Mehmet Akif Ersoy’un torunu Argon: Dedem her şiirini yaşayarak yazdı

“İstiklal şairi” Mehmet Akif Ersoy vefatının 82. yılında anıldı. Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Argon, “Dedemin şiirlerindeki özellik, her şiiri yaşayarak yazmış olmasıdır. Yani bize bir belgesel bırakmış.” dedi.

İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy, Anadolu Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen etkinlikle vefatının 82. yılında anıldı.

Anadolu Buluşmaları kapsamında moderatörlüğünü Yusuf Tosun’un yaptığı söyleşide, Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Argon, dedesinin hayatını, arkadaşlıklarını ve eserlerini anlattı.

“63 yıllık hayatına çok güzel şey sığdırmış”

Argon, konuşmasında ilk olarak kendisinden bahsederek, edebiyat ve tarih alanında sürekli çalıştığını halen de çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Mehmet Akif Ersoy’u anlamak için sürekli okuduğunu anlatan Argon, şunları kaydetti:

“Onun hakkında yazılmış tüm eserleri de okudum ve inceledim diyebilirim. Her kitapta başka bir şey karşıma çıkıyor ve dedem her seferinde beni hayrete düşürüyor. Yani 63 yıllık hayatına o kadar güzel şey sığdırmış ki insan şaşırıyor.

Dedem 1873’te Fatih’te doğmuş ve 4 yaşından itibaren babasının eğitimi altında Kur’an öğrenmeye ve okula gitmeye başlıyor. ‘Ben ne öğrendiysem babamdan öğrendim.’ der kendisi. Okuduğu her okulda, her yaptığı işte de en önde gelen insanlardan biridir. Bütün okulları birincilikle bitirmiştir. 14 yaşında babasını kaybeder ve bu kayıp onu çok sarsar. Çünkü 14 yaşındaki bir gence anne ve kız kardeşinin bakımı kalır. Sonra okulu bırakıp, Halkalı Ziraat Mektebi’ne gider, oradan mezun olanlara hemen iş bulma imkanı vardır çünkü. Birincilikle mezun olur ve karış karış Anadolu’da vazife yapmaya başlar.”

Selma Argon, Mehmet Akif Ersoy’un ilk şiirlerini okul yıllarında yazmaya başladığını hatırlatarak, “Dedem ilk yazdığı şiirlerden hiç hoşlanmamış. Onun bugünlere bu güzel eserleri bırakmasının sebebinin hocalarından biri olduğu söyleniyor. Halkalı Ziraat’te bir hocası var. Dedemin yazdıklarını okuyor ve ‘sen galiba bir Muallim Naci olma yolundasın ama bizim zaten bir Muallim Nacimiz var. Sen başka bir şekilde kendini yetiştir ve dil öğren’ diyor. Dedem de bu nasihati çok iyi dinlemiş. Farsça’yı, Arapça’yı, Türkçe’nin her lehçesini çok iyi bilir. Fransızca’yı da kendi kendine çalışarak, lügatsız çevirebilecek kadar iyi öğrenmiş.” dedi.

“Her şiiri yaşayarak yazmıştır”

Dedesinin Osmanlı’nın en çalkantılı, büyük kayıpların yaşandığı bir dönemde doğduğunu ve tüm yaşananların eserlerine yansıdığını dile getiren Argon, şunları kaydetti:

“Dedemin şiirlerindeki özellik, her şiiri yaşayarak yazmış olmasıdır. Yani bize bir belgesel bırakmış. ‘Ne gördüysem onu yazdım. Hayalle yoktur benim işim’ der. Göremediği yerleri de arkadaşlarından dinler. Bir özelliği de şiirlerinde insanları konuşturmasıdır. 1908’e kadar hayatı hep insanların arasında geçer. Adım adım Anadolu’yu dolaşırken insanlarla bir arada onların ihtiyaçlarını, nelerden korktuklarını, nelerden hoşlandıklarını görür ve ileride bu tecrübeler milli mücadele günlerinde çok işine yaramıştır. Çünkü insanları çok yakından tanır. Sözü de dinlenen bir insandır. İnsanlara verdiği nasihatlerle de ünlenir her yerde.”

“Çanakkale şiiri bir daha yazılamaz”

Mehmet Akif Ersoy’un Osmanlı devletinin en zor dönemlerinde bir sanatçı olarak üzerine düşen görevi yerine getirmek amacıyla yurt içinde ve dışında ihtiyaç olan her yerde görev almaya gittiğine dikkati çeken Argon, şunları anlattı:

“Dedem Berlin’den beri arkadaşı Kuşçubaşı Eşref’e sürekli Çanakkale’den ‘bir haber var mı ?’ diye sorar ve beklediği haber, bir istasyondayken gelir. Enver Paşa’dan gelen haberde ‘Çanakkale geçilmedi’ denilir. Dedemin beklediği haber olduğu için Eşref Paşa koşarak gider, ‘Üstadım beklediğin haber geldi ve Çanakkale geçilmedi’ der. Eşref Paşa hatıratında; ‘Ben haberi verdikten sonra tezahürat bekledim ama o dondu kaldı. Yakınına gittim gözleri uzaklara dalmış ve yaşlar akıyor. Onu görünce ben de sarılıp, ağladım. Ondan sonra da sabaha kadar şükür namazında kaldığını duydum’ der ve namazı kılarken ‘Allah’ım bu destanı yazmadan, emanetini alma’ diye yalvarıyormuş. Bugün okuduğumuz Çanakkale şiiri, Çanakkale’de doğmadı, dedemizin çekildiği küçücük bir istasyonda doğdu. Bu yüzden bugün böyle bir şiir ne yazıldı ne de yazılabilir artık.”

Yaklaşık 2 saat süren söyleşi sonunda katılımcılara, Yusuf Tosun’un kaleme aldığı “Akifçe Okumak, Yazmak ve Yaşamak” adlı eseri ile “Bizim Akif” kitabı armağan edildi.

Etkinlik kapsamında, İstiklal Mücadelesi’nde ve Mehmet Akif Ersoy’un hayatında önemli bir yere sahip olan Özbekler Tekkesi de ziyaret edildi.

 

AA

Read Previous

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İşliyen Üsküp’te camii inşatını gezdi

Read Next

Bulgar ve Yunan Turistler Kışlıklarını Edirne’den Alıyor

18 Comments

  • It’s the same topic , but I was quite surprised to see the opinions I didn’t think of. My blog also has articles on these topics, so I look forward to your visit. casinocommunity

  • I keep listening to the news lecture about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you tell me please, where could i find some?

  • There’s noticeably a bundle to find out about this. I assume you made certain good factors in options also.

  • I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100 sure. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Cheers

  • It’s hard to find knowledgeable people on this topic, but you sound like you know what you’re talking about! Thanks

  • Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch! “Procrastination is the thief of time.” by Edward Young.

  • I’m still learning from you, as I’m trying to achieve my goals. I certainly love reading all that is posted on your website.Keep the aarticles coming. I enjoyed it!

  • Excellent site. Lots of helpful info here. I’m sending it to several friends ans additionally sharing in delicious. And obviously, thanks in your sweat!

  • I am curious to find out what blog system you have been using? I’m having some small security issues with my latest website and I would like to find something more safeguarded. Do you have any suggestions?

  • Pretty nice post. I simply stumbled upon your blog and wished to mention that I have truly loved surfing around your blog posts. After all I will be subscribing for your feed and I’m hoping you write again very soon!

  • The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you werent too busy looking for attention.

  • You have brought up a very great details, thankyou for the post.

  • Hello! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no data backup. Do you have any methods to stop hackers?

  • I truly appreciate this post. I¦ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again

  • You are my aspiration, I have few web logs and rarely run out from to brand : (.

  • I do agree with all the ideas you have presented in your post. They are very convincing and will definitely work. Still, the posts are very short for beginners. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

  • Fitspresso stands out among the crowded health supplement market as an exceptional product.

  • hello!,I really like your writing very a lot! percentage we be in contact extra about your post on AOL? I require a specialist on this area to solve my problem. May be that is you! Having a look forward to look you.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *