“2016 yılında da ilişkilerimizi daha iyi noktalara taşımak adına önemli çalışmalar yaptık”

2016 yılına Kosova Türkiye arasındaki ilişkiler açısından baktığımızda , eğitim, kültür, sanat, sağlık ve siyasete kadar önemli faaliyetlerin yapıldığını görüyoruz.

Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, 2016 yılı değerlendirmesine, “Kosova bizim için çok önemli, Kosova halkının mutluluğu bizim mutluluğumuz, üzüntüsü bizim üzüntüsü. Biz Kosova’ya böyle bakarız. Hizlerimiz de, düşüncelerimiz de bu ülkeye karşı çok samimi. Ve 2016 yılında da ilişkilerimizi çok daha iyi noktalara taşımak için çok farklı sektörlerde önemli çalışmalar yaptığımızı görüyoruz” sözleriyle başladı.

İki ülke ilişkileri açısından eğitim ve sağlığın önemli olduğunu belirten Büyükelçi Kılıç, “Soydaşlarımız bakımından YTB’nin yürüttüğü Türkiye Bursları projesinin kontenjan açısından çok yeterli olmadığını görmeye başladık. Bu bakımdan Yüskek Öğretim Kurumu YÖK ile Kosova Eğitim Bilim ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan bir protokolle ilave olarak 20 Kosovalı Türk Öğrenciye ilave yüksek öğrenim bursu sağladık. İnşallah ileriki yıllarda bu proje hem sayı hem kapsam olarak genişletilmesi için hassasiyet göstereceğiz” dedi.

Büyükelçi Kılıç sağlık alanında özellikle Kosova – Türkiye Sağlık Haftası’na dikkat çekti. “Türkiye ile Kosova arasında, devam eden ve geçtiğimiz yıl seçimler nedeniyle yapılamayıp bu yıla ertelenen bir sağlık haftamız vard” diyen Büyükelçi Kılıç, bu çerçevede, Türkiye’den gelen 27 doktorun bir hafta içerisinde, Priştine devlet hastanesinde, göz, kalp, estetik ve kadın doğum gibi farklı alanlarda 122 ameliyat gerçekleştirildiğini hatırlattı.

VAROLAN O MÜKEMMEL İLİŞKİLERE CAZ MÜZİĞİ GİBİ ÇOK FARKLI BİR ALANDA DA GÜZEL BİR RENK KATTIK

İki ülke arasındaki bağları en güçlü kılan kültür sanat alanında da önemli faaliyetlerin yapıldığına dikkat çeken Büyükelçi Kılıç, “Kültür – sanat alanında da çok güzel şeyler yapıldı. Yunus Emre Kültür Merkezi çok güzel faaliyetlere imza atıyor. Hem Türk kültür ve sanatının Kosova’da tanıtılması açısından, hem Kosova’daki Türk dernekleri ile varolan işbirliğiyle güzel faaliyetlere imza attılar. Bu sene malumunuz beşinci Türk Caz Haftası’nı gerçekleştirdik. Gayet başarılı geçti. Dört gün boyunca çok önemli caz sanatçılarımızı Kosova’da ağırladık. Türkiye ile Kosova arasındaki her alanda varolan o mükemmel ilişkilere caz müziği gibi çok farklı bir alanda da güzel bir renk kattığımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

KOSOVA KÜÇÜK BİR ÜLKE OLABİLİR AMA BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ÜLKE

Türkiye’nin Kosova’da en büyük yatırımları yapan ülkeler arasında yer aldığına dikkat çeken Büyükelçi, ekonomik alanda da ilişkilerin çok yoğun bir şekilde devam ettiğini, havalimanı, Elektrik Dağıtım Şirketi KEDS, otoyolun yapımı gibi önemli yatırımlarlarla Kosova’nın yüzden kalkınması için çalışmaların süreceğini kaydetti. Büyükelçi ayrıca, “Kosova küçük bir ülke olabilir ama bizim için çok önemli bir ülke. O yüzden kalkınması için, elimizden geleni yapmalıyız” dedi.

Büyükelçi Kılıç, üst düzey ziayretler hakkında ise şunları söyledi, “üst düzey ziyaretleri de önümüzdeki dönem daha da hızlandırmayı arzu ediyoruz. Hem Türkiye’nin hem Kosova’nın gündemi 2016 da çok yoğundu. 2016 yılı biraz sıkıntılı bir yıldı. Ama bundan sonrası umarız çok güzel olacak. Biz buna inanıyoruz. Bakanlar ve Başbakanlar düzeyinde ziyaretlerimiz yine oldu. Ancak biz bunu daha da arttırmak niyetindeyiz.”

“2016 yılı tüm zorluklarına rağmen baktığımızda, güzel projelerin gerçekleştiği ve geleceğe olumlu bakmak için birçok nedene sahip olduğumuz bir yıl oldu” diyen Büyükelçi Kılıç, özellikle Türkiye’nin FETÖ mücadelesi bakımından, Kosova’daki FETÖ bağlantılı kurum ve kişilerle ilgili ülke kurumlarından beklentilerinin de olduğunu kaydetti.

Kaynak: Kosovaport

Read Previous

AK Parti ve CHP heyetleri Bulgaristan’da

Read Next

Atina, Batı Trakya’da müftülüklere el atıyor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *