Sırbistan ve Kosova arasındaki gerginlik

Sırbistan’ın Kosova Ofis Direktörü Djuric’in, Kosova’da gözaltına alınmasıyla Sırbistan ve Kosova arasında yükselen gerginlik üzerine Kosovalı Sırplar harekete geçti. Kosovalı Sırpların yoğun yaşadığı belediyelerin temsilcileri, Mitrovica şehrinde bir araya gelerek Sırp Belediyeler Birliği’nin bir an önce kurulması çağrısında bulundu.

Sırbistan’ın Kosova Ofis Direktörü Marko Djuric’in, 26 Mart’ta Kosova’nın Kuzey Mitrovica şehrinde gözaltına alınmasıyla Sırbistan ve Kosova arasında yükselen gerginlik Kosovalı Sırpları harekete geçirdi.

Kosovalı yetkililerin ülkeye giriş izni vermemesine rağmen bir Sırp buluşmasına katılmak üzere Kuzey Mitrovica’ya gelen Djuric’in gözaltına alınması ve sınır dışı edilmesinin ardından Sırbistan ve Kosova arasındaki yükselen tansiyona Kosova’da Sırp nüfusun yoğun yaşadığı 10 belediye de dahil oldu.

Kosovalı Sırpların yoğun yaşadığı belediyelerin temsilcileri, Mitrovica şehrinde bir araya gelerek Sırp Belediyeler Birliğinin bir an önce kurulması çağrısında bulundu.

Daha önce Kosova hükümetini terk edeceklerini açıklayan Sırp Listesi’nin Genel Başkanı Goran Rakic önderliğinde toplanan temsilciler, Sırbistan ile Kosova arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi adına Avrupa Birliği (AB) ara buluculuğunda imzalanan Brüksel Antlaşması’nın en önemli hükümlerinden biri olan Sırp Belediyeler Birliğinin bir an önce kurulması gerektiğinin altını çizdi.

Kosova’nın Sırp Belediyeler Birliğinin kurulması adına gerekli adımları atmaması durumunda, Sırp Listesi’nin, söz konusu birliği 20 Nisan tarihinde kuracağını ifade eden Rakic, “2013 yılında imzalanan Brüksel Antlaşması’nın hükümleri doğrultusunda bize verilen yetkilere dayanarak Sırp Belediyeler Birliğini kuracağız. Bu Priştine ile Brüksel’in üzerine düşen bir görev. Herhangi birine karşı kurulması hedeflenmeyen Sırp Belediyeler Birliği, Sırplara, Arnavutlara, Romanlara, Goralılara ve Boşnaklara hizmet edecek bir kurumdur.” diye konuştu.

Sırp yetkili Djuric’in gözaltına alınması ve Sırp Listesi’nin Kosova hükümetinden çıkacağını açıklaması üzerine düzenlenen oturum, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1999’da Kosova ile ilgili çıkardığı 1244 sayılı karara ithafen sembolik şekilde yerel saatle 12.44’te başladı.

VUCİC’İN TELEFON TRAFİĞİ
Öte yandan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Djuric olayının ardından ani bir kararla Sırbistan’a gelen AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile bir araya gelmişti. Mogherini, söz konusu olayın kendisini üzdüğünü belirterek, Kosova ve Sırbistan’a barışı koruma çağrısında bulunmuştu.

Vucic, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell ile Kosova’da yaşanan olaylara ilişkin telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

SIRBİSTAN VE KOSOVA GERGİNLİĞİ
Djuric’in Kosova polisi tarafından gözaltına alınması ve sınır dışı edilmesi, AB ara buluculuğunda diyalog sürecindeki Sırbistan ve Kosova’yı yeniden karşı karşıya getirdi.

Sırbistan tarafı yaşanan olayı “ağır provokasyon” olarak değerlendirirken Kosova, Djuric’in gözaltına alınmasının ülke yasaları gereği yapıldığını ve iki ülke arasındaki diyaloğu etkilememesi gerektiğini savundu.

Bu arada Sırbistan, 116 ülke tarafından bağımsız devlet olarak tanınan Kosova’yı hala kendi toprak parçası olarak görmeye devam ediyor. Kosova’nın 17 Şubat 2008’de tek taraflı bağımsızlığını ilan etmesi, iki ülke arasında soruna neden olmuştu.

AB üyelik yolunda ilerleyen Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi amacıyla 2011’de AB’nin ara buluculuğunda başlatılan diyalog süreci özellikle son yıllarda belirli aralıklarla meydana gelen gerginlikler nedeniyle kesintiye uğradı.

Sırbistan ve Kosova arasındaki gerginlik bu yılın başında Kosova’da faaliyet gösteren “Özgürlük, Demokrasi ve Adalet” Halk İnisiyatifi Genel Başkanı Sırp siyasetçi Oliver İvanovic’in Kuzey Mitrovica’daki ofisi önünde öldürülmesiyle yeniden baş göstermiş, daha önceki yıllarda da Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) komutanlarından Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj’ın serbest bırakılması ve tren krizi olaylarıyla gündeme gelmişti.

Dünya Bülteni

Read Previous

TDP hükümete giriyor

Read Next

Afrin sınırındaki tepeye dev Türk bayrağı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *