Bulgaristan hükümeti, Meclisin Türkiye ile mültecilere ilişkin güncellenmiş genel anlaşmayı onaylamasını önerdi

Bulgaristan hükümeti, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Avrupa Komisyonu arasında AB Türkiye’deki Mülteci Mekanizmasına ilişkin yönetişim ve şartlara bağlılık için bir çerçeve oluşturmaya yönelik Güncellenmiş Genel Anlaşmayı ve finansal katkı belgesi formunu onayladı. Bugünkü kararla hükümet, anlaşmanın Meclisin tarafından onaylanmasını önermektedir. 

Anlaşma, AB’nin dış sınırlarının güvenliğini sağlıyor. Bulgaristan’ın 2019- 2023 dönemi için ödemesi gereken katkı payının miktarı 3 198 581 avrodur (6 255 880,68 leva).

Başlıca Suriye ve Irak’taki çatışmaların yol açtığı eşi benzeri görülmemiş sığınmacı akının sonucu olarak Türkiye, dünyada en yüksek sayıda mülteci ve göçmen nüfusuna ev sahipliği yapıyor. Türkiye İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne göre 8 Şubat 2018 tarihi itibariyle Geçici Koruma Sistemi kapsamında 3 506 532 Suriyeli kayıt altına alınmıştır.

AB Türkiye’deki Mülteci Mekanizması kapsamında mali yardım paketinin ilk dilimine yönelik kaynakların seferber edilmesi başarılı olmuştur. Mart 2016’da AB-Türkiye Zirvesi Bildirisi’nin kabul edilmesinden sonraki 21 ay içerisinde programlama yapıldı ve 3 milyar Euro’luk tam kapsamlı operasyon paketine yönelik taahhütler üstlenildi ve sözleşmeler imzalandı.

Avrupa Birliği Konseyi Bulgaristan Cumhuriyeti Başkanlığı sırasında 28 ve 29 Haziran 2018 tarihlerinde Brüksel’de yaptığı toplantıda Avrupa Konseyi, Türkiye’deki Mülteci Mekanizması kapsamında mali yardım paketinin ikinci dilimi için 3 milyar avro tutarında finansman sağlanması konusunda anlaşmaya vardı. Bu finansmanın 2 milyar avroluk bölümü, AB bütçesinden, 1 milyar avro da üye devletlerin ödediği katkı paylarından sağlanacak. Bulgaristan’ın ödediği katkı payı, toplam katkı payları miktarının yüzde 3,2’lik payını oluşturuyor.

Read Previous

Göçmene tekme atan gazeteciye beraat

Read Next

Kitapları vefatından sonra çıkan şair: Yahya Kemal Beyatlı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *