‘Erdoğan’ın Afrika’ya bakışından, konuşmasından çok etkilendim’

Güney Afrika Siyah İş Konseyi Başkanı Baloyi, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika’ya bakışından, konuşmasından çok etkilendim.” dedi.

Güney Afrika Siyah İş Konseyi Başkanı Dr. Danisa Baloyi, Güney Afrika’da ticaret ve yatırım yapmak isteyen Türklere yol gösterip yardımcı olabileceklerini belirterek, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika’ya bakışından, konuşmasından çok etkilendim. Afrika’ya diğer dış ülkelerin yaptığı geleneksel sadece kar amacı güden ticaret yöntemlerini değil karşılıklı kazan-kazan çözümleri benimsemiş. Afrika’daki yoksulluğun çözümünde yine Afrika’nın kendi kaynaklarının finanse edilmesi ve iş birliği yöntemiyle çözüleceğine inandığını gördüm.” dedi.

Baloyi, konseylerinin ticaret odaları ve farklı meslek dallarını temsil eden bir federasyon olduğunu belirterek, kuruluşlarının temel sebebinin iş fırsatlarını eşit olarak herkese ulaştırma olduğunu söyledi.

Güney Afrika’da 1994 yılına kadar yürürlükte kalan ayrımcı apartheid politikası döneminde siyahilerin iş dünyasında yerinin olmadığını anımsatan Baloyi, siyahilerin köy ve kasabalarda yaşadığını, ancak oralarda ticaret yapma haklarının olduğunu dile getirdi.

Baloyi, apartheidin 1994’te sona ermesiyle siyahilerin ekonomiye gerçek manada katılma hakkı kazandığına dikkati çekerek bununla ilgili Güney Afrika Devleti Siyah Ekonomiyi Güçlendirme programları hazırlandığı ve ilgili kanunların çıkartıldığını söyledi.

Baloyi, aparthehid döneminde ırk ayrımının çok derinden hissedildiğini kaydederek, eğitimden ekonomiye her alanda ayrım yapıldığını ifade etti.

Ülkenin acılarla dolu bir geçmişinin olduğunu dile getiren Baloyi, şöyle konuştu:

“Apartheid dönemi çok kötüydü ve ülkede iki toplum vardı; zengin olan beyazlar ve fakir olan siyahlar. Eğitim beyazlar için üstün, siyahlar için aşağılayıcı bir sistemdi. İnsanları Güney Afrika’da Beyazlar, Hintler, Melezler ve Afrikalılar olarak gruplandırmışlardı ve eğer bir kadın Afrikalı ise çöpten farkı yoktu onlar için. Siyahların eğitimsizleştirilmesi büyük zarar verdi. Şu an nüfusumuzun yüzde 60’ı gençlerden oluşmaktadır. Çoğu 20’li yaşlarda olan bu nüfusunun büyük bir bölümü şu an eğitim almakta. Bizim bu Afrikalı gençliği teknik bilgi ve donanımla yetiştirmemiz ve ekonomiye kazandırmamız lazım. Bizim için insan insandır ve ırkının bir önemi yoktur. Fakat son birkaç yıldır ırkçılık sorunu büyüyor ve yükselen bu ırkçılığın sebebinde yine ekonomi var. Çünkü ekonomi birkaç kişinin elinde şekilleniyor ve kimin girip kimin girmeyeceğine de onlar karar veriyor, bu da büyük bir problem. Bu sebepten biz Güney Afrika’da daha fazla fabrika açılmasını, daha fazla yatırım yapılmasını istiyoruz ve böylece insanımız daha fazla öğrenir.”

Türkiye’nin Afrika’ya bakışının etkileri
Afrika Zirvesi kapsamında Türkiye’ye ziyarette bulunduğunu bildiren Baloyi, şunları anlattı:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika’ya bakışından, konuşmasından çok etkilendim. Afrika’ya diğer dış ülkelerin yaptığı geleneksel sadece kar amacı güden ticaret yöntemlerini değil karşılıklı kazan-kazan çözümleri benimsemiş. Afrika’daki yoksulluğun çözümünde yine Afrika’nın kendi kaynaklarının finanse edilmesi ve iş birliği yöntemiyle çözüleceğine inandığını gördüm. Türkiye’den döndükten sonra Türkiye’nin Pretorya Büyükelçiliği ile temasa geçtik. Farklı sektörlerden Güney Afrika’ya gelen Türk iş adamlarıyla buluştuk, toplantılar yaptık. Madencilik, altyapı, telekomünikasyon, tarım, turizm, reklamcılık, medya ve tekstil gibi alanlarda Güney Afrika’da fırsatlar var. Özellikle Türkiye’de tekstil alanında alışverişe gittim ve benim için orada tekstil alışverişi bile büyük bir deneyimdi.”

Baloyi, Güney Afrika’da ticaret ve yatırım yapmak isteyen Türkler için rehberlik ve yerel ortak bulma konusunda yardımcı olmak için bu görevi yürüttüklerini söyleyerek, kendilerinin de Türkiye’ye gelmekten ve Güney Afrikalılar için fırsatlarını konuşmaktan mutluluk duyacaklarını kaydetti.

İki ülke arasındaki ticari faaliyetleri daha kolay geliştirmek için DEİK ile iyi niyet anlaşması imzaladıklarını belirten Baloyi bu anlaşmayı da iki ülke arasında bir platform olarak kullanmak istediklerini söyledi.

Baloyi, Afrika’daki yaşam koşullarının güvenli olmadığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını ve Güney Afrika’da güvenlik sorunu olmadığının altını çizdi.

Medyanın ön yargılı ve yanlı haber yaparak “Güney Afrika tehlikeli” imajı oluşturduğuna vurgu yapan Baloyi, ülkesinde birtakım zorlukların yaşandığını ancak bunların yatırım yapmaya engel olmadığını kaydetti.

Türkiye’ye 15 Temmuz sonrasında bir ziyarette bulunan Baloyi, ortaya çıkan birlik beraberlik ortamından çok etkilendiğini ifade ederek “Ellerinde bayraklarıyla Türk olmaktan gurur duyan insanları gördüm. Türkiye’de vatanseverlik ruhunu gördüm, buradan ilham alarak biz de siyahlarla beyazları bir araya getirebiliriz. Böylece Güney Afrika ekonomisini yukarıya taşıyabiliriz.” yorumunda bulundu.

Kaynak: AA

Read Previous

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnşallah biz uçak gemimizi de yapacağız

Read Next

Yemen’deki kolera salgınında ölü sayısı bin 560’a yükseldi

One Comment

  • Of course, your article is good enough, bitcoincasino but I thought it would be much better to see professional photos and videos together. There are articles and photos on these topics on my homepage, so please visit and share your opinions.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *