Avrupa Parlamentosu’ndan, AB’de azınlıkların hakları için karar

Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu basın merkezinden verilen bilgiye göre Avrupa Parlamentosu, AB’de azınlıkların AB’deki diğer vatandaşlarla eşit haklara sahip olması yönünde bir karar aldı. Karar taslağında şu ifadeler yer aldı: “Ulusal azınlıklara mensup kişiler, eşit kültürel, dilsel ve eğitim haklarına sahip olmalıdırlar. Roman nüfusuna vatandaşlık verilmemesine son verilmelidir ve Roman nüfusunun tüm insan hakları garanti altına alınmalıdır”. 

Devam eden ayrımcılığa karşı bir önlem olarak Avrupa Parlamentosu, tüm ulusal azınlıkların haklarının AB çapında garanti altına alacak ortak kurallar talep etmektedir. Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu’nu aşamalı olarak ölçülebilir hedefler ve üye devletler tarafından ayrımcılığa son verilmesine yönelik tedbirler içeren Avrupa’daki azınlıklara ilişkin asgari standartlar konusunda bir direktif taslağı oluşturmaya çağırmaktadır.

Salı günü yapılan oylamada karar taslağı 112 oya karşı 489 oyla kabul edildi. 73 milletvekili çekimser oy kullandı. AP milletvekilleri, azınlıkların ortak bir tanımının kabul edilmesini ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesindeki (AİHS) tanımın benimsenmesini tavsiye etmektedir.

AP milletvekilleri aldığı kararda AB ülkelerinin nüfusunun % 8’ini oluşturan ulusal azınlıklara eşit kültürel, dilsel ve eğitim hakları sağlamaları gerektiğinin altını çizmektedir. Kararda üye devletlerin bu alandaki politikalarının bir değerlendirmesinin yapılması gereken azınlıkların korunması için AB sistemini yeniden düzenleme ihtiyacı duyulduğu belirtilmektedir.

Roman Hakları

Kararda Avrupa’da marjinalleşen her hangi bir ülke vatandaşlığına sahip olmayan Romanların sayısından derin endişe duyuyor. AP milletvekilleri, üye devletlere bu azınlık gruba ait kişilerin temel insan haklarını kullanmasının sağlanması için vatandaşlık verilmemesine son verilmesi çağrısında bulundu.

AP, bölgesel ve azınlık dillerinin korunması ve tanıtılmasının önemini vurgulamaktadır. AB nüfusunun yaklaşık % 10’u şu anda azınlık dili konuşuyor. Karar, Avrupa Komisyonu ve üye devletleri, okul müfredatında ve medyada bölgesel ve azınlık dillerinin yer almasını sağlamaya yönelik tedbirler almaya teşvik etmektedir.

Avrupa Halk Partisi Grubu Üyesi olan raportör Joseph Nagy, “En önemli amacımız, nefret söylemini ve bundan kaynaklanan sorunları azaltmaktır. Bütün AB vatandaşları, ana dillerini sokaklarda ve halka açık yerlerde korkmadan kullanabilmelidirler. Çoğunluk ve azınlık kültürleri arasında köprüler kurmak istiyoruz, böylece birbirleri tarafından kabul edilip birbirlerini desteklenebilecekler. AB, kendi dil ve kültürel çeşitliliğine saygı duymalıdır” diye vurguladı.

 Kircaalihaber.com

Read Previous

İskeçe’deki okullarda dağıtılan ekmeğe tepki

Read Next

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, Kurumlar Vergisi Kanunu’nu veto etti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *