Kosova’da çıkan “Türkçem”in 231. sayısı çıktı

22 yıldır Balkanlarda anadili zevkini beraber yaşatalım sloganıyla yayın hayatını sürdüren Türkçem dergisi 231. Sayısıyla okura merhaba diyor.

Türkçem dergisi bu kez kapağa Kosova Bülbülü Nexmije Pagarusha’nın değişik zaman dilimlerinde çekilmiş fotoğraflarını taşıyor. Bu topraklarda tarihe mal olmuş bu saygın sanatçıyı geçenlerde kaybettik. Yarınlar onu hep gurur ve özlemle anacak. Müzik camiasının başı sağolsun diyoruz. Bu sayımızda bu değerli sanatçının özgeçmişi ve sanatıyla ilgili değerlendirme yazılarını bulabilirsiniz.

Çağdaş Kazak edebiyatının kurucusu olan Abay Kunanbayulı, doğumunun 175. Yılında anılıyor.

Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu Türk dünyasının bu saygın kültür şahsiyeti üstüne duruyor. İlgiyle okuyacağınızı umuyoruz.

Bunun hemen ardından bu toprakların yetiştirdiği en büyük yazarlarından Necati Zekeriya’dan 2 öykü yer alıyor.
Devamında Kırım Türk şiirinden bir demet bulabilirsiniz.

KIBATEK kurucularından ve onun şeref başkanı olan değerli dostumuz Feyyaz Sağlam ardımızda kalan yıl içerisinde şiirlerini bir araya getirerek Divan 2019 başlığı altında yayınladı. Güzel bir çalışma. Sağlam’ı bir de bu yönüyle tanıma isteyenler için bir fırsat. Kitabın başında yer alan Mukaddime adlı yazısını aktarıyoruz.

Dergimizin olmazsa olmaz kalemlerinden Leyla Şerif Emin bu kez de güncel bir konuyla okurla buluşuyor. “Bekirli köyünden Hollywood’a yolculuk” diyor Leyla yazısının başlığında. Dahasını, yazıyı okuyunca…

Dostumuz Aziz Serbest, değerli yazılarıyla ve değindiği konularla okuyucuların ilgisini çekmeye devam ediyor. Bu kez 15. Yy yaşayan Prizrenli Şair Suzi Çelebi’nin “Gazavatnamesi”nde Türk vurgusu ve tarihi Kosova Türkçesi örnekleri ele alınıyor.

İstanbul’dan ilginç röportajlarıyla dergimizin içeriğine zenginlik katan gazeteci dostumuz Özden Beyoğlu, “Bir Balkan müzesi, bir göç müzesi açmayı istiyoruz…” diyor Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin başarılı başkanı Gülen Aksu Türker’le gerçekleştirdiği röportajında.
Devamında dergimizde ilk kez olmak üzere Prizrenli Arnavut şairi Arben Rashkaj’dan iki şiir var. Dilimize Suadiye Serbest kazandırmış.

Ünlü sanatçı Nexhmije Pagarusha’nın ölümü büyük üzüntü yarattı. Aziz Serbest “Kosova’nın Ortak Sesi: Nexhmije Pagarusha” derken, Ankara’dan saygın dostumuz Sedat Örsel “Ah Baresha’m Ah!…” diyor ve bu büyük sanatçıyla olan hatıralarını yazıyor…
Hatice Muratova. Bu günlerde çokça konuşulan bir ad. ‘Bal ülkesindeki’ yaşamını anlatan “Honeyland” Kuzey Makedonya yapımı belgesel Oscar’a kadar yükseldi.Dünya çağında beğeni toplayan bu konuyla ilgili BBC ve Timebalkan kaynaklı bu yazıyı ilgiyle okuyacağınızı umuyoruz.

Mustafa Ruhi Şirin Necati Zekeriya’yla ilgili güncesine dayalı yazının 2. Bölümüyle bu sayımıza konuk oluyor.

Birlik’in eski gazetecilerinden olan ve şimdilerde Ankara’da yaşayan Saadet Nebi “Annem ve Türkçem” konulu yazısıyla bu sayıya konuk oluyor.

Araştırmacı yazarımız Raif Vırmiça “Gazi Mehmet Paşa Efsanesi” ne eğiliyor. Değerli bilgiler veriyor.

Türkçem’in bu sayısında kimi güncel haberleri de özlü bir şekilde bulabilirsiniz.

Son sayfalarda çocukların şiir ve yazıları yer alırken, arka kapakta da Azerbaycanlı şair Ramiz Rövşen’in güzel bir şiirini okuyabilirsiniz.

Gene bir başka zengin içerikli Türkçem sayısında buluşana dek, hoşça kalın, dost kalın, sevgiyle kalın.

 

Zeynel Beksaç

Read Previous

Avrupa’da yeni tip koronavirüs kaynaklı ilk ölüm gerçekleşti

Read Next

Srebrenitsa’da bu yıl kimliği belirlenemeyen 82 kurban da toprağa verilecek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *