TİKA, Makedonya Sağlık Sektörünü Desteklemeyi Sürdürüyor

Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Makedonya Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Üsküp’te “Yeniden Canlandırma Transport ve Retinopati” Eğitimi düzenlendi.

TİMEBALKAN

Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Makedonya Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Üsküp’te 3 günlük “Yeniden Canlandırma Transport ve Retinopati” Eğitimi düzenlendi. Üsküp, Kalkandelen ve Gostivar’dan 30 sağlık personelinin eğitim aldığı programın bugün sertifika dağıtım töreni düzenlendi. Sertifi dağıtım törenine TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden, Makedonya Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Devlet Müsteşarı Dr. Vladimir Miloşev, Kiril ve Metodiy Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Rozalinda Popova Yovanovska, Türkiye’den üniversite hocaları ve sağlık personeli katıldı.

“Yeniden Canlandırma Transport ve Retinopati” Eğitiminde konuşan TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden, TİKA’nın Üsküp, Kalkandelen ve Gostivar kliniklerinde çalışan 30 ebe ve hemşire olmak üzere 30 sağlık personeline “Yeniden Canlandırma Transport ve Retinopati”  eğitimini bu işin uzmanı hocalarımızla birlikte verdiklerini söyledi. TİKA olarak Makedonya’da birçok alanda 800’ün üzerinde proje yaptıklarını hatırlatan Ayden, “Bunların içinde eğitim ve sağlık alanları bizim için çok önem verdiğimiz projeler arasında yer almaktadır zira eğer Makedonya’nın geleceğine katkı sunmak istiyorsanız gençlere ve çocuklara sağlıklı bir ortam sağlamanız aynı zamanda eğitim ortamınızı sağlamanız gerekiyor. TİKA olarak da bizler hem eğitim kurumlarını iyileştirmek üzere birçok bölgede okul tadilatları, inşatlar, eğitim donanım malzemeleri getiriyoruz” dedi.

Üsküp’te TİKA tarafından hizmete konan bebek yoğun bakımının, çocuk ölümlerinin Makedonya’da yüksek olması bakımından aza indirilmesi ve sağlıklı olarak dünyaya gelen bebeklerin hayata tutunmaları açısından büyük bir işlev gördüğünün altını çizen Aytekin Ayden, “Bu klinik aynı zamanda Balkanların bölge kliniği ve en modern tıbbi ekipman ve cihazlarla donatılmış olduğundan dolayı sadece Makedonya’da yaşayan bebeklere değil, bölgeye hizmet verme görevini üstlenmektedir. Dolayısıyla bu verilen hizmet içi eğitimle de Makedonya’nın çeşitli şehirlerinden katılan kursiyerlerimize ve verilen eğitici eğitimlerle da Makedonya’nın tamamında bu eğitimin verilmesi noktasında bu faaliyeti gerçekleştirmiş olduk” şeklinde konuştu.

TİKA’dan Urviç’teki Sağlık Ocağına Destek

Çarşamba günü Urviç’te TİKA tarafından teknik donanım ve ekipman desteği yapılan sağlık ocağının Makedonya Sağlık Bakanı Venko Filipçe ile birlikte gerçekleştireceklerini ifade eden Ayden, “Malumunuz geçtiğimiz haftalarda Gostivar’a iki acil yardım ambulans hibemiz olmuştu. Netice olarak TİKA olarak bizler Makedonya’nın geleceğine yatırım anlamında sayılabilecek sağlık alanında gerçekleştirdiğimiz bu faaliyetlerle problemleri daha aza indirmeyi ve sağlıklı nesiller yetişmesine katkıda bulunmaya gayret ediyoruz. Türkiye Cumhuriyetimiz güçlü oldukça bizler burada bu projeleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

TİKA, Sağlık Bakanlığının stratejik partneri

Makedonya Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Devlet Müsteşarı Dr. Vladimir Miloşev yaptığı konuşmada hem Sağlık Bakanlığı hem kendi adına verilen eğitimden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu eğitim vesilesiyle bir kez daha güçlü işbirliğimiz bulunan ve Makedonya’daki tüm vatandaşların sağlıklarını korumada Sağlık Bakanlığı’nın stratejik partneri olan TİKA’ya teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Sertifika töreninde eğitimle ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Güner Karatekin, 3 günlük eğitimin sağlık personeli tarafından çok olumlu karşılandığını ve eğitimin çok verimli geçtiğini söyledi. Doğum oranlarıyla ilgili bilgi veren Karatekin, “Dünyada yılda 130 milyon yeni bebek doğuyor. Yeni doğanlardan ölenlerin sayısı 2.6 milyon. Makedonya’nın nufüsü kadar yeni doğan bebekler ölüyor. Biz bu oranı Türkiye’de aldığımız önlemlerle %6’ya kadar gerilettik” açıklamasında bulunarak önlemlerin önemine işaret etti.

Sertifika dağıtım töreninde konuşan Kiril ve Metodiy Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Rozalinda Popova Yovanovska, düzenlenen eğitimde hem pratik hem teori kısmının olmasının çok önemli olduğunun altını çizerek, “Eğitimciler ve dinleyiciler arasında interaktif bir iletişimin olması, soruların ve onlara verilen yanıtlar eğitimin ne kadar faydalı geçtiğini gösterdi” şeklinde konuştu. Türkiyeden gelen misafirlerin Makedonya’dan güzel anılarla ayrılacaklarını umduğunu belirten Yovanovska, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine ve TİKA’ya teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Program sonunda “Yeniden Canlandırma Transport ve Retinopati” Eğitimini tamamlayan sağlık personellerine sertifikaları dağıtıldı.

Read Previous

Saraybosna’da Uluslararası Öğrenci Buluşması

Read Next

“Erdoğan, Müslümanların uzun süre beklediği büyük bir lider”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *