“Saraybosna-Belgrad Otoyolu, Çok Sayıda Fayda Getirecek”

Bosna Hersek İletişim ve Ulaştırma Bakanı İsmir Jusko, Türkiye’nin desteğiyle Saraybosna ve Belgrad arasında inşa edilmesi planlanan otoyolun önemine işaret ederek, “Bu projenin Bosna Hersek’e çok sayıda fayda getireceğini bilmek için büyük bir ekonomi uzmanı olmanıza gerek yok.” dedi.

Jusko, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde yeniden gündemde olan ve iki farklı güzergah üzerinden yapılması kararlaştırılan Saraybosna-Belgrad Otoyolu Projesi’ne ilişkin değerlendirmede bulundu.

Saraybosna ile Belgrad arasındaki otoyolun, yapımı devam eden Koridor 5C Otoyol Projesi’nden sonraki en önemli altyapı projesi olduğunu vurgulayan Jusko, projenin ortaya çıktığı ilk andan itibaren Türkiye’nin bu projeye destek olma isteğinin bulunduğunu aktardı.

Balkanlar’ın iki önemli şehri Saraybosna ile Belgrad’ı bağlayacak otoyol veya otoyol-ekspres yol karışımı karayolu için ilk etapta 16 farklı güzergah teklif edildiğini anımsatan Jusko, “Titiz bir çalışmanın ardından iki kilit güzergaha indirildi. Biri Tuzla, diğer ise Doğu Bosna’dan yani Visegrad üzerinden gidecek yollar.” dedi.

Uzmanların, nihai kararın Tuzla güzergahı olması gerektiği görüşünü paylaştığını belirten Jusko, Tuzla’nın hali hazırda en yoğun araç trafiğinin bulunduğu güzergah olduğunu ve göstergelerin Tuzla bölgesinin bazı kesimlerinden günde 22 binden fazla araç geçtiğine işaret ettiğini aktardı.

Jusko, daha önce de birçok kez Tuzla bölgesindeki ulaşım sorununun çözülmesinin öncelikleri arasında ilk sırada yer aldığını söylediğini hatırlatarak, “Türk yatırımcısının ilgisi, söz konusu sorunu çözmek adına harika bir fırsat.” dedi.

Doğu Bosna’nın da ülkenin diğer kesimlerinden ulaşım anlamında soyutlanmaması gerektiğinin altını çizen Jusko, “Birçok kez bu bölgedeki araç sayısının yeterli olmadığı aktarıldı. Kötü yollarınız varsa, yeterli araç sayısı olmaması normal. Binek araçlar da yük araçları da kötü yol kullanmak istemez. Ama kaliteli bir ekspres yol yapılırsa, araç sayısının artacağına eminim.” diye konuştu.

Türk heyeti Bosna Hersek’e geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyesi Bakir İzetbegovic’in hafta başında İstanbul’da gerçekleştirdiği toplantıda, Saraybosna-Belgrad otoyolunun iki güzergahtan da yapılması yönünde alınan kararı değerlendiren Jusko, şunları söyledi:

“Tam bir tur yapılacak olması, bir başka deyişle Saraybosna ile Belgrad’ın hem Tuzla, Brcko, Bijeljina, hem de Pozega üzerinden birbirine bağlanacak olması noktasında uzlaşılmasından memnunum. Bu şekilde Doğu Bosna da başkent Saraybosna ile bağlanacak. İstanbul’daki toplantının ertesi gününde, Türk mevkidaşım Ahmet Arslan ile görüştüm. Pazartesi günü Karayolları Genel Müdürlüğünden üst düzey bir heyet, önce Bosna Hersek’i ardından Sırbistan’ı ziyaret edecek.”

Türk heyetinin ilk gün Tuzla bölgesini, ikinci gün de Doğu Bosna’yı ziyaret etmesi teklifinde bulunduğunu ve bunun kabul edildiğini aktaran Jusko, şunları kaydetti:

“Sahada somut adımlar atılmaya başlandı. Artık işimiz daha çok sahada olacak. Her iki güzergahın da tüm detaylarıyla yetkililere aktarılması gerekiyor. Tabi burada konuya entite bakanlıkları ve kurumları da dahil olacak. Bu sadece başında bulunduğum bakanlığın değil, hem yürütme hem de yasama organlarının sorumluluğunda bir proje. Modern Bosna Hersek tarihinde masamıza daha önce hiç gelmemiş böylesine büyük bir fırsatı kullanmamak, bizim için büyük bir kayıp olur.”

Proje Bosna Hersek’e çok sayıda fayda sağlayacak

Saraybosna ile Belgrad arasındaki güzergahların maliyeti konusunda henüz net bir rakam olmadığının altını çizen Jusko, uzmanların sahadaki çalışmaları henüz yapmadığı için böyle bir rakamın da kendisine henüz bildirilmediğini ifade etti.

Jusko, söz konusu otoyol projesinin önemine de işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakanlık görevime yeni başladığımda bir yazı okumuştum. Eğer ülkenizin bir kesimi yoksulsa, başkentinizden ülkenizin o yoksul kesimine yol yapın ve orası artık yoksul olmayacaktır. İşte bu proje ile tam da bu gerçekleşecek. Tuzla bölgesinin tamamı, Orta Bosna, Kuzey Bosna ve ayrıca Doğu Bosna ile bağlanıyor. Stratejik açıdan bakacak olursak, Doğu Bosna ve ayrıca güçlü bir sanayiye sahip olan Tuzla bölgesi ve Kuzey Bosna, Koridor 5C ile bağlanıyor. Bosna Hersek’in birçok bölgesi, Sırbistan’dan geçen Koridor 11 ile bağlanıyor. Bu çok önemli. Ekonomik kalkınmaya, ticaretin ve turizmin artmasına ne kadar katkısı olacak? Bu projenin Bosna Hersek’e çok sayıda fayda getireceğini bilmek için büyük bir ekonomi uzmanı olmanıza gerek yok.”

Otoyol projesi ile yolun geçeceği bölgelerin de gelişeceğini aktaran Jusko, “Güzergahlardaki arazi fiyatları artacak, buralarda sanayi bölgeleri, depolar kurulacak. Tüm bunlar Bosna Hersek’in kalkınmasına olumlu yansıyacak. Böyle projeler olumsuz hiçbir şey getirmez. Ben şahsen kötümser biri değilim, ancak böylesine bir projeden faydalanamamanın kefaretini de en fazla Bosna Hersek vatandaşları ödeyecektir.” dedi.

Doğu Bosna’dan geçecek güzergahla Gorazde şehrinin de Saraybosna’ya daha kaliteli bir şekilde bağlanacağını belirten Jusko, sanayisi gelişmiş olan Gorazde’nin de başkentle bağlanmasının stratejik olduğunu sözlerine ekledi.

Otoyol güzergahları

Sırbistan’ın başkenti Belgrad ile Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’yı birbirine bağlayacak olan otoyol veya otoyol-ekspres yol karışımı karayolunun ilk güzergahının Saraybosna-Zenica-Tuzla-Brcko-Bijelina-Belgrad olması planlanıyor. İkinci güzergah ise Saraybosna-Visegrad-Pozega-Belgrad olacak.

İstanbul’daki toplantıda üzerinde uzlaşılan teklife göre, Türk firmaları tarafından yerli iş gücü kullanılarak inşa edilmesi planlanan projenin Yap-İşlet-Devret (YİD) modelinde yapılması öngörülüyor.

 

 

AA

Read Previous

Üsküp YEE’den Diaspora Bakanı Ademi’ye ziyaret

Read Next

Avusturya’da Vuçiç-Kurz Görüşmesi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *