-400,000)
Daha önce belirtmiş olduğum gibi bu yasada KAPSAMLI BİR DEĞİŞİKLİK YAPILMAYACAĞINI da GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURURSAK, KONSENZÜS OLMAMASI VE DEVLET SEÇİM KOMİSYONUNU ZOR DURUMDA BIRAKACAĞI açıklamaları SUYA DÜŞMÜŞ hatta ASILSIZ OLDUĞU AÇIKÇA ORTADADIR.

Diğer taraftan ülkemiz Kuzey Makedonya Cumhuriyeti MECLİSİ, bir çok ULUSLARARASI ANTLAŞMAYI MECLİSTE OYLAYIP, BU ANTLAŞMALARIN ANAYASAMIZIN 116. MADDESİ GEREĞİNCE ülke yasalarına uyumluluğunu sağlamakla YÜKÜMLÜ OLDUĞU zorunluluğunu da unutmuş gibiler.

Bu anlaşmalardan en önemlileri BM İNSAN HAKLARI ANTLAŞMASI, AVRUPA KONSEYİ AZINLIK HAKLARI ÇERÇEVE ANTLAŞMASI ve buna benzer değişik ULUSLARARASI ANTLAŞMALAR ülkelerde yaşayan ve toplam nüfusun %50 sinin altında olan AZINLIK HALKLARIN HAKLARINI KORUMA VE İLERLETME yönünde yasalarda düzeltmeler yapılması gerekliliğini öngörmektedir.

Sonuç itibariyle bu siyasi partilerin sözde ‘’DEMOKRATİK BİR GÖVDE GÖSTERİSİNDE’’ bulunmaları ülkemizde ki 4 büyük siyasi parti dışında, diğer siyasi partilere daha doğrusu ÜYE SAYISI DAHA DÜŞÜK OLAN PARTİLERE demokratik bir engel öngörmeleri HALKIMIZIN TAKDİRİNE BIRAKILMIŞTIR.

Unutmuş oldukları bir mesele daha var, o da bu inisiyatifte değişik partilerden yaklaşık 20 milletvekilinin DESTEK VERDİĞİDİR ve BUNUN AYNI ŞEKİLDE DEMOKRATİK BİR GÜÇ OLDUĞUNU kendilerine hatırlatmakta fayda görüyoruz. Eğer bu şekilde teklifimizi BLOKE ETMEYE DEVAM EDERLERSE bu 20 milletvekilinden oluşan grubu HAFİFE ALDIKLARI SÜRECE, önümüzde ki dönem içerisinde DEĞİŞİK YAPTIRIMLARA MARUZ KALACAKLARINI kendilerine HATIRLATMAK İSTERİZ.

Kısacası ESKİ YUGOSLAVYA DÖNEMİNDE var olan TEK PARTİLİ REJİM SİSTEMİNİ, günümüzde heppimizin ortak devleti olan Kuzey Makedonya’da DÖRT PARTİLİ BİR REJİM SİSTEMİNE çevirdikleri açıkça ortadadır.

Ancak halkımız bunun farkında olup yapılan TÜM ANKETLERDE, TEK SEÇİM BİRİMİ MODELİNE %50 nin üzerinde EVET dediğini göz önünde bulundurulması kaçınılmazdır.

Bundan dolayı bizler, bu inisiyatifi başlatan milletvekiller olarak bu DEMOKRATİK SAVAŞIMIZI sonuna kadar sürdürmeye kararlı olduğumuzu bir kez daha gündeme getiriyor, önümüzde ki günlerde koordineli bir şekilde çalışlmalarımızı sürdürmeye kararlı olduğumuzu belirtmek isteriz.”

Read Previous

Kişi başına GSYH endeksi en düşük ülkeler Arnavutluk ve Bosna Hersek oldu

Read Next

Der Spiegel, Yunanistan’ın düzensiz göçmenleri zorla geri gönderme görüntülerini yayınladı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *