Makedonya Seçime Giderken

Makedonya siyaseti 2001’den sonraki en karmaşık dönemini yaşıyor. Ana muhalefet lideri Zoran Zaev’in 9 şubat 2015 tarihinde açıkladığı ilk “bomba” ile başlayan süreç, Prjino görüşmeleri ve anlaşmasıyla devam etti. Gelinen noktada ise siyasilerin aralarındaki sorunları aşamayacağından dolayı halkın devreye girmesi istendi. 24 Nisan’da yapılması planlanan seçimlerde halk sahne alıp Makedonya siyasetinin yönünü çizecek.

Azınlıkların talep ve önerileri dikkate alınmalı

Zaev ortaya çıkardığı ve periyodik olarak yayınladığı ses kayıtlarıyla hükümetin yargıyı etkilemeye çalışmak, seçimlerde hileye başvurmak, usulsüz harcamalarda bulunup muhalefete şantaj yapmak gibi hukuksuz eylemlerde olduğunu iddia etti. Buna karşı VMRO yetkilileri dinlemelerin yasadışı olduğu ve meşru olmadığını söyledi. Bu iddialar ile kaos haline dönüşen Makedonya siyasetinin “yardımı”na Avrupa Birliği yetişti. Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn önderliğinde, 2 Haziran ve 15 Temmuz’daki Prjino anlaşmalarıyla siyasi krizin masa başında çözülmesi kararı alındı. Bu masaya ülkede en çok oy alan iki Makedon ve iki Arnavut partisi oturdu. Görüşmeler sırasında demokrasilerde azınlığa  saygı gösterildiğine maalesef rastlayamadık.

Pırjino Anlaşmasının Kördüğümleri

Prjino anlaşmasıyla varılan kararlar zaman içinde uygulandı; SDSM’nın alması gereken bakanlıklar ve bakan yardımcılıkları, özel yetkili savcının seçilmesi ve en son 15 Ocak’ta Başbakan Nikola Gruevski’nin istifası ile yeni seçim hükümetinin kurulmasıyla siyasi partilerin anlaşmayı uygulamada ısrarcı olduğu görünüyor. Anlaşma üzerinde çok önemli yol alınsa da hala “seçim komisyonu ve seçim listeleri” ile “medya reformları” konusunda anlaşma sağlanabilmiş değil. Hükümet ortakları VMRO ve BDİ seçim listelerinin kısa sürede temizlenemeyeceğini ve mevcut listelerle seçimlere gidilmesini savunurken ana muhalefet partisi seçim listelerinde değişiklik yapılmazsa seçimlere katılmayacağını açıkladı. Fakat daha sonra seçimlere kısa bir süre kaldığı ve listelerin yenilenmesinin güç olacağından dolayı ortaya yeni bir teklif sundu. SDSM, VMRO’nun arabulucu Van Haute’un medya reformlarını kabul etmesi halinde seçmen listelerini sorun etmeyeceğini belirtti. SDSM muhtemelen özgür basının seçmen listelerindeki usulsüzlükleri denetleyeceğini varsayıyor. Bütün bu gelişmelere rağmen şu an için medya reformları konusunda henüz anlaşma sağlanabilmiş değil. Tüm bu süreç içerisinde Makedon partileri kendi çıkar ve politikalarına göre hamleler ve açıklamalar yaptı. İktidardaki Arnavut partisi de yerini kaybetmemek için benzer açıklamalar yaptı. Kurulan yeni Arnavut partileri ise Arnavut kesimde yaşanan muhalefet sorununun çözümünde etkili bir rol oynayacağını iddia ediyorlar. Türk partileri ise bu süreçte yüzeysel olmaktan çıkmayan birkaç açıklamanın dışında pek bir canlılık göstermedi. Bu pasiflik, koalisyon ortaklarının kendileri için de açıklamalar yaptığı düşüncesinden yola çıkarak, Makedonya Türklerinin zaten bu konularla ilgilenmediklerini ya da kendi oylarını kemikleşmiş varsayıp sadece kendi üyelerine anlatma düşüncesinden kaynaklanıyor olabilir. Aynı olmamak ayrı olmak manasına gelmez, diyor İbrahim Tenekeci. Latas olayında aynı (üç siyasi partimizin kınama metinleri) açıklamayı 3 ayrı partimiz veriyor! Aynı olmak bile ayrı olmamaya yetmiyor bazen!

Özel Yetkili Savcılık hukuka karşı kaybedilen güveni geri getirecek mi?

Öte yandan özel yetkili savcı Yaneva ve ekibinin başlattığı davalarla ilgili de birkaç kelam etmek gerekir. Demokrasinin vazgeçilmez unsuru hukuk, maalesef günümüzde sadece küçük sineklerin takıldığı, büyük ve güçlü sineklerin delip geçtiği bir ağ olmuştur. Özel yetkili savcı Yaneva ve ekibi Makedonya’nın kaderini yakından ilgilendiren davaları yeniden soruşturmaya başladı. Şu an için yapılan çalışmalar iktidar kanadından eleştirilirken muhalefet tarafından övülüyor. Bu noktada seçimlerin yine belirleyici bir unsur olacağı gözüküyor. Seçimlerden sonra da ağ sağlam duracak mı yoksa seçimlerde gücü elde eden taraf yine ağı delecek mi? Hep birlikte göreceğiz.

24 Nisan’da yapılması planlanan seçimlerin yolunu kaybetmiş Makedonya siyaseti için çok önemli. Halk seçimlerde vereceği kararla fener görevi görüp karanlık yolu aydınlatmaya çalışacak. Tabi feneri tutanlar feneri yola doğru tutarsa…

Read Previous

Fenerbahçe’de Gözler UEFA Avrupa Ligi’nde

Read Next

Ömer Döngeloğlu Hoca Cuma Günü Üsküp’te Konferans Verecek

14 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *