Vıçıtırın’da Şiir Rüzgarı Esti

“Selim Sami balçıktır/ Ehli beyte aşıktır/ Sorar isen günah için/ Denizlerden artıktır…”

Kosovalı Türk şair ve yazaları, Kadiri Şeyhi Hacı Selim Sami Efendi’nin eserlerinden “Selim Sami balçıktır/ Ehli beyte aşıktır/ Sorar isen günah için/ Denizlerden artıktır…” mısralarını paylaşan, günümüzde Türkçe ve Arnavutça dizelerin şairi Nesim İspahi’nin şehri Vıçıtırın’da idi… “Annem de babam da Türkçe konuşurdu, bugün bile hâlâ evimizde Türkçe konuşuyoruz” diyen şair Nesim İspahi, Vıçıtırınlı olmanın asalet ve beyefendiliğini taşıyor üzerinde…

Kalesi, hanlar, hamamlar, köprüler, camiler, medreseler şehri Vıçıtırın ki, Osmanlı döneminde sancak merkezi olması yönüyle büyük bir aydın ve zengin Türk nüfusuna sahip idi. 1912’den sonraki süreçte, Balkanlar’ın genelinde yaşandığı gibi, Vıçıtırın’da da Türkiye’ye doğru gelişen göçlerle, Türk nüfusu bakımından büyük ve hızlı bir azalma yaşandı. Bugün, Kosova Türkçesinin Priştine ağzına dayalı  Türkçe ağzını kullanan Vıçıtırın Türkleri, millî değerlerini koruma hususunda çeşitli sıkıntılar yaşıyor. Bugün Türkçenin “resmi kullanımda” olduğu belediyeyi, Evliya Çelebi seyhatnamesinde, “Çok sayıda han ve konukları için hazırlanmış özel odalı evlerle, zenginler ve beyler kenti” olarak tanıtmaktadır.

Kosova Türk Yazalar Derneği ve “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği Edebiyat Kolunun  ortaklaşa girişimiyle “Doğru Yol” ve “Gerçek” Derneklerinin kuruluşunun 65. yıldönümü ve Kosova Türk Yazalar Derneği’nin 20. kuruluş yıldönümü vesilesiyle geçen yıl Kosova ve Balkanlar çapında başlatılan edebiyat buluşmaları, bu hafta sonu Vıçıtırın’da devam etti.

Vıçıtırın’da KDTP Vıçıtırın Şubesi Ofisinde düzenlenen edebiyat buluşmasına şairlerimiz, yazarlarımız, dernek ve siyasi temsilcilerimiz, gençler ve Vıçıtırınlı çok sayıda edebiyat sever soydaşımız katıldı.

Kosova Türk Yazalar Derneği Eşbaşkanı Enver Baki yaptığı selamlama ve açılış konuşması ardından, şairlerimiz dinleyicilerle eserlerini paylaştılar.

Mürteza Büşra, Nesim İspahi, Canan Özer, İbrahim Arslan, İskender Muzbeg, Enver Baki, Birsen Gota, Ziyaver Methiu, Dr. Taner Güçlütürk, Berat Macun ve Zeynel Beksaç, Türkçemizin Kosova’daki bu kadim şehrinde şiirlerini yankılattılar. Söz konusu buluşmada Zeynel Beksaç, Arif Bozacı’nın şiirini dinleyicilerle paylaştı.

Kosova Türk Yazarlar Derneği Onursal Başkanı İskender Muzbeg, yaşamını yitiren aydın, şair, yazarlarımızın aziz hatıralarını da yâd etti. Kosova Türk Yazalar Derneği’nin monografisine göz atıldığında bugün bu yazaların üçte birinin yaşamını yitirdiğini, “Dolayısıyla bugün aramızda bulunmayan İsa Şimşek, Fahriye Çerkez, Salih Lika, Süleyman Brina, Hasan Mercan, Hamit Altıparmak, Ahmet İgciler, Sadık Tanyol, Recep Şalıyan, Fahri Mermer, Şükrü Mazrek, Naser Neşo’yu rahmetle anıyoruz” dedi.
3

 

Vıçıtırın’ın tarihi eski Roma ve Bizans dönemine kadar uzandığını, daha sonra da Osmanlı döneminde önemli siyasi, kültürel, askeri ve ticari ipek yolu şehri olduğunun altını çizen Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı ve “Doğru Yol” TKSD Edebiyat Kolu Başkanı Dr. Taner Güçlütürk ise, Evliya Çelebi’nin bile seyhatnamesinde bahsettiği Vıçıtırın’da Türk şiirinin güzelliklerini soydaşlarımızla paylaşmanın ayrıcalığını yaşadıklarını vurguladı.

Vıçıtırın denince buraları bize Rasim Salih’i hatırlatır” diyen Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı ve Türkçem Dergisi Sahibi Zeynel Beksaç, Vıçıtırın’ın sanat ve kültür dünyamıza çok sayıda değerli sanatçıyı kazandırdığını vurguladı. Beksaç, Vıçıtırın’a bundan böyle başta edebi olmak üzere değişik etkinliklerle daha sık gelineceğini söyledi.

Vıçıtırın’daki değerlerimizi yaşatmaya çağırıda bulunan Kosova Türk Yazarlar Derneği Eşbaşkanı Enver Baki ise, Vıçıtırın-“Çeşme” Kültür Sanat Spor Derneği’nin varlığını ve etkinliklerini sürdürmesi  için de herkesin el birliği içerisinde çalışması gerektiğini söyledi.

Vıçıtırınlı Türkleri yine unutmayın” diye çağırıda bulunan KDTP Vıçıtırın Şubesi Başkanı Abdullah Pirçe, etkinliği düzenleyenleri selamladı ve şükranlarını paylaştı. Yürüttükleri çalışmalardan bahseden Pirçe, Vıçıtırın’da Türkçe’nin seçmeli ek ders olarak okutulması için Kosova Eğitim Bakanlığına başvuruda bulunduklarını, ancak başta Kosova Eğitim Bakanlığı olmak üzere, merkezi düzeydeki kurumlardan taleplerine somut bir yanıt alamadıklarını söyledi. Türkçe konuşulan Vıçıtırın’da bu dilin konuşup yaşatılmasına dair büyük bir ilgi bulunduğunu ifade eden Pirçe, daha şimdiden TİKA tarafından organize edilen Türkçe kurslarına 50 kişinin üzerinde başvuru yapıldığının altını çizdi.

2

Etkinliklerine destek sağlamak ve mevcut ticari-ekonomik varlığı teşkilatlandırmak için Vıçıtırın’da esnaf derneğinin kurulması için çalışmalar başlattıklarını ifade eden Şaban Macun ise, böyle anlamlı bir edebi etkinliğin Vıçıtırın’da düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Macun, daha sık değişik etkinliklere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, Vıçıtırınlı Türklerin ihmal edilmemesini istedi.

Edebiyat buluşması ardından Vıçıtırın’ın tarihi yerlerini gezen şair, yazar ve konuklar, kitaplarını çay sohbeti eşliğinde hediye ederek, çektikleri hatıra fotoğraflarıyla Vıçıtırın ziyaretini noktaladılar.

Read Previous

Mecitli Sınır Kapısı Tekrar Kapatılıyor

Read Next

Erdoğan ile Gül Akşam Yemeğinde Bir Araya Geldi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *