‘Kosova Türk Edebiyatı bahçesinde artık Su Yusuf da var’

Kadim derneklerimizden Priştine Gerçek Kültür Sanat ve Spor Derneği dün akşam(18 Aralık 2018 Salı)Rumeli’de Türkçenin bir yengisine daha tanıklık etti. Kosova’nın bir numaralı dilcisi, Türkolog, yazar ve çevirmen Süreyya Yusuf’un torunu Su Yusuf’un Kosova Türk Yazarları Derneği yayınları arasında günyüzü gören 10. Yaş Öyküleri-Kuyruklu Gümüş Yıldızı adlı ilk kitabının tanıtımı yapıldı. 

O henüs 13 yaşında. Edebiyata vurgun. Ailenin desteği çok büyük. Öğretmeni Nadide Bırvenik de çok saygın bir öğretmenimiz. Çocuklara, gençlere edebiyatı sevdirmek için çok büyük çabalar harcıyor. Priştine’de Türk edebiyatına yeni kan kazandırmak için canla başla çalışıyor…
Su Yusuf’un kitap tanıtımına ilgi büyüktü. Herkes koşup, bu anlamlı geceye tanıklık etmek istemişti. Ailesi yanı sıra, arkadaşları, öğrentmenleri ve Kosova’nın önde gelen Türk edebiyatçıları da oradaydı.

Su Yusuf, sekiz yaşından bu yana öykü yazıyor. Okulda düzenlenen etkinliklerde etkin bir şekilde yer alıyor. Öyküleri Türkçem dergisinde yayınlanıyor. Su, bu konuda anne ve babasının göstermiş oldukları ilgi ve destekten ötürü çok mutlu. 

Anne Şenay Yusuf ile babası Taner Yusuf’un çok heyecanlı ve gururlu oldukları gözlendi. Su’ya her zaman bu doğrultuda destek sunacaklarını ve yanında olacaklarını belirttiler. Umarız diğer vevilere de bu güzel bir örnek olur…

Gerçek Derneği Başkanı Yıldıray Bayram, böyle güzel bir etkinliğe ev sahibliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti.
“Bizim çalışmalarımızın temelinde anadili sevgisi var” diyen Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı Zeynel Beksaç, Su Yusuf ve onun gibi gençlerle bu topraklarda Türk edebiyatının 50-60 yıl sonraki durumunun da güvenli bir şekilde bakabileceğimizin altını çizdi. 

Türk Yazarlar Derneği Şeref Başkanı İskender Muzbeg ise, sosyal medya zamanında öykü yazmaya zaman ayırmasının alkışlanacak bir durum olduğunu söyledi.

Kosova’da özellikle çocuk edebiyatının güçlü kalemlerinden olan Enver Baki de, Su Yusuf’un çocukların hayatlarını, hikayelerini, başarılı bir şekilde aktarabildiğine vurgu yaptı. 

Kitabın yayınlanması konusunda çok büyük yardımı olan-kitabı yayına hazırlayan Türkolog, Araştırmacı-Yazar Dr. Taner Güçlütürk ise, “Özgün edebi yaratıcılık ve yeni eserlerin gün yüzünü görmesi, Kosova’daki Türkçe edebiyat geleneğinin devamlılığı bakımından camiamız için önem arz etmektedir. Kosova Türk Yazarlar Derneği kurulduğu günden itibaren yerli edebiyatımızın gelişmesi, genç kalemlerin yetişmesi, yeni eserlerin yayımlanmasını teşvik etmeyi kendine öncelik olarak bilmiş ve kendine esas ilkelerden biri olarak benimsemiştir” ifadelerini kullandı. 

Bir yandan Elena Gjika İlköğretim Okulu öğrencilerinin kitaptan örnekler okuması, müzik parçaları sunması, diğer yandan da gitarı ve sesiyle genç müzisyen Ebru Jılta, katılımcıların hoş anlarla dolu bir gece yaşamasına katkı sundular.
Bu anlamlı gece, toplu fotoğrafın çekilmesi ve kokteyle son buldu.

Read Previous

21 Aralık Konçe’de kutlandı

Read Next

“Siz hiçbir zaman Üsküp’e, “Skopje” demediniz”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *