Kosova’da yayınlanan “Türkçem”in 222. sayısı çıktı

Türkçe’nin Kosova’da yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için önemli rol üstlenen Türkçem dergisi, 222. sayıya ulaştı. Öğrencilerin şiir ve yazılarına yer veren dergi, edebiyat sevgisini aşılamayı hedefliyor. Türkçem Genel Yayın Yönetmeni Zeynel Beksaç’ın 222. sayıyı anlattığı yazısını sizlerle paylaşıyoruz.

Türkçem Rumeli’de bir ırmak gibi akmaya devam ediyor. 222’inci sayısıyla okura merhaba dedi. Bu sayıda Hasan Mercan Kaplumbağalar öyküsüyle yer alıyor. Şiir Limanlarında Bestami Yazgan, Nursen Kurban, Sabit Yusuf ve Cemalettin Latiç konuk oluyor. Enver Baki, Erenler Yeni Evde adlı öykü ve Remziye-Remo adlı şiirle okurlara merhaba diyor.

Makedonya Çağdaş Türk Şiirinin özgün şairlerinden Fahri Ali’den bir demet şiir yer alıyor. Son yıllarda Balkanlarda edebiyatımıza güzellikler katan genç yazarlarımızdan Mehmed Arif Yazlık Sinema adlı öyküsüyle okurla buluşuyor.
9. sayfada Ankara’da yaşayıp yaratan Osman Baş Türkiye’m ve Firuzan adlı iki şiirini Türkçem dergisi okurlarıyla paylaşıyor. Şairle ilgili daha fazla bilgi edinmek isteyenler aynı sayfada yer alan özgeçmişine göz atabilirler. Kübra Peşkersoy, Yolda Olmak adlı denemesiyle Türkçem dergisine ilk defa konuk olan bir yazar.

Arkadaşımız Aziz Serbest bu kez İzmir’de yaşayıp yaratan ve aslen Prizrenli olan ünlü ressam Kıymet Gençkan’la yürüttüğü röportajla dergiye katkısını sunuyor. Kapaktaki resim de Kıymet Gençkan’ın. Röportaj ardından çocuklar için kaleme aldığı Bestami Yazgan’ın Aynalı Tavşan adlı masalı yer alıyor. Leyla Şerif Emin ilgiyle okunan yazılarından biriyle daha bu sayıya konuk oluyor ve “Nerede olsam karşıma çıkıyor bir kanlı ova” diyor. Kosova Türkçesi Tarihinde Oğuz- Kıpçak Etkisi 2 adlı mutlaka okumanız gereken bir yazıyla Aziz Serbest karşımıza geliyor. Rumeli topraklarında Türk müziğine damgasını vurmuş efsane isim Rasim Salih üzerine bu kez torunu Berkant Curi duruyor.

Raif Buş, “Babam, Aziz Buş!” diyor yazısında ve sözü ikinci dünya savaşı sonrası bu topraklarda Türk tiyatrosuna adını altın harflerle yazdıran babasıyla ilgili görüşlerini paylaşıyor. Sizden Gelenler syafasında yine edebiyatımız adına umutlara yer verilmiş. Arka kapakta Türksoy 2019 Basın Ödülü ve ödülü alırken Zeynel Beksaç’ın fotoğrafı yer alıyor.

 

Z.Beksaç

Read Previous

Türkiye, Balkan Karate Şampiyonalarında 33 Madalya kazandı

Read Next

Thaçi: Kosova Berlin Zirvesi’nden güçlü çıktı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *