2016 Bütçesinde Azınlıktaki Topluluklara Para Yok!

Kosova Мeclisi’nde Türk, Boşnak, Roman, Aşkalı ve Mısırlı millletvekilerinden oluşan “6+” Parlamento Grubu, Kosova Meclisi Bütçe ve Maliye Komisyonu tarafından görüşülen Kosova’nın 2016 yılı bütçe tasarısına red oyu kullandı.

Kosova Meclisi Bütçe ve Maliye Komisyonu’nun üyesi Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) milletvekili Fikrim Damka, komisyonda yapılan tarışmalarda söz alarak, 2016 bütçesinde Kosova’da azınlıktaki toplulukların, kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak fonlara yer verilmemesi nedeniyle tepkisini dile getirdi.

Kosovaport’a konuşan milletvekili Fikrim Damka, 2015 yılında da bütçede yeni düzenleme çerçevesinde “6+” Parlamento Grubu’nun, Geri Dönüş ve Topluluklar Bakanlığı bünyesinde sadece Sırp topluluğuna değil diğer topluluklara da faydalanmak üzere bütçe ayrılmasını önerdiklerini hatırlattı. Bu önerinin destek almasına rağmen yürürlüğe girmediğini kaydeden milletvekili Fikrim Damka, “Bu önerinin 2016 yılı bütçesine aktaralıcağı sözü verildi. Ancak görünen o ki , 2016 yılı bütçe tasarısında da azınlıktaki topluluklara yönelik fonlara yer verilmemiş. Dolayısıyla önerimizin bütçe tasarısında yer almaması üzerine tasarıya red oyumuzu kullandık. Bütçe tasarısının ikinci okunuşuna kadar bu düzeltmenin yapılmaması durumunda , meclis genel kurulunda 2016 bütçe tasarısına “ 6+” parlamento grubu olarak red oyumuzu kullanacağız” şeklinde konuştu.

Milletvekili Damka, Türk topluluğuna , kültür ve yaratıcılığın diğer alanları ile sivil toplum kuruluşları, dernekler ve bireylerin yararlanması üzere 300 bin Euro’luk fon ayrılmasını önerdiklerini, azınlıktaki diğer toplulukların da faydalanması üzere toplam 3,5 milyon Eurol’luk bir fonun bütçe’de yer almasını önerdiklerini hatırlattı.

KDTP milletvekili Fikrim Damka, Muhalefet partileri üyelerinin katılmadığı komisyonda iktidar parti milletvekillerinin bu öneriye ve önerisinin bütçe tasarısında yer almasına destek verdiklerini belirtti.

2016 yılı bütçesi 1 milyar 598 milyon Euro’dan oluşuyor. 2011 yılına kıyasla bütçede yüzde 4.1 oranında artış öngöerülüyor.

Kaynak: Kosovaport

Read Previous

Milevska: “Yunus Emre” İki Ülke Arasında “Kültür Köprüsü” Oluşturuyor

Read Next

Milli Kurum Türk Tiyatrosu Tefeyyüz İlkokuluna Plaket Sundu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *