Sofya’da “İş ve Eğitim – Beklentiler ve Zorluklar” konulu toplantı yapıldı

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da “İş ve Eğitim – Beklentiler ve Zorluklar” konulu yuvarlak masa toplantısı yapıldı.

Sofya Ulusal ve Uluslararası Ekonomi Üniversitesi (UNSS) Rektörü Prof. Dr. Stati Statev, Ulusal Sanayi Bölgeleri Şirketi tarafından düzenlenen “İş ve Eğitim – Beklentiler ve Zorluklar” konulu yuvarlak masa toplantısında yaptığı konuşmada, “Gençlerimiz eğitim sistemimiz kötü olduğu için değiş, ülkemizde geleceğe dair umutları olmadığı için yurt dışında üniversite okumayı seçiyor” diye kaydetti. Prof. Dr. Statev,”Bakanlığın ihtiyaç duyduğu sayıda nitelikli elemanlar yetiştirilmesini talep etmesi gerekir” dedi.

UNSS Rektörü, üniversitelilerin öğrenim ücreti ve yurt ücreti ödeyerek aşağılandığını ve aslında onlara burs ödenmesi ve üniversiteyi bitirince beş yıl süreli iş sözleşmesi kapsamında çalışma zorunluluğu getirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Prof. Dr. Statev, “Uzmanların gelmesini oturup bekliyorsunuz, ancak bizim onları yetiştirmemizi ve onların hiçbir işe yaramadığını söylemek için bekliyorsunuz” diye ifade etti.

UNSS Rektörü, firmaların üniversite 3.sınıfta okuyan öğrencilere staj imkanı sunmasının iyi bir uygulama haline geldiğini ve Gençlik Ekonomik Forumu’nun da iş fırsatlarının artırılmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

Sofya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Georgi Vılçev, Sofya Üniversitesi’nin Bulgaristan’daki en eski üniversite olarak yükseköğretimde değişimi başlatması beklendiğini kaydetti.

Doç. Dr. Vılçev, yüksek lisans programları çerçevesinde işbirliğin artırılması gerektiğini düşünüyor. Farklı uzmanlık dalında yetişen uzmanların yüksek lisans bölümlerinden mezun olduklarına vurgu yaptı.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Liliya İvanova, “Ekonomi Bakanlığı, çalışma yoluyla eğitim yürütme şartlarını yerine getiren işverenlerin bilgi veri tabanının oluşturulması ve sürdürülmesi için yönetmelik hazırlamaktadır. İşverenlerin bilgi veritabanına dahil edilmesi isteğe bağlı olacak ve işverenlerin bunun için devlete katkı payı ödemeleri gerekmeyecek. İşverenlerin bilgi veri tabanı kamuya açık olacak” diye bildirdi.

İvanova, Bulgaristan’da ikili eğitim modelinin uygulanması sürecinde Ekonomi Bakanlığı politikasının, Bulgaristan’daki işletmelerin nitelikli personel sıkıntısının giderilmesini ve genç işsizliğinin azaltılmasını hedeflediğine dikkat çekti. Bakanlığın ikili eğitime yönelik eğitim programlarının hazırlanmasında işverenlerin de aktif olarak yer almasını desteklediği anlaşıldı.

Read Previous

İlker Yusuf’un Divan Yayıncılık tarafından çıkan kitabı Gostivar’da tanıtıldı

Read Next

Binali Yıldırım, Yunanistan Başbakanı Çipras’ı kabul etti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *