Sofya’da Bulgaristan -Türkiye Hükümetler Arası Turizm İşbirliği Komisyonu Toplantısı yapıldı

Forumun açılışında Turizm Bakanı Nikolina Angelkova yaptığı konuşmada, ” Bulgaristan ve Türkiye arasında turizm ve diğer alanlarda ikili ortaklık bizim için son derece önemlidir ve iki ülke arasındaki iyi ilişkiler zaten bir gelenek haline gelmiştir. Karma Turizm İşbirliği Komisyonu’nun birinci dönem toplantısının gerçekleştirilmesi bunun kanıtıdır” diye kaydetti. Bakan, turizmin yatay bir politika olduğunu ve tüm hükümetin ortak çalışmasına bağlı olduğunu belirterek, özellikle Başbakan Boyko Borisov’un sektörün önceliğe dönüştürülmesi konusundaki desteğini vurguladı. Angelkova, “Geçtiğimiz yıl ikili ilişkiler derinleşti ve iki hükümetin başkanları arasında mükemmel ilişkiler kuruldu. Bunun güçlü bir işareti, İstanbul’daki “Demir Kilise” olarak da bilinen Sveti Stefan Kilisesi’nin restorasyonudur. Restore edilmesinden sonra binlerce Bulgar İstanbul’u ziyaret etti” diye vurguladı. 

Foruma katılan Türkiye heyeti, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Ömer Arısoy’un başkanlığındaydı. Forum, iki yıldır Bulgaristan’ın ev sahipliğinde Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından düzenlenen Dünya Medeniyetleri ve Tarihsel Yollar Uluslararası Kongresi’nin arifesinde yapıldı.

Angelkova, iki ülke arasındaki güvenin kanıtı olan bu işbirliğinin desteklenmesi için turizmin özel bir önem taşıdığını vurguladı. Bakan, ”Bulgaristan’ın Türkiye’de destinasyon olarak daha aktif bir şekilde tanıtılmasının yanı sıra güney komşumuza geziler yapması için vatandaşlarımızın daha fazla fırsatının olacağına inanıyorum. Sınır ötesi işbirliği yaparak ve ortak güzergahlar oluşturarak hep birlikte Çin, Orta Doğu, Amerika Birleşik Devletleri ve başka uzak ve gelecek vaat eden turizm pazarlarından tüketicileri çekebileceğiz ve bu bakımdan Türk Hava Yolları ile işbirliğine de güveneceğiz” diye izah etti.

Bakan Angelkova, Bulgaristan’ ın Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığı kapsamında Şubat ayında düzenlenen Turizm Gelişimine İlişkin Uluslararası Yuvarlak Masa Toplantısı’nda tartışılan Balkan Ortak Turist Rotası oluşturma fikrini hatırlattı. Güzergâh, bölgedeki ülkelerin kültürel ve tarihi mirası olan yerleri ve daha fazla turist çekecek olan UNESCO’nun somut olmayan kültür mirası listesinde bulunan tarihi yerleri kapsamaktadır.

Angelkova, geçtiğimiz yıl Bulgaristan’ı ziyaret eden Türk turist sayısının 636 000’in üzerinde olduğunu ve bu rakamın bir önceki yıldan yüzde 12.5 daha yüksek olduğunu bildirdi. Bakan, ”Türkiye, ülkeye gelen turist sayısına göre dördüncü sırada yer aldı. Bu yılın ilk dokuz ayında tekrar turist sayısında artış kaydedildi. Potansiyel daha da büyüktür” diye belirterek, komisyon çalışmalarının uzmanlar düzeyinde alınacak tedbirlerin ele alınmasını ve iki ülke arasında turist değişimini arttırmak için uygulanabilir kararlar verilmesini sağlayacağının altını çizdi.

Angelkova,”Türkiye, kış turizmi için ana pazarımızdır ve turist akışını arttırmak için özel tatil merkezlerimizin temsilcilerinin yanı sıra gerekli detayları paylaşma konusunda Türk iş adamlarına da bel bağlıyoruz. Bizim ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerimiz için öncelikli konulardan biri de vize rejimidir. Avrupa ve Bulgaristan yasalarına uyma bağlamında olan her şeyin vize verilmesini kolaylaştırmak için yapıldığından emin olabilirsiniz. Londra’daki WTM Uluslararası Turizm Fuarı kapsamında bu konuları Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile görüştük” diye ekledi.

Angelkova, “Karadeniz markasının turizm alanında sunduğu fırsatları tanıtmak da bizim çalışmamızda çok önemli bir odak noktasıdır ve bu yönde girişimleri hızlandırmaktan mutluluk duyacağım” diye belirterek, Türkiye’nin şu anda Karadeniz Ekonomik İşbirliği Tematik Grubu’na başkanlık ettiğini kaydetti. Bakan’ın ifadesine göre kruvaziyer turizmin ortak tanıtımı ve Karadeniz bölgesinin gurme spesiyallerinin yaygınlaştırılması için fırsatlar da var.

Bakan Angelkova, Bulgaristan hükümetinin önceliğinin turizm hizmetlerini ve ürünlerini kullanmasını teşvik edecek idari yükü azaltmak olduğunu kaydetti. Turizm Bakanlığı kayıt düzenine tabi tüm hizmetlerin elektronik ortamda sunulmasını sağlamaktadır.

Bakan, ”Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında imzalanan turizm sektöründe çalışan elemanların eğitimine ilişkin anlaşma yapıldığını açıkladı. Türkiye ile ortaklık, personel eğitimi için çok yararlı olabilir, çünkü bu alanda güçlü bir tecrübeye sahiptir. Uzmanlarınızın bilirkişiliğine güveniyoruz ve öğretim üyelerinizi gerçekleştireceğimiz eğitim programlarına davet etmek için komisyonun ilk toplantısından yararlanmak istiyoruz” diye açıkladı.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Ömer Arısoy, komisyonun toplanmasını memnuniyetle karşıladı ve Bulgaristan’a ev sahipliği için teşekkür etti. Arısoy,”Birçok ülke ile bu tür oturum formatları oluşturduk, ancak komşu ve dost bir ülke ile çalışmak çok önemli. Ana hedefimiz iki ülke arasındaki turist akışını artırmaktır” diye kaydetti. Arısoy, ortak girişimlerle her iki ülkede de kültürel ve tarihi eserlerin restorasyonunun turistlerin akını teşvik edecek olumlu bir uygulama olduğunu belirtti. Ömer Arısoy, turizm sektöründe çalışan elemanların Türkiye’de staj eğitimi almalarının yanı sıra Türkiye’de Bulgaristan Kültür ve Turizm Günleri ve Bulgaristan’da Türkiye Bulgaristan Kültür ve Turizm Günleri düzenlenmesini önerdi.

Bulgaristan-Türkiye Hükümetler Arası Turizm İşbirliği Komisyonu 1. Dönem Toplantısı’nda iki ülkede turizm alanında faaliyet gösteren önde gelen kuruluşların temsilcileri yer aldı.

 

Kircaalihaber.com

Read Previous

“Kosova’da her 10 saatte, bir kişi hava kirliliğinden ölüyor”

Read Next

Greve giden kamu çalışanları Atina’da yürüdü

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *