Çavuşoğlu: Yunanistan’ı çok ciddiye almamak lazım

Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, bir Yunan siyasetçinin “Ankara’ya bir saatte geliriz” sözleri için “Uçakla bile gelemiyorlar. Yunanistan böyle bir ülke, çok ciddiye almamak lazım. Başbakanımız dedi ya ‘Rahat dursunlar’; başka bir şey istemiyoruz” diye konuştu.

Kuzey Kıbrıs’ta (KKTC) temaslarda bulunan Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Bir Yunan siyasetçinin “Ankara’ya bir saatte geliriz” sözlerinin hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, “Uçakla bile gelemiyorlar. Yunanistan böyle bir ülke, çok ciddiye almamak lazım. Başbakanımız dedi ya ‘rahat dursunlar’; başka bir şey istemiyoruz” dedi. “Yunanistan çok iyi bildiğim bir ülke; orada doğdum, orada büyüdüm” diye konuşan Çavuşoğlu, “Yunanistan’ı ikiye ayırıyorum: siyasetçiler ve halk. Ama halk da kendi içinde ikiye ayrılıyor; şoven ve daha ılıman olarak. Yunanistan’da şoven de olsa ılıman da olsa siyasette tesiri olan Türkiye ile ilişkilerdir” ifadelerini kullandı.

Yunan siyasetçilerinin sıkıştığı an Türkiye’yi hedef alan açıklamalar yaptığını dile getiren Çavuşoğlu, “Böylece güç devşiriyorlar” dedi. Çavuşoğlu şöyle devam etti:

“Yunan siyasetçilerin son günlerde özellikle Ege bağlamında ortaya koyduğu bu yaklaşımları da ben iyice sıkışan, dar boğaza giren ekonomisinin siyasete olan yansımasına karşı bir manevra olarak görüyorum. Halkına, Yunanlılara ekonomik sıkıntıları unutturmak ve onların bu konudaki düşüncelerini arka plana atarak, ‘daha önemli tehdit ve risklerimiz var, Türkiye var’ noktasına taşıyarak kendi siyasetlerini bir noktada tutmaya çalışıyorlar. İkinci olarak; Yunanistan her şeyi yaptı, AB de Yunanistan’a gereken her şeyi yaptı ama Yunanistan’a yetmez. AB’ye de bu defa Türkiye üzerinden kendisini acındırarak ‘daha fazla kazanım nasıl elde ederim’ aklının bir ürünüdür bu, başka bir şey değil. Yoksa Yunanistan’ın eti ne budu ne.”

AVRUPA KOMİSYONU’NUN ‘FETÖ TERÖR ÖRGÜTÜ’ TANIMI

Avrupa Komisyonu’nun 2018 yılına ilişkin Türkiye raporunda, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nı (FETÖ/PDY) ilk kez terör örgütü olarak tanımlamasını da değerlendiren Çavuşoğlu şunları söyledi:

“FETÖ konusu ile ilgili AB’nin böyle bir şey ifade etmesi; şunu söylemek lazım: Biz müttefiklerimiz konusunda son yıllarda Türkiye’ye dönük meydana gelen hadiseler nedeniyle inancımızı ve samimiyetimizi yitirdik. Hem AB ülkeleri hem diğer müttefiklerimiz konusunda ne yazık ki ikircikli bir yapı ile karşı karşıya kaldık. Birçok Avrupa ülkesinde bunların elini kolunu sallayarak dolaştığına şahit oluyoruz. Okumasını yapmak için önümüzdeki döneme bakmak lazım. Somut adıma. Pratikte sonucu olmadığını da görüyoruz. Bu bakımdan beklemek lazım, süreci takip etmek lazım.”

‘YUNANİSTAN KARDEŞLERİMİZE BASKI KURUYOR’

Yunanistan’daki Türklerin sorunları konusunda da açıklamalar yapan Çavuşoğlu, “Azınlığın sıkıntıları hiç bitmedi. 24 Temmuz 1923’ten bu yana sıkıntı devam ediyor” dedi. “Zaman zaman iyi günler oluyor zaman zaman farklı günler oluyor” diye devam eden Çavuşoğlu, “Yunanistan, içerisinde yaşayan azınlığa bir nifak odağı olarak bakıyor. 2’nci Dünya Savaşı’nda Yunanistan ordusundaki askerleriyle, Yunanistan için savaşmış, orada hayatını kaybetmiş, şehit olmuş Türk Müslüman azınlığı var. Yunanistan’daki Batı Trakya Müslüman Türk azınlığı geçtiği tüm sınamalardan sonra devletine hiçbir şekilde ihanet etmemiştir. Yunanistan maalesef buna bir türlü ikna olmuyor. Kardeşlerimizi risk ve tehlike olarak görüyor. Bir an evvel orayı terk etmeleri arzusuyla asimilasyon, baskı, her türlü enstrümanı kullanıyor” dedi.

Yunanistan’ın 2008’den itibaren ekonomik dar boğaza girdiğini belirten Çavuşoğlu, “27 bin dolar milli geliri olduğu dönemde Batı Trakya’dakilerin 2 bin 500 dolardı. AB’nin en az gelişmiş bölgesiydi. Kardeşlerimiz değerli bir varlık mücadelesi veriyorlar. Her şeye rağmen Yunanistan’a karşı farklı bakış açısı benimsemediler. Üzüldüler, kırıldılar, hayal kırıklığına uğradılar ama hep siyasette sonuç alacakları düşüncesi ile hareket ettiler. Sadık vatandaşlarıdır. Vergi ödeyip askerlik yapıyor, savaşta devleti için ölüyor. Daha ne yapsın. Vakıflar Yunanistan’da özerktir. Olmaması gerektiği halde 15 milyon avroluk vergi borcu çıktı. Af ettik diyorlar ama belgesini vermiyorlar. Demokles’in kılıcı gibi toplum üzerinden tutulan kılıç var” diye konuştu.

 

 

Milletgazetesi.gr

Read Previous

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, parti kurma olasılığını dışlamadı

Read Next

“Askerlerimizin elinden bir kaza çıkabilir”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *