K. Makedonyalı Türk siyasilerden “Türkiye’ye yaptırım” açıklamaları

Kuzey Makedonya’nın Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye uyguladığı yaptırımlara katılması ülke kamuoyunda ve özellikle Kuzey Makedonya Türk kamuoyunda ciddi yer tutarken TİMEBALKAN olarak bilgiyi birinci elden almak üzere ülkedeki Türk siyasi parti başkanları ile yaptırım konusunun işleyiş süreci ve detayları hakkında konuştuk. 

Seyyid EMİN / TİMEBALKAN ÖZEL

Birkaç gündür Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Hükümetinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs açıklarındaki Serbest Ticaret Bölgesinde doğal gaz araması yapmak için iki sondaj gemisinin çalışmalar yapmasına karşılık AB tarafından uygulanan yaptırımlara dahil olduğu bilgisi medyada yer almış ve daha sonra 6 Mart tarihli resmi gazete ile de doğrulanmıştı.

“Makedonya Türklerinin milli ve manevi değerlerine karşı olan her neyse biz karşı çıkacağız”

Türk Demokratik Partisi (TDP) Genel Başkanı Beycan İlyas konuyla ilgili haber sitemize yaptığı açıklamada,  6 Mart tarihli resmi gazetede yayınlanan belgeye bakıldığında AB üyesi ve üyelik sürecinde olan bütün ülkelerin AB politikaları ve buna bağlı olarak  düşünce, fikir ve yaptırımlar gibi bütün o sürece zaten otomatik olarak bir katılımın söz konusu olduğunu söyledi.

Yaptırım kararının meclisten geçmesi gerektiğini meclisin çalışmadığı için de bakanlar kurulundan geçmesi gerektiğini aktaran İlyas, parti olarak birçok girişimde bulunduklarını, başta başbakan olmak üzere bakanlarla istişare ettiklerini ve Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov’un konuyla ilgili bir basın bildirisi yayınlayarak konuya açıklık getireceğini belirtti.

Bu noktanın otomatik olarak AB üyesi olan her ülkede olduğu gibi Kuzey Makedonya’da da geçtiğinin altını çizen İlyas, “Biz kesinlikle ve kesinlikle geçmişte olduğu gibi ileride de, gelecekte de hangi hükümet olursa olsun, hükümetin bir parçası oluruz veya olmayız, olsak bile biz Makedonya’da yaşayan Türklerin milli ve manevi değerlerine karşı olan her neyse biz karşı çıkacağız. Bu noktada olduğu gibi.” ifadelerini kullandı.

AB yolunda Makedonya Türkleri olarak sadece bu noktada değil ilerde de bunun gibi benzer birçok noktalarla, meselelerle karşı karşıya gelineceğine dikkati çeken İlyas, “Biz bunlara karşı nasıl mücadele edeceğiz bunun stratejisini ve hesabını yapmamız lazım. Bunu açık ve net herkese söylüyoruz. Bizim hassasiyetlerimiz çok önemlidir. Bu ülkenin vatandaşları olarak şüphesiz ki bizim bazı değerlerimiz var ve biz bu değerlerden asla ve asla ödün vermeyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

AB yolundaki bir ülkede bazı şeylerin ister istemez kabul edileceğini ifade eden İlyas, “Dünya ve ülkemiz vahim bir durumla karşı karşıyayken ve ekonomik krizle mücadele ederken bazıları etik dışı, siyaset etiğinin dışında bu konuları bugünlerde gündeme getirip zaten sıkıntıda olan halkımızın aklını karıştırmaktansa halkımıza toplumumuza işe yarayacak şeyleri yapmasını tavsiye ederim.” dedi.

“Kuzey Makedonya’nın Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yaptırım kararı kesinlikle yoktur”

Türk Hareket Partisi (THP) Genel Başkanı Enes İbrahim de Kuzey Makedonya’nın yıllardan beri AB’ye aday ülke olduğunu hatırlatarak “Aday ülkenin yerine getirmiş olduğu yükümlülükler vardır. 6 ayda bir Avrupa Birliği Konseyi’nin almış aldığı kararlar ve deklarasyonlar aday ülkelere gönderilmektedir ve otomatikman aday ülkeler alınmış olunan karar ve deklarasyonları zaten kendi bakanlar kurulunda otomatikman onaylanmaktadır. Ne tartışma açılır bu konuda ne de farklı bir şey.” şeklinde konuştu.

AB’nin Türkiye’ye karşı uygulamış olduğu çifte standarttan dolayı önümüzdeki süreçte de bu tür sıkıntılarla karşı karşıya kalınabileceğini kaydeden İbrahim, “AB Konseyi’nin daha geçmiş dönemde almış olduğu bir karar var Makedonya’nın Bakanlar Kurulu’na gönderilmektedir ve o karar sadece o karar olarak değil paket olarak geçmektedir. Birçok önemli konu da mevcuttur. Bugüne kadar Kuzey Makedonya’nın Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yaptırım kararı kesinlikle yoktur ve o deklerasyonun da yürürlüğe girmesi için Kuzey Makedonya Bakanlar Kurulu’nun da karar alması gerekmektedir. Karar olmadığı takdirde de o deklerasyonun da yürürlüğe girmesi mümkün değildir.” değerlendirmesinde bulundu.

Hiçbir zaman Türkiye aleyhine bir çalışma içinde olmayacaklarının altını çizen İbrahim, ülkedeki Türk nüfusunun durumu ve karar alma mekanizmalarındaki Türklerin nüfusunun istenilen seviyede olmadığına dikkati çekerek “Burada önemli olan manipülasyondan uzak özellikle bu ağır bir dönemde fitne, fesat  ve nifak tohumlarına ekmemek ve birlik ve beraberlik içinde en azından bu koronavirüs salgınını da kazandıktan sonra belli başlı konuları istişare edebilir, tartışabilir ve farklı görüşlerimizi de beyan edebiliriz. Önemli olan bu ağır dönemde, dünyanın yaşadığı bu ağır dönemde fitne, fesata neden olacak açıklamalardan uzak durmamız gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Kuzey Makedonya’daki her partinin programında NATO ve AB üyeliğinin mevcut olduğunu hatırlatan İbrahim, iktidarda hangi parti olursa olsun AB yönündeki çalışmalarına devam edeceğini sözlerine ekledi.

“Makedonya hükümeti böyle bir karara onay vermiş, resmi gazetede yayınlanmış ve bu süreç bitmiştir”

Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) Genel Başkanı Erdoğan Saraç ise AB’nin 30 Mart 2020 itibariyle yayınladığı bildiriye atıfta bulunarak, “Bu bildiride AB Dış İlişkilerden sorumlu bakanı Josep Borrel’in imzası var. O da Makedonya Cumhuriyeti’nin bu yaptırımlara katıldığından dolayı Makedonya Cumhuriyeti’ni tebrik etmektedir. Biz o noktadan yola çıkarak daha sonra daha başka kaynakları da nazarı itibare alarak ve Makedonya Cumhuriyeti resmi gazetesi 58. Sayısında 6 Mart tarihinde bu karar diğer kararlar arasında bu karar da yayınlanmıştır.” ifadelerini kullandı.

Makedonya Hükümeti Türk bakanları ve partileri kaale almadığını söyleyen Saraç, “Kaale almadığı için de böyle kararları kendi keyfi üzerine veyahut işte AB’nin yolunda başka engelleri tanımamak üzere böyle bir durumla karşı karşıyayız. Burada bilinmeyecek bir şey yoktur. Bunlar müthiş bir acemilik seyrediyorlar. Tabi oradaki iktidar olma güçlerinden vazgeçmek istemiyorlar. Her şey mevcut bakalım, görelim.” değerlendirmesinde bulundu.

Kararın onaylanarak resmi gazetede yayınlandığı ve sürecin bittiğini vurgulayan Saraç, uluslararası hukuk ve Türkiye ile Makedonya arasındaki ikili anlaşmalara riayet ederek bu mevzuatı inceleyeceklerini belirterek, “TMBH olarak bu mevzuatı biraz daha inceleyeceğiz. Çünkü bu artık Anayasa Mahkemesi’nin malzemesi olarak bilinmektedir. Bu uluslararası hukuku bilenler, bu durumu takip edenler bilirler ki Anayasa Mahkemesi bu yaptırımların anayasa ve yasaya aykırı olduğundan dolayı bu kararı iptal edebilir. Biz o sürece bakacağız. Bundan nasıl bir olasılık mümkündür yani bu bizim leyhimize mi aleyhimize mi muhasebesini yaptıktan sonra böyle bir karar alacağız. Bunun kararını pek çabuk vereceğiz. Hukukçu uzmanlarımızla danıştıktan sonra mutlaka böyle bir sürece gireceğiz.” şeklinde konuştu.

Makedonya hükümeti yalnız bu kararıyla değil bundan önce de son dönemde Yunanistan’a yaklaşırken hep Türkiye’yle yanlış politikalar, yanlış adımlar izlediğini belirten Saraç, “İki parti benimle ilgili sosyal medyada çok fazla yorumlarda bulunuyorlar. Ben bunları kendilerine havale ediyorum. Bunlarla gerçekten bireysel olarak uğraşacak zamanım yoktur. Madem delil istiyorlar alsınlar delilleri okusunlar. Bir daha delillere bakmadan da çocuksu ifadelerde bulunmasınlar.” yorumunda bulundu.

 

 

 

 

 

Read Previous

Yunanistan Başbakanı Miçotakis’ten Macron ve Merkel’e Türkiye ile ilgili mektup

Read Next

Türkiye’de koronavirüsten ölenlerin sayısı 425’e ulaştı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *