Çipras, Kilisenin devlet üzerindeki tahakkümünü sonlandırabilir mi?

Başbakan Çipras ile Yunan Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu İeronomios devlet ve Kilise arasındaki ilişkileri düzenleyen 15 maddelik ortak bildiride anlaştıklarını açıkladı. Ancak muhalefet bu anlaşmanın beklentileri tam olarak karşılamadığını vurgularken, Yunanistan Ruhbanlar Birliği tümden karşı çıkarak anlaşmanın derhal iptal edilmesini istedi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Yunan Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu İeronomios hükümetin planladığı Anayasa değişikliği tartışmaları kapsamında bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Çipras ve İeronomios basın toplantısı düzenleyerek, din adamlarının maaşları, Kilise’nin varlıkları, devlet ile din işlerinin düzenlenmesi konularında 15 maddelik bir mutabakat sağlandığını açıkladı.

Amaçlarının Yunan devletinin doğumuna ve oluşumuna katkısını göz önünde bulundurarak Kilise’nin özerkliğini güçlendirmek olduğunu belirten Çipras, “Hem devlet hem de Kilise’ye fayda sağlayacak tarihi bir adım çabasındayız.” dedi.

Çipras, rahiplerin bundan sonra devlet memuru olmaktan çıkarılmasını planladıklarını belirterek, din görevlilerinin maaşları miktarındaki ödeneğin her yıl Kilise’ye bağlı bir fona aktarılacağını ifade etti. Ayrıca, devlet ve Kilise arasında tartışmalı olan mülkiyetlere ilişkin bir ortak komite oluşturulacağını kaydeden Çipras, mülklere ilişkin gelir ve yükümlülüklerin iki taraf arasında ortak olarak paylaşılacağını bildirdi.

İERONİMOS: ANAYASA’NIN KİLİSEYE BAĞLILIĞI İFADE EDEN GİRİŞ BÖLÜMÜNE DOKUNULMAYACAK

Yapılması düşünülen anayasa değişikliğinde anayasada devletin kiliseye bağlılık ifade eden giriş kısmına dokunulmayacağı konusunda teminat veren Çipras’a teşekkür eden Başpiskopos İeronomios da “Bu mutabakat, karşılıklı saygı çerçevesinde ilerleme niyetinde olduğumuzun göstergesi.” ifadesini kullandı.

Kilise’nin çok geniş mal varlığına sahip olduğu iddiasını “efsane” olarak niteleyen İeronomios, anlaşma ile Kilise’nin daha işlevsel bir hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Yunan basınındaki haber ve yorumlara göre, hükümetin sunmayı planladığı anayasa değişiklikleri kapsamında devletin dini tarafsızlığına yönelik bir ifade eklenmesi planlanıyor. Başbakan Çipras, konuya ilişkin açıklamasında, “Gerek kilise gerek devletin rollerini belirleyecek yeni bir çerçeve arzu ediyoruz. Yunan devletinin dini tarafsızlığının anayasa içinde net bir şekilde belirlenmesinin zamanı geldi.” ifadesini kullanmıştı.

MUHALEFETTEN GELEN TEPKİLER

Muhalefet partileri genel anlamda anlaşmayı beklentileri karşılama noktasında yeterli bulmadıklarını ifade eden ihtiyatlı açıklamalarda bulundular.

YDP bu anlaşmanın daha önce kendilerinin yapmak istedikleri ancak ideolojik nedenlerle SİRİZA’nın karşı çıktığı anlaşmaya yakın bir içeriğe sahip olduğunu belirtti, ancak Ruhbanların memuriyet statüsünün tamamen ortadan kaldırılmaması gerektiğini vurguladı. KINAL partisi ise Çipras’ın bu 15 maddelik anlaşmada rol ayırımı ilkesine yer verilmediği için eleştiri oklarını yönelterek kendisinin halkı aldatmaya çalıştığını ve Kilise’nin tepkileri karşısında geri adım attığını açıkladılar.

Medya ve kamuoyunda tartışmalara neden olan bu konunun uzun zaman daha gündemde kalması bekleniyor. Zira halkın yıllardır beklentisi olan net bir kilise-devlet rolu ayırımı konusunda henüz tam bir anlaşma sağlanmış görünmüyor. Halkın en büyük beklentilerinden biri, Yunan siyasi sistemini tıkayan ve dönem dönem büyük krizlere neden olan Kilisenin devlet üzerindeki tahakkümü ve müdahalesinin kesin olarak sonlandırılmasıdır.

RUHBANLAR BİRLİĞİ’NDEN “HODRİ MEYDAN”

Çipras-İeronimos zirvesinde Çipras’ın kilisenin baskı ve tehditleri karşısında geri atım attığı ve daha önce yaptığı cesur açıklamalarında vaadettiği kilise-devlet arasında açık bir rol ayırımını sağlayamadığı belirtiliyor. Bu sebeple hassas ve bedeli ağır bir süreçten çekindiği için Çipras’ın bile halledemediği bu meselenin çözümünün uzun bir zaman daha imkansız gibi görüldüğü ifade ediliyor.

Nitekim Yunanistan Ruhbanlar Birliği konuya ilişkin açıklamasında İeronimos ile Çipras tarafından ilan edilen 15 maddelik “utanç verici anlaşma”nın derhal iptal edilmesini talep etti. Bu anlaşmayla papazların Yunan toplumundaki etkin konumunun ve bağının zayıflatılmasının hedeflendiğini belirten Ruhbanlar Birliği, papazların devlet memurluğu statüsünden çıkarılmasına da şiddetle karşı çıkarak tüm hukuki yollara başvuracağının altını çizdi. Birlik, hedeflerine ulaşmak için Yunan tarihinde görülmemiş eylemler gerçekleştireceklerini de belirtti ve tarihte papazları karşısına kim aldıysa devlet tarından yenilerek bedelini ödediğini vurguladı.

“DANIŞIKLI DÖVÜŞ”

Yunanistan Kilisesi Başpapazının Çipras ile 15 madde üzerinde anlaşırken diğer taraftan papazlarının buna sert bir karşı tavır sergilemesinin de her ne kadar kafa karıştırıcı gibi görünse de, aslında bunun bir “danışıklı dövüş” olduğu konuşuluyor. Kulislerde konuşulanlara göre, aslında Başpapaz İeronimos da Kilisenin devlet üzerindeki etkisini kesin hatlarla sonlandıracak bir anlaşmaya karşı, ancak kamuoyu nezdinde olumsuz imaj görüntüsü vermemek ve puan, en azından zaman kazanmak için kameralar önünde Çipras ile gülücüklü pozlar verdiği ifade ediliyor.

Çipras’ın bu konuda istenileni elde edemeyeceğini bilerek bu tür girişimlerle siyasi atraksyon ve manipülasyonla gündem değiştirmeye çalıştığı ve seçim yatırımı yaptığı ileri sürülüyor.

milletgazetesi.gr

Read Previous

Bulgaristan’da trafik ihlalleri cezaları artıyor

Read Next

Saraybosna Belediye Başkanı Skaka AA’nın Ofisini Ziyaret Etti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *