Kosova’da yüksek öğrenim mezunu gençler işsizlikten şikayetçi

Kosova’da yüksek öğrenim mezunu gençler işsizlikten şikayetçi

Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayıp Kosova’ya dönen Türk asıllı gençler, ülkelerinde iş bulamamaktan şikayetçi.

1992 yılından bu yana Büyük Öğrenci Projesi kapsamında Türkiye’nin değişik üniversitelerinde burslu eğitim gördükten sonra ülkelerine dönen Kosovalı gençler, iş bulamamaktan yakınıyor. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Psikoloji Bölümünü tamamladıktan sonra Sakarya Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayan Ertan Başa, birçok yere iş başvurusunda bulunması halinde mülakata dahi çağrılmadığını söyledi. Okuyabileceğim en üst safı okudum diyen Başa: ‘Yapacak bir şeyim kalmadı ben de 200 Euro maaş karşılığı iddia bayisinde çalışıyorum ve böyle geçimimi sağlıyorum’ şeklinde konuştu.

Hukuk mezunu, reklam şirketinde çalışıyor

Ankara’da Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Emin Limari de, memleketi Kosova’ya faydalı olabilmek için büyük hayallerle döndüğünü ancak hayal kırıklıklarıyla karşılaştığını söyledi. Bir reklam şirketinin baskı bölümünde çalıştığını belirten Limari, birçok iş başvurunda bulunmasına rağmen olumlu bir cevap alamadığını, Kosova şartlarına göre işe girenlerin çoğunun bir kuruluş veya siyasi bir partiye üye olanların tercih edildiğini ileri sürdü. Konya’da Selçuk Ünivertesi Halkla İlişkiler Bölümüm’nü lisans ve yüksek lisans olarak tamamlayan Tarkan Koro, eğitimini tamamladıktan sonra Kosova’ya döndüğünü ancak burada iş bulamadığından dolayı doktora yapmak için tekrar Konya’ya döndüğünü söyledi. Şuan Kosova’da olan Koro, iş bulamadığından dolayı iddia bayisinde çalışmak zorunda kaldığını söyledi. İş bulamamasının sebebini Kosova Demokratik Türk Partisi’yle (KDTP) her hangi bir bağının olmamasına bağlayan Koro, partiyle bağlantısı olanların hepsinin iş sahibi olduğunu ileri sürdü.

Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra iş bulamamasından dolayı Sakarya Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini tamamlayan Yusuf Çesteneci de, ülkemize faydalı bireyler olmak için döndük ancak maalesef hayal kırıklığıyla karşılaştıklerını belirtti. Halen umudunu yitirmediğini belirten Çesteneci, açılan konkurlara başvuruyoruz ancak 1 ay öncesinden kimin işe alınacağını tahmin ediyorz şeklinde konuştu.

Çesko: ‘Güçlü Kosovalı Türkiye mezunları demek güçlü Türkiye demektir’ Türkiye Mezunları Derneği – TÜMED Başkanı Cengiz Çesko’da yıllardan beri en büyük sorunun Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan gençlerin iş sahibi olamamalarından şikayetçi. Türkiye’deki üniversitelerden mezun olduktan sonra Kosova’da iş bulamayan gençlerin çoğunun Batı’ya gittiğini söyleyen Çesko, TÜMED olarak Türkiye mezunu gençlerin işe girmeleri için projeler ürettiklerini söyledi. Kosova – Türkiye Ticaret Odası’na birkaç defa proje vermeleri halinde her hangi bir somut adımın atılmadığını ileri süren Çesko, Kosova’da faal olan Türk yatırımcıların Türkiye mezunu gençleri tercih etmediklerini söyledi. Kosova’da Amerika’da okuyan gençlerin olduğunu söyleyen Çesko, bu gençlerin Amerika’daki üniversitelerden mezun olduktan sonra Kosova’ya döndüklerinde onların işsiz kalma imkanlarının neredeyse yok denecek kadar az olduğunu belirtti. ‘Bizde Türkiye’de biz Türkiye mezunu gençlere sahip çıkması gerektiğini söylüyoruz’ diyen Çesko: ‘Güçlü Kosovalı Türkiye mezunları demek güçlü Türkiye demektir’ ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA

Read Previous

Sinabung Yanardağı tekrar faaliyete geçti

Read Next

UNICEF: Musul’dan 20 bin 700 kişi göç etti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *