Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev: Sefalet çekmek, virüsten kurtuluş değil

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, hükümetin olağanüstü hal (OHAL) süresinin 13 Mayıs’a kadar uzatılmasına ilişkin önerisiyle ilgili basın açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı’nın ifadesine göre, hükümet, OHAL uygulamasının ilk ayında OHAL’in etkisi hakkında inandırıcı bilgiler vermek zorundadır.

Radev, yönetim kararlarının güvenilir ve kapsamlı verilere dayanarak alınması gerektiğini vurgulayarak, hükümeti sosyal izolasyon tedbirini makul bir süre içinde uygulanması yönünde yeniden düşünmeye çağırdı.

Cumhurbaşkanı, alınan tedbirlerin sosyal yapıyı felce uğrattığını ve benzeri görülmemiş bir sosyal ve ekonomik krizi tetiklediğini hatırlattı.

Radev,” İşsizlik saat başı artıyor, binlerce işletme faaliyeti durduruyor. Birçok Bulgaristan vatandaşı acilen yardıma ihtiyaç duyuyor. İşletmeler ve serbest çalışanlar da inandırıcı önlemler beklemektedir. Sefalet çekmek, virüsten kurtuluş değildir. Açlığın korkunun ötesine geçebileceğini ve sonuçların koronavirüsün kendisinden daha yıkıcı olma riskinden bahsetmiştim” diye vurguladı.

Cumhurbaşkanı,” Bu yüzden açık bir ulusal hedef belirlemeliyiz – nispeten normal bir yaşam temposuna, üretime, insanların ve malların serbest dolaşımına en hızlı, en yönetilebilir ve güvenli dönüş. Bu hedefe ancak kurumların ve her birimizin ortak çabaları ile ulaşılabilir” dedi.

Radev, koronavirüse odaklanmanın binlerce vatandaşın hayatını tehlikeye atan kronik hastaların ve acil durumlarda sağlık hizmetlerine erişimi engellememesi gerektiği konusunda ısrar etti. Cumhurbaşkanı,” Sağlık sistemimiz, sağlık görevlilerinin fedakar çalışmalarıyla dengelenen zayıflıklar sergiliyor” diye belirtti.

Cumhurbaşkanı, OHAL Kanunu’nda belirtilen önlemlerin bir kısmının ve daha sonra Bakanlar Kurulu kararıyla uygulanan tedbirlerin bir kısmının hem vatandaşlar hem de işletmeler tarafından yetersiz, bazılarının da başarısız olarak nitelendirildiği yönünde eleştirdi.

Radev,” İhtiyacı olan kişiler kredi teklifi değil, yardım bekliyor. Ekonomik önlemler en önemli işletmeleri- küçük ve orta ölçekli işletmeleri kapsamıyor ve 60/40 tedbiri pratik anlamda uygulanamaz. Devlet kısıtlamalar getirdiğinde, hem işçiler hem de işverenler için yeterli tazminat ödemeleri yapma imkanı sunmalıdır. Bir krizde gerçek yardım karşılıksızdır. Ayrıca acele ve kaos içinde kabul edilen ve ekonomik hayatı durduran bazı kanun hükümlerinin acilen gözden geçirilmesine ihtiyaç vardır” dedi.

Onun ifadesine göre hükümet, önceliklerini yeniden düşünerek bütçe rezervlerini kullanmadan önce 10 milyar levaya kadar yeni bir borç almayı düşünüyor.

Cumhurbaşkanı,”Bu bedelini yıllarca ödeyeceğimiz zor bir karardır. Şeffaf harcanması konusunda güvence verilmesini ve zarar gören herkese maddi yardım yapılmasının açık bir şekilde hesaba katılmasını bekliyoruz. Ekonomiyi yeniden inşa etmek ve en fazla muhtaç olanlara yardım etmek için öngörülen kaynaklar, milyarlarca levalık bütçe fazlasının dağıtıldığı gibi, açık kurallar olmadan sadece hükümetin aldığı kararla dağıtılamaz” diye belirtti.

Radev,” Uzun süre sosyal izolasyon insanların ruh sağlığını ve sağlığını zorluyor ve aşırı para cezaları kabul edilemez. Vatandaşların çoğu, farkındalıklarını gösterdiler ve sosyal mesafeyi koruyorlar, bu nedenle iktidardakiler sosyal izolasyon tedbirinin makul bir süre içinde uygulanmasını yönünde yeniden düşünmek zorundadır. Uzun vadede, vatandaşları sosyal paylaşım ağlarında bile baskı altına alan baskı ve sansüre değil bilince ve sorumluluk duygusuna güvenmeliyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı, bu koşullarda Bulgaristan Parlamentosu’nun sorumluluk göstermesinin ve Anayasa’nın kendisine tanıdığı önemli kararlar alma ve özellikle yürütme organını denetleme yetkilerini yerine getirmek üzere faaliyetlerini sürdürme yolunu bulmasının kritik önem taşıdığını da sözlerine ekledi.

Radev, sözlerini şöyle sürdürdü:” Kriz sessiz kahramanları ortaya çıkardı: doktorlar, tıp uzmanları, gönüllüler, polis memurları ve ticaret, ulaşım, yüksek önem arz eden endüstri sektörlerinde, idari kurumlarında hayatını tehlikeye atarak çalışan herkes, onlar devletin ve ekonomimizin temel işlevlerini sürdürmeye devam ediyorlar. Öğrenme sürecini sadece kısa sürede yeniden canlandırmakla kalmayan, aynı zamanda acil bir durumda bütün bir sosyal sistemin nasıl yeniden biçimlendirilebileceği ve prensip olarak yeni bir temelde nasıl işletilebileceğine dair bir örnek veren öğretmenler ve öğrenciler”.

Cumhurbaşkanı,” Mevcut kriz, toplum olarak önceliklerimizi ve değerlerimizi yeniden düşünmek için bir fırsattır. Umutsuzluğa kapılmayalım – şimdi korkaklık gösterme zamanı değil. Benlik yanılgısının üstesinden gelelim ve toplum olarak kendimizi bilinçlendirelim” diye çağrıda bulundu.

 

 

Kırcaalihaber

Read Previous

Dünya genelinde Kovid-19 bulaşan kişi sayısı 1 milyon 118 bini geçti

Read Next

Kosova’da vaka sayısı 135’e yükseldi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *