Kosova’da yayınlanan “Türkçem”in 210. sayısı yayınlandı

Türkçe’nin Kosova’da yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için önemli rol üstlenen Türkçem dergisi, 210. sayıya ulaştı. Öğrencilerin şiir ve yazılarına yer veren dergi, edebiyat sevgisini aşılamayı hedefliyor. Türkçem Genel Yayın Yönetmeni Zeynel Beksaç’ın 210. sayıyı anlattığı yazısını sizlerle paylaşıyoruz.

Ayların en güzeli Mayıs’tan selam, sevgi ve saygılar herkese.

Türkçem dergisi olarak 210. sayımızla siz saygıdeğer okurlarımıza merhaba diyoruz.

Yine dopdolu bir içerik ve edebiyat ağırlıklı bir sayı.

Derginin üçüncü sayfasına çocuk edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olan Mustafa Ruhi Şirin,  Dünyaya Gülen Adam adam başlığı altında kendine özgü yaklaşımıyla Şiirli Nasrettin Hoca fıkraları diye adlandırdığı 5 şiirle konuk oluyor.

Dördüncü sayfada Türkçem dergisi olarak Hasan Mercan’ın Irgat adlı öyküsüne yer verilmiş. Bunu Bayram İbrahim’den üç, Hasan Ahmet’ten bir şiir izliyor.

Makedonya Çağdaş Türk edebiyatçılarından biri olan Esad Bayramı geçen yıl kaybemiştik. Bu sayıda kendisinden iki örneğe yer verildi.

Çağdan Slovenya yazarlarından olan Vida Brest Karaca öyküsü, Mahmut Kıratlı’nın çevirisiyle yedinci sayfada yer alıyor.

7-8. sayfalar yine şiire ayrılmış. Emel Hamza Şerif, Azem Şkreli, Agim Mala, Harika Ufuk ve Arif Bozacı’dan şiirler bulabilirsiniz.

KKTC’nin ad yapmış şairlerinden Ayşen Dağlı, en yeni şiirleriyle okurlar karşısına geliyor.

11. sayfada Rrahman Deday’ın Gümüş Elli Yavrucuk adlı öyküsü, Hasan Mercan’ın çevirisiyle yer alıyor.

Orta sayfalarda, bu kez, Azerbaycan’ın, daha doğrusu Türk dünyasının ad yapmış bestecisi  Sevinç Tofiqqızı ile Türkçem için gerçekleştirdiğimiz özel röportajı bulabilirsiniz. Türkçem dergisi olarak bir yandan Balkanlar, bir yandan da Türk dünyasına uzanıp, amacımız ortak değerlerimizi okurlarımıza tanıtmaktır. Böylece bir nebze de olsa, Türk kültür bütünlüğüne katkımızı sunmayı bir görev olarak bilmekteyiz.

Leyla Şerif Emin, köşesinde İki Şehrin Hikayesi diyor. Gene tadına doyumsuz bir anlatım…

NİNNİLER yazısının 2. bölümüyle Dr.Gonca Kuzay Demir, Kosova Türklerinin çocuklarına fısıldadıkları büyülü sözlerinden örnekler vermeye devam ediyor.

Yayın hayatını yıllarca sürdüren Yunanistan(Batı Trakya) Rodop Rüzgarı Dergisi’ni bize daha yakın olarak derginin başında bulunan İbrahim Baltalı tanıtıyor.

Erdem Hamaratlı bu kez Türkçenin İpeği İpek Türkçesi adlı yazısıyla dergi sayfalarına konuk oluyor.

22-23. sayfalar bu kez öğrenci ozanlara ayrılmış. Priştine Elena Cika ilkokulu öğrencisi Melik Kosova, sınıf arkadaşı Bedia Zeynep Kaşık’la bir söyleşi yürütmüş. Ayrıca Bedia’dan bir demet şiir de yer alıyor.

Prizren Mati Logoreci ilkokul öğrencisi Eda Laloş, bir demet şiirle ilk defa okurlar karşısına geliyor.

Yeni bir sayıda daha görüşene dek, sağlıcakla kalın, yüzünüzden gülüş hiç eksik olmasın./Z. Beksaç/

Read Previous

İsveç’ten ‘Türk köftesi itirafı’

Read Next

Başbakan Zaev’den kabine revizyonu açıklaması

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *