Yücelciler Üsküp’te unutulmadı

“Köprü” – Kültür Sanat ve Eğitim Derneği ile Tefeyyüz İ.O, bu akşam, Üsküp’te idam edilişlerinin 69. yıldönümü vesilesiyle “Yücel Şehitlerini Anma Merasimi” düzenlediler. Merasimde söz alan İHH YK Üyesi Osman Atalay, tarihi sorumluluğu yerine getirmek için bu akşam Üsküp’te olduklarını belirterek, “İdam edilen dört yücelci kardeşimizin mezar yerlerinin öğrenme hakkımız var bunun için bir çalışma yapalım” şeklinde konuştu. MATÜSİTEB Genel Başkanı ve Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin ise, “Bu akşam bizler onları anmak ve aynı şekilde anlamak üzere bu programı gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı.

Haber: Hüsamettin GİNA, Fotoğraf: Aydın DAVUD

Yaklaşık 69 yıl önce, 27 Şubat 1948 yılında Makedonya’da yaşayan, kendi milli ve manevi değerlerinin korunması, kimliklerin muhafazası noktasında mücadele eden dava insanlarından dört kişinin şehit edildiği, onlarca veya yüzlerce kişinin farklı şekillerde hapse atıldığı, tutuklandığı ve çeşitli işkencelere maruz kaldığı bir dava erleri ile ilgili “Köprü” – Kültür Sanat ve Eğitim Derneği ile Tefeyyüz İ.O. “Yücel Şehitlerini Anma Merasimi” düzenlediler.

Merasimde söz alan İHH Yönetim Kurulu üyesi Osman Atalay, bu akşam Makedonya’nın Başkenti Üsküp’te, hep birlikte Makedonya’nın 69 yıl önce yaşadığı trajediyi iade etmek için, trajedi için burada olduklarını vurguladı.

“Vefa borcumuzu ödeme zamanıdır”

Osman Atalay, “69 yıl önce Makedonya’da Türklerin yaşadığı trajedide 27 Şubat 1947 yılında Yücelcilerin, balkanların unutulan ve unutturulan kahramanları, dört şehidi, Aziz İshak Efendi ve arkaşadaşlarını bir kez daha hayırla yad etmek için burdayız. Bu 1947 yaşanan trajedi aslında 1944 Kafkasya’da Kırım Sürgünü ve Çerkez Sürgün Gününe çok benziyen bir trajediydi.” dedi.

17012492_264650013976241_1763833200_n

Osman Atalay konuşmasına şöyle devam etti:

“1947 yıllarında, özellikle buradaki nüfusumuza baktığımızda yaklaşık olarak nüfusun üçte ikisi zorunlu olarak göç ettiriliyor. Yani 1950 -1967 yılları arasında Makedonya topraklarından yaklaşık 200 bin müslüman Türk zorla ana vatan topraklarından göç ettiriliyor. Biz vefa borcumuzu ödemek için burdayız, herşeyden önce burada hem sivil toplum örgütlerine hem de Türkiye’ye çok büyük görevler düşüyor. Bir vefa borcumuzu ödeme zamanıdır bu, yücelicilerin, özellike 1947 idam edilen dört yücelcinin henüz mezarlarının nerde olduğu onu bilemiyoruz.”

“İade-i itibar sürecini, hukuki ve siyasi sürecini başlatmak üzere ciddi adımları atmayı hedeflemekteyiz”

Bu akşam bizler onları anmak ama aynı şekilde anlamak üzere “Yücel Şehitlerini Anma Merasimi” programını gerçekleştirdeklerini belirten MATÜSİTEB Genel Başkanı ve Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin, ayrıca yücelcileri yeni nesillere, gelecek nesillere, kimliğimiz bir parçası, tarihimizin bir parçası olduğunu yansıtmak amaçladıklarını vurguladı.

17028792_264650093976233_1455000429_n

Hüsrev Emin, “İnşallah bu yıl başlatmış olduğumuz ama bundan sonra, özellikle MATÜSİTEB olarak, Köprü Derneği ve diğer derneklerle birlikte önümüzdeki yıldan itibaren bunu daha geniş çerçevede yapmayı düşünüyoruz. Şehid edildikleri yeri tespit ettikten sonra, orada en azından bir sembol yapma yolunda, hem de aynı zamanda onların iade-i itibar sürecini, hukuki ve siyasi sürecini başlatmak üzere ciddi adımları atmayı hedeflemekteyiz. Bu akşam aslında en az yapabildiğimiz bir şey, bunlar çok daha büyük vefayı hakediyor.” şeklinde konuştu.

“Aslında Yücel Teşkilatı bir tarih kokuyor.”

Tefeyyüz İlköğretim Okulu Müdürü Osman Emin de Yücelciler’in verdiği çabaları yad etmek adına Tefeyyüz İlköğretim okulunda bir araya geldiklerini ifade ederek, “Yücelciler’in çalışmalarını gelecek nesillere de aktarmak istiyoruz. Yücel Teşkilatı var olduğunu ve her zaman var olacağını hepinizin önünde söz veriyoruz” dedi.

Osman Emin, “Böyle bir gecede evsahipliği yapmak, bizim için son derece onur verici bir olay. Aslında Yücel Teşkilatı bir tarih kokuyor. Tarih üzerinde konuştuğumuzda da içlerinde eğitimciler, öğretmenle, esnaflardan oluşan bir teşkilat üzerine konuşuyoruz. ” ifadelerini kullandı.

“O dört şehidimiz var ya”

Bu akşamki merasimde konuşmacı olarak, ayrıca araştırmacı yazar Yıldırım Ağanoğlu da söz aldı.

Annesi Üsküplü olduğunu hatırlatan araştırmacı yazar Yıldırım Ağanoğlu, ilk defa 1996 yılında yılında Yücelcilerle tanıştığını kaydetti. Ağanoğlu hazırladığı slayt gösterisi ise salonda bulunan misafirlere dört şehidi ayrıntıları ile anlattı.

Ağanoğlu, “O dört şehidimiz var ya. Burada şehid edildiler onlar. Ve tahminlerimize göre Avni Engüllü beyefendiden işttiğimiz kadarıyla Suşica köyünün kayalıklarında, kurşuna dizilerek şehid edildiler. ” ifadelerini kullandı.

“Benim için bir olaydı”

Bu arada, bu akşamki törenin başında Sezer Salihi’nin senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı “Yücelciler Kısa metrajlı Filmin” tanıtımı yapıldı.

Sezer Salihi törende yaptığı konuşmada bu kısa filmin yapılışında anneme, kızkardeşime teşekkür ediyorum. Ondan sonra salaettin abiya, Elena Traykovska’ya, ve gençlere teşekkür ettiğini söyledi.

Sezer Salihi, “Konu ciddiydi flmin yapılışında hep bir risk vardı. Hemde yapılması için gerekli kaynaklar yoktu, ama insan gücü ile yi niyele diyelim bu kısa metrajlı bir film ortaya çıktı. Film kötü yada iyi bilemem, ama beni mutlu eden şey girişimdi. Benim için bir olaydı.” ifadelerini kullandı.

“Uzun metrajlı sanatsal bir film zamanı”

Kısa metrajalı film hakkında usta sanatçımız Salettin Bilal konuştu.

Çok değerli olan kısa metrajlı filmi hep birlikte izlenildiğilden dolayı mutluluğunu dile getiren Salaettin Bilal, son günlerde uzman kişilerin, tarihçilerin ister Makedonya ister Türkiye’den olsun Yüceliciler teşkilatının çalıştıklarını incelediklerini vurguladı.

Salaettin Bilal, kısa metrajlı film dolayısıyla özellikle Sezer Salihi’yi selamladığını kaydederek kendisi büyük gayretler göstererek kısa metrajlı olsa da belgesel açısından ve sanatsal açıdan ilk girişim olduğunu söyledi.

Salaettin Bilal, “Benim düşüncelerim tüm bilgileri elde edip, güzel bir senaryo yazıp sanatsal uzun metrajlı bir film yapmak zamanıdır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

16809852_264650157309560_112417741_n

Törene, T.C Üsküp Büyükelçisi Ekonomi Müşaviri Bünyamin Kutlu, T.C Üsküp Büyükelçisi Din Hizmetleri Müşaviri Murat Alkan, Çayır Belediyesi Başkan Vekili Süleyman Baki, HALK BANK Çarşı Şübesi Müdürü Sadık Şaban, TRT Makedonya Temsilcisi Bekim Muhtareviç, IBU Genel Sekreter Visar Ramadani, MTV Türkçe Yayınlar Sorumlusu Erhan Hasip, Türkiyeli eğitim görevlileri, öğrenciler ve kabarık sayıda vatandaşlar katıldı. Törenin möderatörlüğünü Süleyman Baki yaptı.

Read Previous

Galatasaray-Beşiktaş rekabetinde 341. randevu

Read Next

TİKA’nın Kosova’ya desteği artarak devam edecek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *