Starova’nın, “Ömer Kaleşi ile Konuşmalar, Üsküp-İstanbul-Paris” kitabı tanıtıldı

Makedonya’nın önemli yazarlarından Luan Starova tarafından yazılan “Ömer Kaleşi ile Konuşmalar, Üsküp-İstanbul-Paris”  kitabının tanıtımı Makedonya Bilimler Akademisi’nde (MANU) yapıldı.

Makedonya’nın önemli yazarlarından Luan Starova tarafından Makedonya’da doğan, eğitimini Türkiye’de alan ve sanatını Fransa’da icra eden Balkanlardan çıkan en iyi ressamlardan biri olan Ömer Kaleşi’yi anlatan “Ömer Kaleşi ile Konuşmalar, Üsküp-İstanbul-Paris”  kitabının tanıtımı Makedonya Bilimler Akademisi’nde (MANU) yapıldı.

Kitap tanıtımında konuşan MANU Başkanı Taki Fiti, “Ömer Kaleşi’nin eserlerinde, dervişler, çobanlar ve dilenciler ana motiflerdir. Çünkü ona göre bu olgular Balkanlarda otantiktirler ve Balkan gerçekliğini yansıtmaktadırlar” dedi. Kaleşi’nin motiflerinin Balkan insanının duygularını, hayatta kalmasını ve huzursuzluğunu içerdiğini söyleyen Fiti, “Ama onun resimleri sadece Balkan insanının duyguları ve Balkanların gerçekliği ile ilgili mesajlar değil, aynı zamanda Balkanlar’ın barış, barış ve işbirliği içinde yaşamak için insanlar için bir alan yaratması gerektiğine dair mesajlar da içeriyor. Balkanlar, kültür, sanat ve bilimin en yüksek medeniyet değerlerinin kaidesine yükseleceği bir yer haline gelmelidir. Bu Kaleşi’nin temel mesajıdır. Kendisi de çok etnikli bir aileden geliyor. Babası Arnavut, Annesi Makedon. Her zaman iki dilin kullanıldığı bir ortam. Onun mesajı, çok kültürlülük olmadan, Balkanlar’da var olmanın imkansız olduğu ve istikrar, barış ve refah alanına dönüşmesinin imkansız olduğu mesajıdır” şeklinde konuştu.

Kitap tanıtımında konuşan akademisyen Prof. Dr. Ferid Muhiç, Starova’nın “Kaleşi” kitabının, Balkanların hiçbir zaman periferik bir kültür coğrafyası olmadığını kanıtladığını söyledi. Muhiç, Starova’nın kitabının Balkanların her zaman kültür ve sanat paradigması olduğunu vurguladığını sözlerine ekledi.

Ömer Kaleşi 1932 yılında Kiçevo’nun Srbica köyünde doğdu. Liseyi Üsküp’te tamamlayan Kaleşi, 1956 yılında Türkiye’ye  göç ediyor. 1965 yılında İstanbul’daki Sanat Akademisi’nde eğitimini tamamladı. Akabinde bugün hala yaşadığı ve çalıştığı Paris’e taşındı. Makedonya’da ve dünyada birçok sergisi açıldı.

Read Previous

Bulgaristan’da Türkçe çıkan Alev Dergisi’ne ödül

Read Next

‘Varlığımız için Türkçe’nin Avrupa’da devam etmesi lazım’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *