Kardelen Dergisi’nin Aralık sayısı yayınlandı

Makedonya’nın başkenti Üsküp’te yayınlanan ve Makedonya’da Türkçe eğitim veren tüm okullara ücretsiz dağıtılan Kardelen Çocuk Dergisi’nin 59. sayısı yayınlandı.

Merhamet konusunun işlendiği Kardelen Çocuk Dergisi’nin Aralık sayısı çıktı. 2009 yılının ekim ayında ilk sayısını yayınlayan Kardelen çocuk dergisi, yayınlanmaya başladığı ilk günden itibaren çocuklara eğitici ve doyurucu içerikli bir alternatif sunuyor. Makedonya’daki Türkçe eğitim veren ilkokulların tamamına dağıtılan Kardelen’in en önemli özelliği ise Makedonyalı genç yazarlar tarafından hazırlanıyor olması.

Aylık olarak yayınlanan Kardelen çocuk dergisinde her sayıda belirli bir konu işleniyor. Belirlenen konu, Hayat Bilgisi, Uçan Çelebi, İz Bırakanlar, Kültür Mirasımız, Sağlık Olsun, Mehmed Abi’den Hikayeler, Yeşil Sayfa gibi farklı bölümlerde işlenirken, hikaye ve şiirlerle destekleniyor. Bunun yanı sıra ilkokulda okuyan çocuklar kendi yazdıkları şiir ve yazıları dergide yayınlama imkanı buluyor.

TİMEBALKAN’a özel açıklamalarda bulunan Kardelen Dergisi Yayın Kurulu üyesi Melek Seyfulai, Kardelen Dergisi’nin yeni sayısının içeriği hakkında, “Kardelen bu ay 59. sayısı ile çocuklara merhaba dedi. Dergimiz 32 sayfadan oluşuyor. Her ay farklı olan temaları ile bu ayın temasi merhamet duygusuydu. Arkdaşlarımızla beraber bunun dışına çıkmamaya gayret ettik. Aralık ayının özelliklerine münhasır kapak fotoğrafı ve konuları ile bir bütün oluşturduk.  Derginin içerisinde hiç bir sayıda değişmeyen köşelerimizde çocuklarımıza yönelik eğitici ve öğretici yazılar hazırlandı. Aralık sayımız Merhamet; Petersburg Şehri; Bir Gariptir İnsanoğlu; Kazancılar Camii; Kış Aylarına Yönelik Sağlıklı Beslenme; Sevda Öğretmen; Kaktüs Bitkisi; Telefonun İcadı; Kızıl Gezegen ve 1. Sultan Bayezid konularında yazılar içermekte. Son altı sayfasında ise Eğri Otur Doğru Konuş bölümünde dergi temasına yönelik yani merhamet duygusunu çağrıştıran ana kelimelerin anlamları yazıldı. Benim Duvarım’da “ Vrapçişte “ Ilköğretim Okulundan dört öğrenci ile söyleşiler gerçekletirdik. Öğrencilerimiz bizlere kendilerini tanıttılar ve hayallerinden bahsettiler. Devamında Tefeyyüz ilkoğretim okulundan iki öğrencinin “ Bir Başkadır Benim Memleketim “ ve “ Dinimi Seviyorum “ adlı güzel şiirlerine yer verildi. En sonunda da her sayi da oldugu gibi editörümüzün hazırladığı iki sayfalık bulmacalar ile çocuklarımıza eğlenceli bilmeceler hazırlandı.” ifadelerini kullandı.

Köyünde öğretmenlik yaptığı zamanlarda Kardelen Dergisi’ni derslerinde ek materyal olarak kullandığını belirten Seyfulai, “Köyümde öğretmenlik yaptığım zamanlardı. Bir gün iş arkadaşım kucağında Kardelen dergileriyle sınıfıma girdi. Çocuklara dergiler dağıtıldı. Bu esnada çocukların sevinçlerini görmek beni çok heyecanlandırmıştı. Dergileri açıp hızlıca bakmaya, birbirlerine yazıları ve resimleri göstermeye başlamışlardı. Ben de bir derginin öğrenci üzerinde ki önemini düşünmeye başlamıştım. Içerisinide ki konuların, renklerin, resimlerin, bilmecelerin ve hatta yazarın konuyu ele alış biçimi dahi, bir çocuk üzerinde olan etkisinin, düşündüğümden daha fazla olduğuna karar verdim. Nitekim, okulumuzda edebiyat derslerinde ek materyal olarak derginin zaten kullanıldığını öğretmen arkadaşım bana söylemişti. Ben de dersler de arta kalan zamanlarımda dergiyi kullanıyordum.” şeklinde konuştu.

Mesleğinin Edebiyat Öğretmenliği olması hasebiyle derginin “İz Bırakanlar” bölümünü hazırlamasını güzel bir isabet olarak tanımlayan Melek Seyfulai son dört sayıdır derginin hazırlanışına katkı sağlayarak mutfak işinde yer aldığını belirtti.

Melek Seyfulai bölümü hakkında detaylı bilgi verirken, “Burada isimlerini tarih sayfalarında bulabileceğimiz insanları tanıtmaya çalışıyoruz. Derginin yönetimi tarafından, Osmanlı Padişahların yazılmasına karar verilmiş. Padişahları, tarihin akışında yaşamış oldukları dönemlere göre sırasıyla ele alıyoruz.  Onların fiziksel ve karakteristik özelliklerini; yaşamış oldukları dönemi; hükümdarlık dönemleri içerisinde yaşadıkları ve icraatlarını çocuklarımıza anlatmaya gayret ediyoruz. Padişahlarımızın yüksek ahlaki değerlerini ve her zaman doğuluktan yana olmuş olmalarını öne alarak yazılarımızı hazırlıyoruz. Dolayısıyla çevresine yararlı olmayı, vatansever, hoşgörülü, merhametli ve adaletli olmayı ‘bir nebze de olsa’ çocuklara aşılıyoruz. Yazılarımıza konu olan bu değerli şahsiyetleri tanıtırken çocuklarımız tarihlerini de öğrenmiş oluyor. Nitekim, Dünya Tarihi’ne yön vermiş bir Cihan İmparatorluk’unu öğretmiş oluyoruz. Rumeli topraklarına yönelik gerkçekleşen tüm fetih ve zaferlerin hiçbirini atlamıyoruz. Dolayısıyla çocukların yazılarımızı okurken yüzlerinde oluşabilecek tebessümü hayal etmek beni çok mutlu ediyor. Son olarak, içerisinde bulunduğum bu dergi platformundan dolayı, çok mutlu olduğumu belirtmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Read Previous

Erdoğan’dan Yunan yargısına çağrı

Read Next

İslam’da caminin ehemmiyeti ve İştip örneği

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *