Makedonya’daki Maarif Okulu’nda “Çanakkale” programı

Kuzey Makedonya’nın Kalkandelen şehrindeki “Uluslararası Maarif Okulları” tarafından 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yıldönümü dolayısıyla program düzenlendi.

Programa, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Umut Lütfi Öztürk, Türkiye Maarif Vakfı Kuzey Makedonya Direktörü Mustafa Dillioğlu, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Serhat Kula, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Kemal Karaöz’ün yanı sıra farklı kurum ve kuruluş temsilcileri, Maarif Okulları öğrencileri ile diğer davetliler katıldı.

İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Çanakkale Zaferi ile ilgili kısa bir video gösterildi.

Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Öztürk, buradaki konuşmasında, Çanakkale savaşı ve zaferinin milli kimlik ve bilincin oluşmasında büyük rol oynadığını belirtti.

Öztürk, “Çanakkale Zaferini izleyen dönemde ülkemiz, milletimiz tabi ki çok sıkıntılı, zor dönemler geçirdi. Ülkemiz işgale uğradı. Büyük bir Kurtuluş Savaşı verildi. Ulu önder Atatürk’ün liderliğinde ve çok şükür ki ülkemizi işgal etme cüretinde bulunan bu işgalci güçleri yenmeyi milletimiz başardı.” dedi.

Çanakkale’nin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderlik vasıflarını ve komutanlık ile askerlik dehasını kanıtladığı bir yer olduğunun altını çizen Öztürk, “Milletimizin azim ve kararlılığının oluşmasında herhalde Çanakkale Zaferinin inkar edilemez bir katkısı ve önemi vardı.” şeklinde konuştu.

Bu günde şehitleri de andıklarını dile getiren Öztürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi’nin 104. yıl dönümüyle ile ilgili mesajını iletti.

Kuzey Makedonya’daki Uluslararası Maarif Okulları Müdürü Zafer Çınar da öğrencilerine Çanakkale Savaşı ve Zaferinin dünya tarihinde ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu anlatmaya ve onlara Çanakkale şuurunu aşılamaya çalıştıklarını vurguladı.

Çınar, “Bunu yaparken de onlara şunu hatırlatıyoruz. Sizlerden umutluyuz. Bir fikriniz, fikriyatınız olsun ve bu fikri hayata geçirerek, eyleme geçirerek yaşayın ve geleceğinizi öyle şekillendirin. Çünkü dünyanın başka bir yerinde birileri hala daha Anzakların o işgalci zihniyetini yaşatmaya ve bu yönde kötü fikriyatlarını eyleme geçirmeye çalışmaktadırlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Yeni Zelanda’daki camilere yapılan terör saldırısını da anımsatan Çınar, bu hadisenin yıkıcı zihniyetin bir ürünü olduğunu söyledi.

Uluslararası Maarif Okulları lise birinci sınıf öğrencisi Sude Taravari da “Çanakkale’nin sadece savaşla değil güçlü bir imanla kazanıldığını biliyoruz, o yüzden gururluyuz. Şehitlerimizi unutmadık, unutmayacağız. Şehitlerimizi sevgiyle anıyoruz.” dedi.

Lise birinci sınıf öğrencisi Ezher Memeti de Çanakkale Zaferi’nin imanın ve inancın imkansıza karşı kahramanca kazandığı bir destan olduğunu ifade ederek, “Bugün bu topraklarda hür yaşamamıza vesile olan bütün Çanakkale kahramanlarını saygı ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, dedesi Çanakkale gazisi olan Kalkandelenli Yusuf Niyazi Veliu da dedesine Çanakkale’de 26 kurşunun isabet ettiğini anımsatarak, 25 kurşunun vücudundan çıkarıldığını, bir kurşunu ise vefatına kadar vücudunda taşıdığını belirtti.

Türkiye’den gelen tarih uzmanı Mehmet Kaplan ise program kapsamında “Mehmet Akif’in Go¨zu¨yle C¸anakkale Destanı” konulu sunum yaptı.

Programın sonunda “C¸anakkale Zaferi” konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

 

AA

Read Previous

Kırcaali’de havaalanının korunmasına destek amaçlı gösteri

Read Next

Çanakkale Şehitleri Prizren’de anıldı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *