Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması’nın Kosova Meclisi’ne getirilmesinde art niyet var mı?

Kosova ile Türkiye arasında ticari ilişkilere yeni bir içerik kazandırılması amacıyla 2013 yılında iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı.

Kosova ile Türkiye’nin o dönem Ticaret Bakanları Mimoza Kusari Lila ile Zafer Çağlayan tarafından imzalanan anlaşmanın, iki ülke arasında ekonomi alanındaki ilişkileri daha ileriye taşıması hedeflenmekteydi.

Aradan 3 yıl geçmesine rağmen Kosova’da söz konusu anlaşma yürürlüğe girmedi. TBMM anlaşmaya onay verirken, Kosova’da Serbest Ticaret Anlaşması onay verilmek üzere meclise hala taşınmadı.

İki ülkeye kazınımlar sağlayacağı umuduyla uzun süren görüşmelerin ardından imzalanan anlaşmanın Kosova’da gündeme getirilmemesi, acaba anlaşma rafa mı kaldırıldı iddiasını güncelleştirdi.

Kosova Meclis Başkan Yardımcısı Fikrim Damka, anlaşmanın art niyetli olarak meclise getirilmediğine inanmayan yetkililer arasında.

Kosovaport’un sorularını yanıtlayan Kosova Demokratik Türk Partisi’nin (KDTP) milletvekili ve Meclis Başkan Yardımcısı Damka, Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalanmasından hemen sonra Kosova’da hükümet değişikliğinin yaşandığını, hükümetin de çalışır hale gelmesinin uzun bir zaman aldığını, ardından da meclis gündeminin farklı konularla yoğun olduğunu hatırlattı. “İki önemli konu, muhalefet tarafından meclisi çalışamaz hale getirdi. Muhalefetin genel kurul oturumlarında attığı göz yaşartıcı gazlar nedeniyle meclis çalışamadı” şeklinde hatırlatma yapan Damka, Kosova gündeminin farklı bir yöne odaklandığını belirtti. Vize muafiyeti ve Karadağ ile Sınır Anlaşması, Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulması ile ilgili bir sürü olaylar ve gösterilerin yaşandığına dikkat çeken Meclis Başkan Yardımcısı Fikrim Damka, “Kosova ekonomik alanında kalkınabilmesi için bu tür uluslararası anlaşmaları gündeme taşıyamadı” dedi.

Damka, Kosova ekonomisine zarar vereceği nedeniyle Serbest Ticaret Anlaşması’nın meclis gündemine getirilmediği yönündeki iddiları da, anlaşmanın içeriği konusunda aldıkları genel bilgiler içerisinde, anlaşmanın tamamiyle Kosova için avantajlı bir anlaşma olduğuna vurgu yaparak cevapladı.

Kaynak: Kosovaport

Read Previous

Fransa’da Başbakan Manuel Valls istifa etti

Read Next

ABD’nin Üsküp Büyükelçiliği önünde şüpheli araç, güvenlik önlemleri artırıldı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *