Kırcaali ili belediye başkanları, Eğitim Bakanı ile Türk dili eğitimini görüştü

Kırcaali ili ilçe belediye başkanları bugün Eğitim ve Bilim Bakanı Krasimir Vilçev ile gerçekleştirdikleri görüşmede okullarda ana dili dersi olarak Türkçe eğitimi için gerçek koşullar yaratılmasını istediler.

Bakanlık ekibiyle yapılan görüşmede Kırcaali,Ardino (Eğridere), Momçilgrad (Mestanlı), Çernooçene (Yeni Pazar), Krumovgrad (Koşukavak), Kirkovo (Kızılağaç) Belediye Başkanları Hasan Azis, Resmi Murat, Sunay Hasan, Aydın Osman, Sebihan Mehmet, Şinasi Süleyman, Cebel (Şeyhcuma) Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Mustafa, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Milletvekili Erol Mehmet ve eski Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Mukaddes Nalbant hazır bulundular.

Belediye başkanlarının masaya yatırdığı ana konu, Türkçe’nin ana dili olarak okullarda etkili bir şekilde öğretilmesini sağlayacak gerçek koşullar yaratılması oldu. Belediye başkanları, son 25 yılda Türkçe okuyan öğrencilerin sayısında ciddi bir düşüş olması yönündeki olumsuz eğilimler konusundaki endişelerini dile getirdiler. Bunun nedenlerinden biri yıllar içinde kabul edilen yasal düzenlemelerdir. Hasan Azis, “1992-1993 eğitim ve öğretim yılında ülkemizde Türkçe okuyan öğrenciler 114 000 iken bugün Türkçe okuyan öğrenciler 6000’dir. Türkçe eğitimi sorunu sadece Kırcaali bölgesinde değil, tüm ülkede yaşanan bir sorundur” diye belirtti.

Toplantı sırasında belediye başkanları, yasaların belirleyeceği ana dili saatlerinin sayısının net bir şekilde sabitlenmesinde ısrar ettiler. Onlar, okullarda yeterli sayıda Türkçe öğretmenleri görevlendirilmesinin yanı sıra yeni Türkçe ders kitaplarının basılması için çağrıda bulundular. Çünkü Türkçe ders kitapları 1992 yılında basılmıştır.

Toplantıda Bölge Eğitim Müdürlüğünde yeniden ana dili uzmanı görevlendirilmesine vurgu yapıldı. Bu sorun Bakan Vılçev’e kısa bir süre önce Kırcaali’ye ziyareti sırasında da arz edilmişti. Ülke çapındaki tüm 28 Bölge Eğitim Müdürlüklerinin hiç birinde ana dili uzmanı görevli olmadığı, onların 24’ünde ise yabancı dil ve ana dili uzmanlarının görevli olduğu belirtildi.

Toplantıda yerel işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak için mesleki okullardaki müfredatı güncelleme gereği tartışıldı. Bu konuda Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Tanya Mihaylova ile bir görüşme yapılacak.

Kircaalihaber.com

Read Previous

BESA Hareketi: Sahtekarlık Yapan Eski Başkan Kasami, Yasa Önünde Hesap Verecek

Read Next

Kosova’da yayınlanan “Türkçem” Dergisi’nin 208. sayısı çıktı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *