Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Hacı, Başbakan Borisov ile görüştü

Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Dr. Mustafa Hacı, bugün Başbakan Boyko Borisov ile yaptığı görüşmede Mecliste birinci okumada kabul edilen Dinler Kanunu’nda değişiklik yapılmasını istedi.

Başmüftü, görüşmenin başında yaptığı açıklamada kanunda önerilen birkaç metnine dikkat çekmek istediklerini belirtti. Dr. Hacı, ”Yüksek İslam Enstitüsü meselesi, yabancı bir ülkenin etkisi altında olmaması ve çalışması için akreditasyon önemlidir” dedi ve ayrıca yurt dışından hoca temin etme imkanı verilmesini istediklerini de ekledi. Yüksek İslam Enstitüsü, yeterli sayıda öğretim elemanlarına sahip olmadığını ve bu yüzden şu aşamada başka üniversitelerden hocaların davet edilmesi gerektiğini söyledi. Başmüftü’nün ifadesine göre onlar, bu hocaların AB üyesi olan ülkelerden temin edilmesi yönünde çalışacaklar.

Dr. Hacı, “Bizim için devlet tarafından finanse edilecek ülkedeki dini azınlıklara mensup olanların genel nüfus oranının alt sınırı önemlidir. Bence nüfusun yüzde 1’inin altında olan dini cemaatlere de destekte bulunulması gerekir, çünkü onlar bizden daha az Bulgaristan vatandaşı değiller ve bu toplumun bir parçası olarak içindeki yerini bulmalılar” dedi.

Başmüftü, Meclis tarafından yasa tasarılarının birinci ve ikinci tur görüşmelerine Başmüftülük temsilcisinin davet edilmesini beklediğini belirtti.

Görüşme Bulgaristan’da farklı dinlerin finanse edilmesini düzenleyen Dinler Kanunu’nda değişiklikler yapılmasına ilişkin kanun tasarılarıyla ilgili olarak Mustafa Hacı tarafından talep edildi. Başmüftü, dün milletvekillerin Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB), Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ve Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) tarafından Meclise sunulan kanun tasarısı ile İslam karşıtı tavırlarıyla bilinen “Birleşik Vatanseverler” koalisyonunun sunduğu kanun tasarısını birleştirme kararı almalarından sonra böyle bir görüşme talep etti. İki kanun tasarısı da ülkede dinlerin finanse edilmesi konusunda kısıtlamalar getirilmesini öngörüyor. Yurt dışından bağış kabul etmek yasaklanacaktır.

Ülkedeki temel dini cemaatlere yönelik finansman desteği sağlanması öngörülüyor. Devlet tarafından sağlanacak mali kaynaklar, din görevlilerinin ve dini kurumlarda çalışanların maaşlarının ödenmesi ve eğitim, sosyal, ibadet yerlerinin bakımı ve başka faaliyetler için harcanacak. Kanun tasarısında öngörülen destek miktarı siyasi partiler için finansman modeline göre belirlenecek. Dini cemaate yönelik destek miktarı en fazla 15 milyon leva olup din görevlilerinin maaşı öğretmen maaşı ile eşit miktarda olacak.

Read Previous

Türkiye’den Yunanistan-Mısır-GKRY’nin ‘temelsiz atıflarına’ tepki

Read Next

Yunanistan’da AEK’ya puan silme cezası

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *