2060 yılında Bulgaristan nüfusunun üçte biri, 65 yaşın üzerinde olacak

Kamuoyunda tartışmaya açılan 2019 – 2030 dönemi Bulgaristan’da Aktif Yaşlanma Stratejisi’ne göre Bulgaristan nüfusunun üçte biri, 2060 yılında 65 yaşın üzerinde olacak. Taslak olarak hazırlanan stratejide emekli insan oranının % 32,7 olacağını belirtildi. 

Bu, ülkemizde yaşlıların toplam nüfus içindeki payının o zamana kadar % 17,4 oranında artacağı anlamına geliyor.

Belgede şöyle denildi:” Bulgaristan’da şu anki demografik durumun özellikleri, nüfusun azalmaya ve yaşlanmaya devam etmesi, doğum oranı düşük, ölüm oranı ise yüksektir. Nüfusun bölgesel dağılımındaki dengesizlik derinleşiyor”.

Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (NSİ) verilerine göre 2017’nin sonu itibariyle 65 yaşında olan kişiler 1 481 908 veya ülke nüfusunun % 21’ini oluşturuyor. Yaşlanma süreci, kadınlarda erkeklerden daha belirgindir.

Ülkede göreli 65 yaş üstü kadınların oranı % 24,4 ve erkeklerin ise % 17,4’tür. Bu fark, erkeklerin ölüm oranlarının yüksek olmasından ve ortalama beklenen yaşam süresinin düşük olmasından kaynaklanmaktadır.

Çalışma çağındaki nüfus, 2017 yılında yaklaşık 56 000 kişi azalmıştır.

Aynı zamanda 55 yaşın üzerindeki beyin sağlığı iyi olan Bulgaristan vatandaşların oranı AB için ortalama yüzde 63,9 iken yüzde 52,6’dır. Bunun nedeni, bizde insanların daha seyrek profilaktik muayenelere gitmesidir.

Yaşlı nüfusun istihdamı göstergesine göre Bulgaristan yüzde 29 olan AB ortalamasına yaklaşıyor. Bizde bu oran yüzde 27,9’dur. Ülkemizde yaşlıların toplumsal hayata aktif katılımı AB ortalamasının oldukça altındadır.

Ulusal strateji sadece yaşlıların sosyal ve kültürel hayata dahil etmeyi değil, aynı zamanda onların arasında istihdamı teşvik etmeyi amaçlar.

 

Kircaalihaber.com

Read Previous

Türkiye ‘Kılıç’ ile uzaya çıkacak

Read Next

Akhisarspor Bosna Hersekli stoper Edin Cocalic’i transfer etti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *