Çifte Hamam’da “Şehirler Üsküp’te” kaligrafi sergisi açıldı

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü ve Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) ortaklığında, Halkbank, Uluslararası Balkan Üniversitesi ve Marsala’nın katkılarıyla Üsküp Türk Çarşısı’nda bulunan tarihi Çifte Hamam’da genç kaligraf Mahmut Enes Kemer ve kursiyerlerine ait çalışmaların yer aldığı “Şehirler Üsküp’te” kaligraf sergisinin açılışı gerçekleşti. MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin yaptığı konuşmada “Kendi medeniyetimizin simge ve imgelerini gün yüzüne çıkaracak her faaliyete, her türlü çalışmaya, gayrete ortak olacağız ve imza atacağız” ifadelerini kullandı.

Haber: Mehmed ARİF, Fotoğraf: Aydın DAVUD / TİMEBALKAN

Serginin açılışına Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Fuat Korkmaz, MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, T.C. Üsküp Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Bünyamin Kutlu, Kültür ve Tanıtma Müşaviri Hakan Özçelik, Halkbank AD Skopje İcra Kurulu Başkanı Turhan Ademi, Çayır Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Baki, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Şener Bilal, STK temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve diğer sanatseverler katıldı.

7

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Fuat Korkmaz basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Genç kaligrafi sanatçımızın ve kursiyerlerimizin inisiyatifiyle hayata geçen bu sergiyi desteklemek bizi gerçekten onurlandırdı ve bahtiyar kıldı. Bu anlamda bu serginin bir parçası olmaktan son derece mutluyuz.” ifadelerini kullandı.

8
Fuat Korkmaz, “Bu sergiyi hayata geçirmek bizleri ayrıca mutlu ediyor.”

Farklı coğrafyaların insanlarına Türk-İslam geleneğinin bir parçası olan kaligrafi sanatını tanıttıklarını vurgulayan Fuat Korkmaz, “Farklı kültürlerden Boşnak, Makedon, Türk, Arnavut öğrencilerin içerisinde bulunduğu kursun sonucunda böyle bir sergiyi hayata geçirmek bizleri ayrıca mutlu ediyor.” şeklinde konuştu.

6
Hüsrev Emin, “Kendi medeniyetimizin simge ve imgelerini gün yüzüne çıkaracak her faaliyete, her türlü çalışmaya, gayrete ortak olacağız ve imza atacağız.”

MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin bu topraklarda altı asır hüküm sürmüş Osmanlı medeniyetinin değerlerini tanıtmayı amaçlayan her faaliyete destek vermeye çalışacaklarını belirterek, “Sergide gördüğünüz bu eserler İslam medeniyetinin çatısı altındaki farklı kardeş şehirlerin kaleme yansımış şekli. Biz MATÜSİTEB olarak kendi medeniyetimizin değerlerini, kendi medeniyetimizin simge ve imgelerini bu topraklarda altı asır hüküm sürmüş bir medeniyetin devamı olarak gün yüzüne çıkaracak her faaliyete, her türlü çalışmaya, gayrete ortak olacağız ve imza atacağız. Bu akşam da bu vesileyle Mahmut Enes Kemer kardeşimizin ve kursiyerlerinin İslam medeniyetinin sanatsal tezahürü olan kaligrafi çalışmalarından oluşan sergiyi görme fırsatımız olacak” dedi.

Emin, konuşmasının sonunda serginin gerçekleşmesinde katkı sunan tüm kurumlara teşekkürlerini sundu.

2011 yılında Makedonya’ya eğitim almak için gelen ve ardından kaligrafi sanatını kursiyerlerine öğretmeyi başaran Uluslararası Balkan Üniversitesi öğrencisi Mahmut Enes Kemer, “Buraya gelmeden önce 10 yıldır kaligrafi yapıyordum.  Burada da kaligrafi sanatını insanlara öğretmeyi temenni ettim. Bir nevi bu beş yıllık süreçte bunu başardığımı düşünüyorum. En sonunda da değerli kurumların da destekleriyle böyle bir sergi yapmak nasip oldu.” ifadelerini kullandı.

4
Mahmut Enes Kemer, “Tarihimize değmiş, dokunmuş, Osmanlı izleri taşıyan, kültür bağımız olan şehirleri topladık, burada bir araya getirmek istedik.”

Bir haftalık bir araştırma neticesinde serginin konusuna ve işlenecek şehirlere karar verdiğini belirten Kemer kaligrafi kurslarında farklı ülke ve kültürlerden öğrencilerin bir araya geldiğine vurgu yaparak, “Bu bağlamda çok güzel arkadaşlıklar, dostluklar kurduk. Aynı zamanda bu sergide işlediğimiz konuyu şuradan esinlendik; Ben şahsen İstanbul’dan gelmiştim, kursuma gelen öğrencilerin bazıları Kosova’dan, Karadağ’dan, Makedonya’dan, Arnavutluk’tan, değişik ülkelerden geliyorlar. Biz de bu bağlamda bu sergiyi tüm dünyadaki bizim etnik kökenimize, tarihimize değmiş, dokunmuş, Osmanlı izleri taşıyan, kültür bağımız olan şehirleri topladık, burada bir araya getirmek istedik.” şeklinde konuştu.

20

Kaligrafi kursiyeri Xheneta Mahmuti yaptığı konuşmada bu serginin düzenlenmesinde emeği geçen ilgili kurumlara ve kurs hocası Mahmut Enes Kemer’e teşekkürlerini sunarak mutluluğunu dile getirdi.

Programın sonunda kursiyerlere katılım sertifikaları takdim edilirken, sergi katılımcılarına şerbet ve lokum ikram edildi.

Kaligrafi sergisinin kapıları 21 Kasım’a kadar sanatseverlere açık kalacak.

Read Previous

Anayasa Mahkemesi Butel’deki haç inşaatına yeşil ışık yaktı

Read Next

Knesset’te bir kez daha ezan yankılandı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *