%20’nin Altındaki Etnik Toplulukların Hakları Yasası kabul edildi

Kuzey Makedonya Meclisi bugünkü 130. oturumunda %20’nin altındaki toplulukların hakları yasası kabul edildi.

Yasayla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Türk Demokratik Partisi (TDP) milletvekili Yusuf Hasani, TDP olarak uzun yıllardır topluluk haklarının geliştirilmesi için çalıştıklarını söyledi.

2014 yılında, AGİT Üsküp Temsilciliği katkılarıyla, bir çok üniversite hukuk hocası, STK temsilcileri, Adalet Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve ilgili bakanlıkların temsilcileriyle, Topluluklar Haklarını koruma, kalkındırma ve geliştirme yasasının işlevselliğini değerlendirme anlamında kapsamlı bir çalıştay düzenlediklerini kaydeden Hasani sonuç bildirgesinden en önemlilerine yer verdi.

Adalet Bakanlığı tarafından kısa bir süre önce teklif edilen yeni yasanın, TDP milletvekili olarak teklif ettiği 12 değiştirge ile daha fonksiyonel bir duruma getirdiğini ifade eden Hasani, “Son anda POEN milletvekili Rubin Zemon ve THP milletvekili Enes Ibrahim tarafından sunulan “topluluk tanım” değiştirgesi yasanın yaklaşık 10 gündür meclis oturumuna takılmasını sağladı.” ifadelerini kullandı.

İki milletvekilinin  “topluluk tanımının” Avrupa standartlarında olması veya Avrupa konseyinin öngördüğü şekilde olması gerektiği yönünde olduğunu kaydeden Hasani, “Avrupa standartlarına göre, topluluk tanımındaki iki ibarenin bizi rahatsız ettiğini açıklayarak şiddetle karşı çıktığımızı belirttik. Makedonyada yaşayan %20 nin altındaki halklar hiçbir zaman “BİR GRUP VATANDAŞ” olarak adlandırılamayacağı, bu halklar, anayasamıza göre “BİR MİLLETİN BÖLÜNMEZ PARÇASI” oldukları, fakat diğer milletlerden sadece ETNİK YAPI, DİL, DİN, KÜLTÜR yönüyle farklı olduklarını belirterek, bu tanımda değişiklik yapılmasına izin vermedik. Tanıma MAKEDONYADA YAŞAYAN fakat AZ SAYIDA OLAN BU MİLLETLERİN belirli bir milletin “BÖLÜNMEZ PARÇASI” olduğu ve bu halkların HAKLARI ANAYASA VE YASALARLA garanti altında olduğunu, bu halklar “ARZULARINA GÖRE HAKLARININ GERÇEKLEŞMESİNİ İSTEMEDİKLERİNİ” ibaresini ekleyerek, sunulan bu son değiştirgeyi de düzenleyerek, yasanın bugün son haliyle meclisimizden geçmesini sağladık.” değerlendirmesinde bulundu.

Hasani yasanın getirilmesinde hem geçen dönemde hem de bu dönemde büyük katkıları olduğunu belirterek, “Bu doğrultuda yasayla ilgili çalışmalarımızın emeği hem geçmişte hem de günümüzde hedefine ulaşmıştır. Gururluyuz.” açıklamalarında bulundu.

Read Previous

AB’den Kosova’ya yeni hükümet kurulsun mesajı

Read Next

Yunan adalarında ‘göçmen krizi’ grevi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *