Batı Trakyalı inanç önderleri Macaristan’da türbe açılışına katıldı

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Türkiye ve Macaristan işbirliğinde TİKA tarafından restore edilen ve Türk-Macar dostluğunun simgelerinden biri olan “Budin’in manevî bekçisi” Gül Baba Türbesi 8-9 Ekim tarihlerinde düzenlenen törenle ziyaretçilere açıldı.

Gül Baba Türbesi açılışını Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban gerçekleştirdi.

Açılışa iki ülkenden üst düzey yetkililer, diğer ülkelerden Alevi-Bektaşi dedeleri, inanç önderleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Alevi-Bektaşi insancına sahip kişiler tarafından sevilen isimler arasında yer alan Alevi-Bektaşi inanç önderlerinden Dursun Gümüşoğlu, Dede Kargın Ocağı Dedesi Hüseyin Dedekargınoğlu, bilim insanı Prof. Dr. Ahmet Taşgın’ın de katıldığı Gül Baba Türbesi açılışına Batı Trakya’dan da katılım oldu.

Açılışa Batı Trakya’dan inanç önderlerinden Mehmet Koç, Ahmet Nalbant, Hasan Apti, Apti Pencal ve Ahmet Paşa resmi olarak davet edildi.

Törende Batı Trakya’yı Alevi-Bektaşi topluluğunu inanç önderlerinden Apti Pencal ve Ahmet Paşa temsil etti.

Gül Baba Türbesini restore ederek hizmete açılmasına vesile olan TİKA, Macaristan’da çalışmalara devam ediyor. Türbenin yanı sıra Kanuni Sultan Süleyman’ın kayıp mezarının araştırılması, Macar – Türk Dostluk Parkı restorasyonu gibi önemli projelere imza atarak iki dost ülke arasında köprüler kurmaya devam ediyor.

Gül Baba kimdir?

1531 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın daveti üzerine Budin’e gönderilerek burada bir tekke kuran Gülbaba, bektaşi hoşgörüsü ile kısa zamanda Buda halkının sevgisini kazandı. 1541 yılının 1 Eylül’ünde Budin savaşında şehit düşen Gülbaba’nın, Şeyhülislam Ebussuud Efendi’nin kıldırdığı ve 200 bin kişinin katıldığı rivayet edilen cenaze namazına Kanuni Sultan Süleyman da katıldı. Gülbaba’nın gömüldüğü tepeye de “Gültepe” adı verildi. Türbesinin yanına yaptırılan Gülbaba Bektaşi Tekkesi, 1686 yılında yıkıldı.Gülbaba’nın sekizgen formundaki türbesi, 1543-1548 yılları arasında Budin Beylerbeyi olan Mehmet Paşa tarafından yaptırıldı. Osmanlı’nın elinden çıkan topraklar arasına katıldıktan sonra bir süre şapel (küçük kilise) olarak kullanılan türbe, Sultan Abdülaziz’in 1867 yılındaki Avrupa ziyaretinden sonra tekrar eski formuna kavuşarak 1885’te mimar LajosGrill tarafından onarılarak türbeye dönüştürüldü. 2. Dünya Savaşı sırasında ağır hasara uğrayan türbe, 1963’te Macar hükümeti tarafından eski durumuna getirildi. Bugün Türkler kadar Macarlar tarafından da ziyaret edilen türbe, Orta Avrupa’da fonksiyonunu yitirmeden kalan önemli bir eser olma niteliği taşıyor. Türbe, 2005 de Türk- Macar hükümetlerinin işbirliğiyle Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nce restore edilerek ilk yapıldığı hale dönüştürüldü. Şeceresinin Hz. Hasan’a kadar uzandığı rivayet edilen ve “Misali” mahlasıyla şiirler yazan Gülbaba’nın eserleriyle ilgili Miftahü’lGayb ve Güldeste adlı yazma eserler bulunuyor.

 

 

Milletgazetesi.gr

Read Previous

TİKA’dan “Rahibe Teresa” Kadın Doğum Hastanesi’ne donanım desteği

Read Next

‘Önce seçim, sonra diyalog’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *